Kaip šviežius prieskonius paversti džiovintais
Kiekvienas namų virėjas turėtų išmokti perdirbti šviežius prieskonius į maltus. Švieži prieskoniai, tokie kaip visas muskato riešutas, cinamono lazdelės ar kardamono ankštys, pasižymi intensyviu skoniu, tačiau prieš naudojimą gali prireikti papildomo paruošimo.
Kita vertus, malti prieskoniai yra patogūs ir sklandžiai įsilieja į receptus. Tinkamų konversijų supratimas užtikrina, kad patiekalai išsaugos numatytus skonio profilius, nepersistengdami ar nesugadindami.
Šios žinios ypač svarbios pritaikant receptus ar keičiant ingredientus, nes švieži ir malti prieskoniai turi skirtingą skonio koncentraciją. Namų kulinarai gali paaukštinti savo kulinarinius kūrinius ir užtikrintai eksperimentuoti su tinkamomis proporcijomis prieskoniais.
Spausdinti ir išsaugoti
Niekaip neprisiminsiu visų šių konversijų, todėl pasidarysiu toliau pateiktos diagramos kopiją ir ją atsispausdinsiu, tada priklijuosiu prie vienos iš savo spintelės durų vidinės pusės, kad prireikus būtų patogu. Jis yra šalia mano šviežių žolelių perskaičiavimo į džiovintas žoleles diagramos ir mėsos paruošimo diagramos.
Prieskoniai | Šviežia | Žemė |
Kvapieji pipirai | 5 sveikos uogos | 1 šaukštelis maltų |
Juodieji pipirai | 1 arbatinis šaukštelis visas | 1 arbatinis šaukštelis sumaltas |
Gvazdikėliai | 3 visa | ¼ arbatinio šaukštelio maltų |
Kalendra | 1 arbatinis šaukštelis nesmulkintų sėklų | ¾ arbatinio šaukštelio maltų |
Kardamonas | 6 ankštys | 1 arbatinis šaukštelis maltas |
Čili milteliai | 1 šviežias čili | 1 arbatinis šaukštelis maltas |
Cinamonas | 1 lazda | 1 arbatinis šaukštelis maltas |
Kmynų | 1 arbatinis šaukštelis nesmulkintų sėklų | ¾ arbatinio šaukštelio maltų |
Ožragės šaknis | 1 arbatinis šaukštelis sėklų | ½ arbatinio šaukštelio maltų |
Česnakai | 1 gvazdikėlis šviežias | ⅛ šaukštelis miltelių |
Imbieras | 1 valgomasis šaukštas šviežiai tarkuoto | 1 arbatinis šaukštelis maltas |
Garstyčių sėkla | 1 arbatinis šaukštelis sėklų | ½ arbatinio šaukštelio maltų |
Muskato riešutas | 1 visa | 2-3 arbatiniai šaukšteliai malti |
paprika | 1 arbatinis šaukštelis džiovintas | ½ arbatinio šaukštelio maltų |
Šafranas | 10-15 sruogų | ½ arbatinio šaukštelio miltelių |
Žvaigždinis anyžius | 1 visa žvaigždutė | ½ arbatinio šaukštelio maltų |
Žagreniai | 1 valgomasis šaukštas uogų | 1 arbatinis šaukštelis džiovintų maltų |
Ciberžolė | 1 colio šviežia šaknis | 1 arbatinis šaukštelis maltas |
Vanilės pupelės | 1 visa pupelė | v arbatinis šaukštelis maltų |
Maltų prieskonių galiojimo laikas
Maltų prieskonių tinkamumo laikas paprastai yra nuo 1 iki 3 metų, tačiau laikui bėgant jų stiprumas mažėja. Veiksniai, įtakojantys jų ilgaamžiškumą, yra laikymo sąlygos, prieskonių rūšis ir tai, ar jis buvo veikiamas šilumos, šviesos, oro ar drėgmės. Štai suskirstymas:
Pagrindinės pastabos:
- Aromatiniai prieskoniai (pvz., cinamonas, muskatas, gvazdikėliai) išlaiko savo skonį 1–2 metus.
- Maltas sėklas (pvz., kmynus, kalendras) geriausia sunaudoti per 6 mėnesius iki 1 metų.
- Čili milteliai ir paprika gali išblukti spalva ir prarasti šilumą po 1 metų.
Patarimai, kaip pratęsti galiojimo laiką:
- Prieskonius laikykite sandariame inde vėsioje, tamsioje vietoje.
- Venkite jų laikyti šalia viryklės ar bet kokio šilumos šaltinio.
- Patikrinkite stiprumą patrynę žiupsnelį tarp pirštų – jei kvapas silpnas, laikas juos pakeisti.
Norėdami gauti šviežiausio skonio, apsvarstykite galimybę nusipirkti sveikų prieskonių ir, jei reikia, juos sumalti.
Prieskonių malimo privalumai
Prieskonių malimas turi keletą privalumų, kurie gali pagerinti jūsų gaminimą ir pagerinti patiekalų kokybę. Štai pagrindiniai privalumai:
1. Sustiprintas skonis ir aromatas
Šviežiai sumalti prieskoniai išskiria eterinius aliejus, kurie suteikia intensyvesnį ir ryškesnį skonį nei sumalti. Skirtumas ypač pastebimas patiekaluose, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka prieskoniai.
2. Ilgesnis galiojimo laikas
Nesmulkintų prieskonių galiojimo laikas ilgesnis nei maltų prieskonių, dažnai išlaiko savo stiprumą 2–4 metus. Sumaldami juos pagal poreikį, visada dirbsite su šviežiausiais prieskoniais.
3. Individualūs mišiniai
Maldami savo prieskonius galite sukurti asmeninius prieskonių mišinius, pritaikytus pagal jūsų skonį ir receptus. Šis lankstumas gali padaryti jūsų gaminimą unikalų ir malonesnį.
4. Geresnė tekstūros kontrolė
Šlifavimas leidžia valdyti prieskonių tekstūrą, nesvarbu, ar jums reikia smulkių miltelių kepimui, ar stambesnio malimo įtrynimams ir marinatams.
5. Išlaidų taupymas
Nesmulkinti prieskoniai dažnai yra pigesni nei sumalti, be to, jie išsilaiko ilgiau. Investuodami į gerą prieskonių malūnėlį ilgainiui galite sutaupyti pinigų.
6. Sumažintas priedų kiekis
Iš anksto sumaltuose prieskoniuose kartais yra užpildų, lipnumą stabdančių medžiagų ar konservantų. Pats sumaltas užtikrina grynus, be priemaišų prieskonius.
Prieskonių malimas gali pareikalauti šiek tiek papildomų pastangų, tačiau puikūs rezultatai to verti, ypač namų virėjams, norintiems patobulinti savo patiekalus.