Vasarą buvau užsukęs pas gerą tėvų draugą, vertėją Vytautą Petrukaitį. Paprašiau, kad užmestų akį į www.sefovirtuve.lt ir pasakytų, ką galvoja. Jo profesionali akis greitai užtiko “kabliukų”, tačiau man į atmintį ypač įstrigo viena pastaba: lietuviškai reikėtų sakyti “tyrė”, bet ne “piurė”. Taigi, mielieji , štai jums patiekalas – anties krūtinėlė su morkomis ir saliero tyre! Tyrei gaminti naudojau saliero šaknį (jei kas nėra matęs, tai nemažas, į ropę panašus gumbas). Kai kurie barai vietoje saliero koto į Kruvinąją Meri deda būtent gražiai supjaustytą saliero šaknį, o ne kotą. Norint paruošti salierą, reikia jį nuskusti ir išvirti piene, ant nedidelės ugnies.
INGREDIENTAI:
- 500g saliero šaknies;
- 30g sviesto;
- 500 ml pieno;
- muskato riešuto;
- druskos, pipirų;
- 15-20 jaunų morkyčių;
- 300 ml apelsinų sulčių;
- 1 arbatinio šaukštelio kmynų;
- 4 anties krūtinėlių;
- aliejaus kepimui;
- druskos, pipirų.
GAMINIMAS:
- Saliero šaknį nuskuskite bulvių skutikliu arba nupjaustykite žievę peiliu. Supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais, užpilkite pienu ir uždengus virkite ant nedidelės ugnies 30- 45 min., kol suminkštės (įdurkite peiliu – jei išviręs, neturėtumėte jausti didelio pasipriešinimo). Nupilkite pieną, sudėkite išvirusį salierą į smulkintuvą – blenderį sumeskite sviestą ir sumalkite, kol susidarys vientisa tyrė. Pagardinkite druska bei pipirais, laikykite šiltai iki kol patieksite.
- Sudėkite morkas į puodą, užpilkite apelsinų sultimis, kad jas apsemtų ir suberkite kmynus. Virkite morkas kol suminkštės (patikrinkite įduriant peiliu), išimkite iš sulčių ir laikykite šiltai. Sultis vėl kaitinkite ant ugnies, kol 2/3 jų išgaruos – jas naudosite kaip padažą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180° C. Atsargiai, stengiantis neįpjauti pačios krūtinėlės, kas 1 cm įpjaukite jos odą, kol gausis kažkas panašaus į kvadratėlių raštą. Pabarstykite krūtinėles druska ir pipirais. Ant vidutinės aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę ir įpilkite alyvų aliejaus. Sudėkite krūtinėles į keptuvę odele žemyn, apkepkite antį kol apskrus, apverskite ir apkepkite kitą pusę. Su visa keptuve dėkite krūtinėles į orkaitę ir pakepkite dar 4-5 minutes (kepimo laikas skirsis priklausomai nuo krūtinėlių dydžio). Ištraukite krūtinėles iš orkaitės ir palikite pastovėti šiltai 5-10 minučių, jos bus sultingesnės. Patiekite su saliero tyre ir morkomis, ant viršaus užpilkite apelsinų sulčių padažo. Skanaus!