Labai tvarkingos, klasikinės Viduržemio jūros regiono vegetariškos salotos. Kvapnios, lengvos, bet labai sočios. Šioms salotoms šefas Paul Rankin siūlo naudoti smailianoses Romero rūšies arba, dar kitaip vadinamas pointy nose peppers, paprikas. Labai džiaugiausi, kad parduotuvėje būtent jų ir radau. Kuo jos ypatingos? Šių paprikų skonis daug saldesnis nei paprastų, kvapas – aromatingesnis. Todėl pakepintos šios paprikos suteikia valgančiajam ypatingai daug džiaugsmo – man netgi norėjosi salotose jų šiek tiek daugiau. Bet, žinoma, galima naudoti ir paprastas paprikas.

Taip pat recepte nebuvo paminėta juodųjų pipirų bei druskos – tai aš, iš pradžių paragavusi salotų be šių ingredientų, vis tiek jų vėliau įsidėjau. Ne dėl to, kad labai jų trūksta, bet tiesiog šiaip, dėl pilnos harmonijos.

Ar gaminsiu šias salotas dar kartą? Žinoma, būtinai. Ir vyrams dar papildomai įmesiu Prosciutto ar Parmos.
Ir nežinau, kaip Jums, bet man skaniausia gerą maistą užsigerti alumi. Žinoma, vynas nuteikia šventiškiau, ypatingiau, bet kažkaip nemėgstu skanaus maisto nuplauti alkoholiu. O va aluje alkoholio nedaug, ir viskas man tada būna labai gerai. Tad ir šias salotas užsigėrėme baltu alumi.

  • Įvertinimas: 10/10
  • Sudėtingumas: Labai paprasta.
  • Šaltinis: Recepto autorius – Michelino žvaigždės turėtojas škotas šefas Paul Rankin. Receptą radau BBC Food.

INGREDIENTAI

Dviems asmenims reikės:

  • 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 didelio baklažano
  • 1 Romero rūšies arba paprastos raudonosios paprikos
  • 2 mocarelos rutuliukų po 100 g arba 200 g mocarelos sūrio mažais kamuoliukais
  • Didelės saujos šviežių bazilikų lapų
  • Didelės saujos šviežių petražolių lapų
  • Šviežiai išspaustų sulčių iš pusės citrinos (kai kam tiek citrinos gali būti per daug, patariu mažinti kiekį, jei nemėgstate rūgščių salotų)
  • Balzaminio acto
  • Jūros druskos – pagal skonį
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį

GAMINIMAS

Baklažano salotų receptas
Baklažano salotos
  1. Perpjaukite baklažaną per pusę ir supjaustykite išilgai pailgais gabaliukais. Taip pat supjaustykite ir papriką.
  2. Susmulkinkite žoleles, suplėšykite mocarelą (jei naudojate didesnius rutulėlius).
  3. Dubenyje sumaišykite mocarelą, petražoles ir bazilikus.
  4. Paruoškite salotų užpilą: atskirai 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus sumaišykite su citrinos sultimis ir pipirais (jei naudojate).
  5. Keptuvėje įkaitinkite likusius 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkintą baklažaną bei papriką. Kepinkite tol, kol baklažanas taps auksinės spalvos, o paprikos suminkštės.
  6. Šiek tiek pakepintas daržoves atvėsinkite (maždaug 3 minutes), o tada sudėkite į mocarelos ir žolelių mišinį, padruskuokite (jei naudojate druską) ir viską gerai išmaišykite.
  7. Patiekite salotas: padalinkite salotas į lėkštes, užpilkite citrininiu užpilu ir viską apšlakstykite balzaminiu actu. Jeigu naudosite kumpį, jį reikėtų plėšytą dėti ant viršaus prieš pilant citrininį užpilą. Salotas valgyti skanu su traškia duona – tikras džiaugsmas išdažyti visas skaniąsias sultis.

Skanaus!