Atėjo laikas Artimųjų Rytų skoniams. Mano šio mėnesio tikslas, padėti mums atrasti šiose pasaulio dalyse esančių šalių kultūrą ir virtuvę. Šį mėnesį tyrinėjame Jordaniją ir aš pasirinkau jordanišką pomidorų sriubą.
Šiek tiek apie Jordaniją
Valstybė esanti Viduriniuose Rytuose, ji turi nedidelį, tik 28 km ilgio Raudonosios jūros krantą. Ji ribojasi su Izraeliu ir Vakarų Krantu (Palestiniečių teritorijomis), Sirija, Iraku ir Saudo Arabija. Jos sostinė yra Amanas. Yra įrodymų, kad žmogaus veikla šioje teritorijoje tęsiasi maždaug 90 000 metų ir patyrė augančius skausmus, kaip ir daugelis Artimųjų Rytų šalių, tačiau ateitis atrodo šviesi. Jordanija įstojo į Pasaulio prekybos organizaciją 2000 m. sausį, o 2000 m. pasirašė laisvosios prekybos sutartis su JAV, 2001 m. – su Europos laisvosios prekybos asociacija. Tarp musulmonų ir krikščionių nėra priešiškumo. Jordanija yra viena iš moderniausių ir liberaliausių regiono šalių.
Amano, Džerašo, Madabos ir Akabos miestuose gausu patrauklių turistinių vietų, tokių kaip bažnyčios, archeologijos muziejai, romėnų griuvėsiai ir dar daugiau. Taip pat reikėtų aplankyti Negyvąją jūrą.
Jordanijos maistas
Maistas yra labai svarbus Jordanijos kultūros aspektas. Kitaip tariant, maistą Jordanijos gyventojai naudoja norėdami išreikšti savo svetingumą ir dosnumą.
Jordanijos virtuvėje naudojama daugybė gaminimo technikų – nuo kepimo iki skrudinimo, daržovių (vynuogių lapų, baklažanų ir cukinijų įdarytų mėsa) ir specialių padažų ruošimo. Alyvuogių aliejus, žolelės, česnakai, prieskoniai, svogūnai, pomidorų padažas ir citrina yra tipiški skoniai, randami Jordanijoje. Patiekalai gali būti įvairūs – nuo itin aštrių iki švelnių.
Labiausiai paplitę ir populiariausi užkandžiai (arba mezze) yra humusas ir Ful Medames (pupelių patiekalas). Nacionalinis Jordanijos patiekalas Mansafas gaminamas iš ėrienos, fermentuoto džiovinto jogurto padaže ir patiekiamas su ryžiais arba bulguru. Desertai yra baklava, hareeseh, knafeh, chalva ir qatayef (wiki).
INGREDIENTAI
- 1/4 puodelio sviesto
- 1 svogūnas (susmulkintas)
- 2 pomidorai, supjaustyti (arba 10 vynuoginių pomidorų)
- 1 arbatinis šaukštelis pomidorų pastos
- 1 cinamono lazdelė
- Žiupsnelis juodųjų pipirų
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 4 puodeliai vandens
GAMINIMAS
- Ištirpinkite sviestą ir kepkite jame svogūnus ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
- Įpilkite pomidorų pastos. Sudėkite pomidorus, juoduosius pipirus, cinamono lazdeles, druską ir įpilkite vandens.
- Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 60 minučių (jei reikia, dapilkite vandens).
- Patiekite su plokščia duona arba ryžiais.
Techniškai šis receptas yra sriuba, tačiau ji labai panaši į kitą Jordanijos pagrindinį patiekalą, vadinamą Galayet Bandora, kuris gaminamas iš pomidorų, apkeptų ir troškintų su česnaku, alyvuogių aliejumi, druska ir apibarstyta kedro riešutais. Mano siūloma sriubą galima patiekti su ryžiais, bet dauguma jordaniečių mėgsta su duona. Rezultatas buvo nuostabi sviestinė ir šiek tiek saldi sriuba su egzotišku cinamono dvelksmu.