Grybų ir grūdėtos varškės lazanija

Tinginiai irgi verda
Grybų ir grūdėtos varškės lazanija

Ši grūdėtos varškės ir grybų lazanija buvo gausiai išgirta Dianos bloge bei įvertinta dešimtimi, todėl maždaug savaitę svajojau, o vieną dieną tiesiog spontaniškai ją pagaminau. Ši lazanija sukėlė daug netikėtumų, vidinių prieštaravimų ir dar visokių keistų jausmų.

Vegetariška, galima sakyti, dietinė lazanija, jei lygintume su kitomis. Į ją sudėjome labai daug šviežių grybų – pievagrybių, bet jų skonis kažkur lyg ir nublanko. Gana smarkiai jautėsi pomidorų padažo (naudojau passata su žolelėmis) rūgštumas, todėl, kad ir kaip visur intensyviai stengiausi pajausti grybus, jie kažkur dingo. Galbūt reikėtų įmesti keletą smulkintų džiovintų? Bet jokiais būdais nereiškia, kad buvo neskanu! Pastebėjau, kad daržovių sriubos būna skaniausios antrąją dieną, tad tas pats ir su šia lazanija – geriausią skonį pajautėme antrąją ir net trečiąją dieną. O štai mano prieš tai daryta lazanija su mėsa buvo skaniausia pirmąją dieną. Ir šiaip, mėsinė skoniu buvo turtingesnė nei ši, todėl, jei daryčiau antrąkart šią vegetariškąją lazaniją, papildomai įdėčiau čiobrelių ir vyno, nes šių dviejų ingredientų man trūko labiausiai. Ir užbarstyčiau ant viršaus sūrio. Nes vėlgi, lazanija man asocijuojasi su sūriu, o kai ji būna besūrė, tada atrodo, kad tiesiog valgyčiau tvarkingai pagamintą pastą.

Bet galutinis verdiktas geras – man patiko. Draugėms kepčiau šią, tik su vynu, čiobreliais, džiovintais grybais ir sūriu, o kompanijai su vyrais – tą mėsinę lazaniją. Viskam sava vieta, kaip sakoma.

INGREDIENTAI

  • 12-14 lazanijos lakštų
  • 650 g grūdėtos varškės
  • 2 kiaušinių
  • 2 valgomųjų šaukštų tarkuoto Parmezano sūrio
  • 1 valgomojo šaukšto smulkintų laiškinių česnakų (chives) – tinka iš bėdos, manau, svogūnų laiškai
  • 1 valgomojo šaukšto smulkintų petražolių
  • Druskos pagal skonį
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 smulkinto baltojo svogūno
  • 60 g sviesto
  • 600 g šviežių arba 300 g sūdytų grybų
  • 400 g cukinijos arba 1 vidutinio dydžio mažos cukinijos (courgette)
  • 600 g pomidorų padažo su priedais (naudojau passata su žolelėmis) – nesiūlau naudoti paprasto kečupo
  • Alyvuogių aliejaus kepimo formai aptepti

Mano siūlomi priedai:

  • Pusė taurės baltojo vyno
  • 2 valgomieji šaukštai išmirkytų ir susmulkintų džiovintų grybų
  • 1 valgomasis šaukštas šviežių smulkintų čiobrelių
  • Jūsų mėgstamo sūrio ant lazanijos viršaus – aš dėčiau mocarelos ir šiek tiek čederio

GAMINIMAS

  1. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Susmulkinkite svogūną, grybus petražoles bei laiškinius česnakus (ar svogūnų laiškus).
  2. Atskirame indelyje suplakite kiaušinius.
  3. Įkaitinkite keptuvę su sviestu ir pakepinkite kelias minutes svogūnus, kol suminkštės. Tada sudėkite grybus su cukinija, viską padruskuokite ir papipiruokite, uždenkite keptuvę dangčiu ir viską troškinkite maždaug 10 minučių.
  4. Kol daržovės troškinasi, paruoškite varškės masę: dideliame dubenyje sumaišykite varškę su kiaušiniais, jei naudojate vyną – supilkite jį kaip tik dabar. Suberkite tarkuotą Parmezaną, laiškinius česnakus ar svogūnų laiškus, petražoles. Jei naudojate džiovintus grybus ir čiobrelius, įmaišykite ir juos. Viską gerai išmaišę, paragaukite ir pagal skonį papipiruokite bei padruskuokite.
  5. Kai daržovės išsitroškins, atsidėkite jų 1 stiklinę į šalį, o likusias sukrėskite į varškės masę ir viską gerai išmaišykite.
  6. Suformuokite lazaniją: ištepkite kepimo skardą alyvuogių aliejumi ir išdėliokite lakštus taip, kaip parodyta mano ankstesniame lazanijos recepte – kad lakštai liktų šiek tiek kyboti ant kraštų. Tada supilkite pusę pomidorų padažo ir ant viršaus dėkite antrąjį lakštų sluoksnį.
  7. Toliau sluoksniuokite taip: varškės masė – lakštai – varškės masė – lakštai – varškės masė – likęs pomidorų padažas. Dedant paskutinį varškės sluoksnį, užlenkite paliktus lakštus ant kraštų iš pirmojo sluoksnio – taip suformuosite tobulos formos lazaniją.
  8. Galiausiai ant viršaus sudėkite likusias troškintas daržoves, uždenkite kepimo skardą folija ar sušlapintu ir sulamdytu kepimo popieriumi ir pašaukite į įkaitintą iki 180 C orkaitę.
  9. Jeigu nededate sūrio, kepkite lazaniją 1 valandą uždengę ir dar 5 minutes atidengę. Jeigu naudojate sūrį, kepkite 55 minutes uždengę, tada ištraukite iš orkaitės, apibarstykite viršų sūriu ir kepkite dar 10 minučių atidengę.
  10. Lazanijai iškepus, leiskite jai 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje, kad būtų tvirtesnė ir nedegintų liežuvio.
Total
1
Shares
Related Posts