Ilgą laiką ruošiausi pagaminti ką nors vegetariško, bet vis atidėliojau, nes vis tai tą norėdavosi pagaminti, tai kitką… Bet pagaliau nusprendžiau – užteks atidėlioti, paruošiau patiekalą, kurį šiaip jau gan dažnai valgau, tiesiog niekaip neprisiruošdavau jo nufotografuoti.

Avinžirnius (angl. „chickpeas“) ruošiau su cukinija ir keptomis paprikomis, bet nebijokite paimprovizuoti. Vietoje paprikų galima dėti pomidorus ar įmaišyti kitokių daržovių, riešutų ar net mėsos. Vietoje petražolių galima naudoti kalendrą ar net mėtą, įmaišyti sūrio ir pan., yra galybė variantų.

Beje, avinžirnius būtina išmirkyti per naktį, todėl iš anksto planuokite gaminti šį patiekalą.

Avinžirnių su cukinija ir keptomis paprikomis ingredientai:

  • 300g avinžirnių
  • 600ml daržovių ar vištienos sultinio
  • 2 paprikų
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 4 susmulkintų skiltelių česnako
  • 1 cukinijos, supjaustytos gabalėliais
  • Aliejaus kepimui
  • Druskos, pipirų
  • 2 šaukštų susmulkintų petražolių
  • Pusės citrinos


Paruošimas:

  1. Užpilkite avinžirnius šaltu vandeniu ir palikite pastovėti per naktį. Prieš gaminant, nupilkite vandenį ir nuskalaukite juos po tekančiu vandeniu.
  2. Užpilkite avinžirnius sultiniu, ant aukštos ugnies užvirkite ir pavirkite 10 minučių. Nugriebkite į paviršių iškilusius nešvarumus. Sumažinkite ugnį iki žemos-vidutinės ir virkite dar 1-1.5 valandos, kol avinžirniai suminkštės. Nupilkite sultinį, tačiau neišpilkite jo, prireiks vėliau.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C. Ištepkite paprikas aliejumi ir kepkite orkaitėje 30-40 minučių, arba tol, kol jų odelė ims raukšlėtis ir juoduoti. Ištraukite paprikas iš orkaitės, sudėkite į indą, sandariai uždenkite virtuvine plėvele ir palikite, kad atvėstų. Peiliu ar tiesiog pirštais nulupkite odelę. Ištraukite kotą ir išimkite iš vidaus sėklas. Supjaustykite papriką gabaliukais.
  4. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintas česnako skilteles ir pakepkite 1 minutę. Sudėkite cukiniją ir kiek apkepkite, ne ilgiau nei 2–3 minutes. Sudėkite paprikas ir avinžirnius, įpilkite samtelį sultinio, kuriame virė avinžirniai ir pamaišykite, kol viskas sušils. Įspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska bei pipirais, suberkite petražoles ir patiekite.