Kai prisimenu vasaros dienas Lietuvos kaime, visada pietums būdavo bulvės, ypač prasidėjus šviežių bulvių derliui. Juk tos nedidelės, saldžios bulvės būdavo pačios skaniausios. Žinoma visada pamiršdavom ar neturėdavom guminių pirštnaičių, todėl jas skutant rankos likdavo pajuodusios. Greičiausiai nuo tų akimirkų ir nemėgstu skųsti bulvių. Tačiau šviežių bulvių skonis vis dar vilioja.

Kai turguje pamačiau bulves tokias šviežias, dar su besilupančia jauna odele, puoliau pirkti kelis kilogramus, nes taip norėjosi susigražinti tuos laikus, kaip anksčiau. Dar sauja svogūno laiškų, krapų ir padažas. Tiesa, tada dar būdavo šoninės gabalėliai, bet jau tiek to, galiu ir be jų išsisukti. Taip ir balansuojame tarp Turkijos ir Lietuvos.

4 asmenims:

INGREDIENTAI

  • apie 1,5 kg šviežių bulvių
  • 1 v.š. sviesto
  • 2 v.š. miltų
  • 200 ml pieno
  • 100 ml grietinėlės
  • sauja svogūno laiškų
  • saujelė krapų
  • druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Šviežios bulvės su baltuoju padažu receptas
Šviežios bulvės su baltuoju padažu

GAMINIMAS

  1. Nuskuskite bulves ir nuplaukite šaltame vandenyje. Užpilkite vandeniu, įberkite žiubsnelį druskos, kai užvirs, virkite dar apie 15 minučių arba kol išvirs. Mažesnėms bulvėms reikės mažiau laiko.
  2. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir apie 1 min pamaišykite kol miltų skonis truputį pasišalins, tada supilkite pieną bei grietinėlę.
  3. Padažui užvirus, jis sutirštės, jei norite skystesnio padažo, tiesiog įpilkite dar grietinėlės ar vandens.
  4. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Suberkite supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus. Išmaišykite.
  5. Pabaigoje sudėkite išvirtas bulves, išmaišykite ir patiekite kartu su salotomis arba šalia kito pagrindinio patiekalo.

Skanaus!