Nebeatsimenu kada paskutinį kartą kepiau duoną. O čia www.valgo.me su savo receptais tiesiog badė mano sąžinę, kad nekepu duonos.

Taigi, apsižiūrėjusi, kad turiu įvairių miltų likučių, kepiau duoną be raugo, bet su kalendrų sėklomis, kas labai pagyvino duonos skonį.

Duonai naudojau:

I dalis

  • 250 g pilno grūdo ruginių miltų
  • 250 g šilto vandens
  • 25 g šviežių mielių

II dalis

  • 250 g pilno grūdo ruginių miltų
  • 250 g kietagrūdžių kvietinių miltų
  • 15 g druskos
  • 250 g vandens
  • 1 v.š. pakepintų kalendros sėklų

GAMINIMAS

  1. Pirmiausia pasiruošiu I dalį. Į šiltą vandenį susdedu mieles ir kai pradeda putoti supilu į miltuose padarytą duobutę, viską išmaišau ir padedu 0,5 val. bringti.
  2. Pasiruošiu II dalį. Sumaišau miltus su druska, suberiu pakepintas kalendros sėklas. Padarau duobutę ir po truputi maišydama pilu vandenį. Tada sudedu I dalies brinkinį ir viską labai gerai išminkau, apie 15minučių. Sudedu į kepimo formą toliau brinkti.
  3. Po 2 valandų dėjau į su vandens indu įkaitintą orkaitę iki 230 temperatūros ir kepiau 15 minučių. Po to išvėdinau orkaitę ir prie 180 laipsnių kepiau 40 minučių. Atvėsinau ant grotelių.

Dar šiltą duoną pjaustėme, tepėme sviestu ir valgėme. Tik keista spalva duonos gavosi. Ganėtinai šviesi, nors ruginių miltų dėjau dvigubai daugiau? Nesupratau kodėl? 🙂

Kitą dieną duona vis dar buvo skani ir pusryčiams puikiai tiko sumuštiniams.

Taip pat rekomenduojame: