Tai tikrai puikus patiekalas geriausiems draugams pavaišinti. Greitas, lengvas, įspūdingai atrodantis didžiulėje lėkštėje per visą stalą. Žmonės dedasi salotų patys tiek, kiek jiems patinka, kabiną gaivų tzatziki padažą, ir visas šis procesas suteikia nepaprastai daug komforto. Galima šias salotas daryti ir lauke – tada tai bus visiškas kulinarinis sprogimas, ypač, jei naudosite šviežias žoleles, o vištieną kepsite ant dūmojančio laužo. Tokią vakarienę prisiminsite ilgam, o draugams padarysite įspūdį.
O skonis? Skonis tobulas – vasariškas, gaivus, neapsunkinantis, turtingas, šviežias. Šviežios daržovės, alyvuogės, Feta, gerai iškepta mėsa ir gaivios mėtos su agurku – patys įsivaizduokite, man jau trūksta žodžių. Beje, šiam patiekalui reikia labai labai didelės lėkštės (į manąją telpa kalakutas) arba kepimo skardos, nes salotų yra labai labai daug.
- Įvertinimas: 10/10
- Sudėtingumas: Labai paprasta.
- Porcijos: 4 žmonėms
- Šaltinis: Receptą radau www.jamieoliver.com, bet šiek tiek adaptavau, nes norėjosi daugiau vištienos, o tzatziki padažo neužteko.
Kuskusui:
- 1 puodelio (300g ) kuskuso;
- 2 paprikų – geltonos ir raudonos;
- Didelės saujos svogūnų laiškų (arba 4 krūmelių su galvutėmis);
- Pusės ryšelio krapų;
- 200 g konservuotų žaliųjų žirnelių;
- 1 didelė sauja juodųjų alyvuogių be kauliuko;
- Alyvuogių aliejaus;
- 100 g Fetos sūrio;
- Druskos, pipirų.
Vištienai:
- 3 vidutinio dydžio vištienos krūtinėlių;
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio;
- Pusės arbatinio šaukštelio cinamono;
- Pusės arbatinio šaukštelio muskato riešuto miltelių;
- 1 citrinos;
- Alyvuogių aliejaus;
- Druskos, pipirų.
Tzatziki padažui:
- 1 didelio ilgojo agurko;
- 500 g natūralaus jogurto (graikiško);
- 1 citrinos;
- 1 ryšelio šviežių mėtų;
- Druskos;
- Juodųjų maltų pipirų.
GAMINIMAS:
- Pirmiausia paruoškite Tzatziki padažą: burokine tarka sutarkuokite agurką, pabarstykite jį druska. Smulkiai sukapokite mėtas. Išspauskite citrinos sultis į dubenį, tada supilkite jogurtą ir suberkite mėtas bei agurką. Viską išmaišykite, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite kuskusą: puode kuskuso kruopas užpilkite dviem puodeliais verdančio vandens, pasūdykite pamaišykite, puodą uždenkite ir palikite dešimčiai minučių.
- Smulkiai sukapokite paprikas, svogūnų laiškus, krapus. Nuo žirnelių nupilkite vandenį ir sumaišykite juos kartu su kitomis daržovėmis. Rankomis stambiais gabalėliais susmulkinkite alyvuoges ir taip pat įmaišykite į daržoves. Tada daržoves papipiruokite, ir vėl viską permaišykite.
- Dabar galite pradėti kepti vištieną: nutarkuokite citrinos žievelę ir apvoliokite joje krūtinėles kartu su kitais prieskoniais, gerai įtrinkite druska ir pipirais, pamasažuokite užpylę alyvuogių aliejaus. Įkaitinkite keptuvę su dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir kepkite krūtinėles po 3-5 minutes ant kiekvienos pusės.
- Kol vištiena kepa, paruoškite didžiąją salotų lėkštę: sumaišykite jau išbrinkusį kuskusą su daržovėmis, išspauskite nutarkuotą citriną, viską išmaišykite ir suverskite paruoštą kuskusą į didžiulę lėkštę arba skardą. Tzatziki padažą supilkite į dubenėlį, praskirkite lėkštės viduryje kuskusą ir patalpinkite ten dubenėlį su padažu. Kuskusą apliekite alyvuogių aliejumi, apibarstykite trupintu Fetos sūriu.
- Iškepusią vištieną supjaustykite griežinėliais ir apdėliokite ja kuskuso viršų. Visą lėkštę pabarstykite juodaisias maltais pipirais ir neškite lėkštę į stalo vidurį.
- Vištieną galima kepti ir lauke ant grotelių, bet tada ją reiktų gausiau įtrinti aliejumi.
Skanaus!