Šis klasiškas patiekalas – vienas mano mėgiamiausių ir buvo gamintas daugybę kartų, kol visus išvaišinau. Visi, kurie valgė, linksėjo ir sakė, kad labai gerai. Tai tiesiog tobulas šeimos patiekalas, be kurio mano virtuvėje kažko trūktų.

Kaip ir sakiau – be šio patiekalo mano virtuvės meniu būtų blankus ir nykus. Grybai, grietinėlė, vynas, taragonas (peletrūnas lietuviškai) arba petražolės, vištiena ar kalakutiena ir traškios baltos duonos gabalas – ko gi dar reikia?

Ingredientais galite varijuoti: man skaniausia kalakutiena su taragonu, bet skanu ir su petražolėmis. Gali būti ir vištiena su taragonu arba vištiena su petražolėmis. Jeigu būtent šių žolelių negaunate šviežių, iš bėdos tiks ir krapai.
Sezono metu galite naudoti formą išlaikančius miško grybus.

Aš bandysiu šį patiekalą daryti ir ant laužo – turėtų būti labai puiku.

  • Įvertinimas: 10/10
  • Sudėtingumas: Labai paprasta.
  • Šaltinis: Receptą radau Rachel Khoo knygoje The Little Paris Kitchen, 187-ajame puslapyje.

INGREDIENTAI

4 žmonėms reikės:

  • Šaukšto sviesto
  • 500 g kalakutienos ar vištienos krūtinėlės
  • 250 g pievagrybių
  • Didelės saujos smulkinto taragono (peletrūno) ar petražolių – žolelės turi būti būtinai šviežios

Padažui:

  • 30 g sviesto
  • 30 g miltų
  • 450 ml vištienos sultinio, šilto
  • 125 ml balto sauso vyno
  • 4 valgomųjų šaukštų grietinėlės
  • 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

GAMINIMAS

  1. Supjaustykite viską, ką reikia: petražoles ar taragoną sukapokite, mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais/juostelėmis, o grybus – skiltelėmis.
  2. Paruoškite padažą: ant vidutinio dydžio ugnies prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir plakite viską iki tol, kol gausite auksinės spalvos tyrelę. Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, ir, po truputį maišant, supilkite sultinį. Pastatykite puodą ant ugnies atgal ir pavirkite maždaug 10 minučių pastoviai maišant, kol sutirštės. Jei padažas taps per daug tirštas, įpilkite šiek tiek vandens. Galiausiai supilkite vyną, citrinos sultis grietinėlę, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir maišydami viską pavirkite dar 10 minučių.
  3. Kol padažas baigia virti, iškepkite mėsą: įkaitinkite didelę keptuvę, joje ištirpinkite sviestą. Sudėkite mėsą ir kepkite pavartydami kelias minutes. Kai šiek tiek apkeps, sudėkite grybus ir viską kepinkite dar 5 minutes.
  4. Supilkite į keptuvę padažą, suberkite žoleles ir pakaitinkite viską keletą minučių.
  5. Patiekite patiekalą su traškia balta duona – labai skanu į ją dažyti šį nuostabų padažą.

Skanaus!

Kalakutiena taragono ir baltojo vyno padaže