Karamelinis varškės pyragas

Valgome
Karamelinis varškės pyragas receptas
Karamelinis varškės pyragas

Šiandien visą rytą pas mane buvo įjungtas itališkas kulinarijos kanalas. Dabar pradėjo ten visi erzinančiai žviegti, tad teko išjungti. Susigūžusi po kaltės gaubtu, nuolatos primenu sau, kad mano profesija yra ne cooking ir ne baking. Taip įsijaučiau į maisto gaminimą, produktų pirkimą, namų valgiaraščio planavimą, kad nebedarau to, ką iš tiesų turėčiau daryti. Dabar turbūt pirmą kartą pasijutau kaip Julie iš to paties filmo. Aš esu linkusi labai įsijausti, tiesiog įsisiurbti į veiklą, kuria sugalvoju užsiimti, kai esu įkvėpta. Tiesa, lygiai taip pat lengvai galiu tą veiklą pamiršti ir lyg niekur nieko „padėti į šalį“ (matyt esu kažkokia netradicinė pomėgių ir veiklos erkė). Kol aš gydysiuosi savo priklausomybę nuo kulinarinio įkvėpimo, leidžiu jums stebėti mano chaosą virtuvėje.

Šiandieninis chaosinio įkvėpimo rezultatas – karamelinis varškės pyragas-tortas. Airiško kremo pagrindas, karamelinė varškė ir kakavinis glaistas, pabarstytais skaldytais lazdynų riešutais, mmm gâteau au caramel. Puikiai dera su puodeliu nesaldintos kavos, vėlyvą savaitgalio rytą. Beje, nekartokite mano klaidų  riešutus geriausia apskrudinti, kad lengvai nusiluptų odelė, nes kitaip gali būti kartu. Aš, mėmė, patingėjau, tad viršus gavosi truputį karstelėjęs. Pyragą padaryti karamelinį man buvo labai paprasta, nes pagaliau pagaliau turiu karamelinio sirupo. Seniau gamindavau jį namie (degindama cukrų keptuvėje), tačiau kai po mano karamelės gaminimo teko palaidoti porą keptuvių, niekas šito man daryti daugiau nebeleidžia.

Trukmė: geriausia ruošti iš vakaro (20 min. ruošti, 60 min. kepti, 3-5 val. stingdyti)
Porcijos: 12 gabalėlių

[vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Pagrindui” i_icon_fontawesome=”fas fa-utensils” i_color=”custom” i_background_style=”rounded” i_background_color=”custom” title_align=”separator_align_left” color=”custom” style=”dotted” border_width=”3″ add_icon=”true” accent_color=”#2863ec” i_custom_color=”#ffffff” i_custom_background_color=”#2863ec”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
  • 240 g „Selgos“ sausainių „Irish cream“
  • 80 g grietinėlės sviesto
  • 2 v.š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnio cinamono
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Karamelės pyragui:” i_icon_fontawesome=”fas fa-utensils” i_color=”custom” i_background_style=”rounded” i_background_color=”custom” title_align=”separator_align_left” color=”custom” style=”dotted” border_width=”3″ add_icon=”true” accent_color=”#2863ec” i_custom_color=”#ffffff” i_custom_background_color=”#2863ec”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
  • 600 g 9 proc. riebumo varškės*
  • 100 g grietinės
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 3/4 puodelio cukraus
  • 2 a.š. cukrinių runkelių sirupo (karamelės)**
  • žiupsnelio citrinos rūgšties
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Viršui:” i_icon_fontawesome=”fas fa-utensils” i_color=”custom” i_background_style=”rounded” i_background_color=”custom” title_align=”separator_align_left” color=”custom” style=”dotted” border_width=”3″ add_icon=”true” accent_color=”#2863ec” i_custom_color=”#ffffff” i_custom_background_color=”#2863ec”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
  • nesaldintos kakavos miltelių
  • karšto vandens***
  • šaukšto skystos karamelės (arba klevų/agavų sirupo)
  • 100 g maltų lazdyno riešutų
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_raw_html]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyJTJGJTJGbHYuYWRvY2Vhbi5wbCUyRmZpbGVzJTJGanMlMkZhb21pbmkuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0NkaXYlMjBkYXRhLWFvLXBpZCUzRCUyMjFtRGxHT0xkTGR4LmtVQTM2NUk3dkhqM2dwQWdmeDZidjVVZDE0MnUxZUwuODclMjIlMjBzdHlsZSUzRCUyMmRpc3BsYXklM0ElMjBub25lJTNCJTIyJTNFJTNDJTJGZGl2JTNFJTBBJTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTJGJTJBJTIwJTI4YyUyOUFkT2NlYW4lMjAyMDAzLTIwMjElMjAlMkElMkYlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMkYlMkElMjBQTEFDRU1FTlQlM0ElMjBTZXR1cC52YWxnby5tZS5zZWZvdmlydHV2ZS5sdF8zMDB4MjUwX2Rlc2t0b3BfcmVzcG9uc2l2ZSUyMCUyQSUyRiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyOHdpbmRvdyU1QiUyN2FvbWluaSUyNyU1RCUyMCU3QyU3QyUyMCUyOHdpbmRvdyU1QiUyN2FvbWluaSUyNyU1RCUyMCUzRCUyMCU1QiU1RCUyOSUyOS5wdXNoJTI4JTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwY21kJTNBJTIwJTI3ZGlzcGxheSUyNyUyQyUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMCUyMCUyMCUyMHNlcnZlciUzQSUyMCUyN2x2LmFkb2NlYW4ucGwlMjclMkMlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjBpZCUzQSUyMCUyNzFtRGxHT0xkTGR4LmtVQTM2NUk3dkhqM2dwQWdmeDZidjVVZDE0MnUxZUwuODclMjclMkMlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjAlMjBjb25zZW50JTNBJTIwbnVsbCUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCU3RCUyOSUzQiUwQSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”GAMINIMAS” i_icon_fontawesome=”fas fa-utensil-spoon” i_color=”white” i_background_style=”rounded” i_background_color=”custom” title_align=”separator_align_left” color=”custom” style=”dotted” border_width=”3″ add_icon=”true” i_custom_background_color=”#2863ec” accent_color=”#2863ec”][/vc_column][/vc_row]
  1. Ištirpinkite sviestą prikaistuvyje, pastoviai maišydami. Sutrinkite sausainius elektriniu maišytuvu, išmaišykite su ištirpintu sviestu, druska, cukrumi ir cinamonu. Suslėkite šią masę į pyrago kepimo formą (masė turi lengvai sulipti, jei nelimpa, įdėkite dar šaukštelį ar šaukštą tirpinto sviesto).
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Varškę ištrinkite šakute su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius. Išsukite iki vientisos masės, tada įmaišykite karamelę, paskiau grietinę, citrinos rūgšties, gerai išmaišykite. Neišsigąskite, kad masė bus skysta, kepimo metu ji susitrauks.
  3. Supilkite varškės masę ant suslėgtų sausainių ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 50-60 min., kol viršus pasidengs aukso spalva. Išimkite, leiskite atvėsti kambaryje. Riešutus paskrudinkite, nulupkite odeles, sutrinkite elektriniu maišytuvu, išmaišykite su karamele ar sirupu. Paruoškite kakavinį glajų, juo iškart aptepkite pyrago viršų ir užberkite riešutus. Švelniai paskirstykite riešutus rankomis, paspauskite, kad paviršius būtų vienodas. Padėkite į šaldytuvą ir laikykite, geriausia per naktį, arba bent 3-4 valandas.

Pastabos:

* Varškę geriausia pirkti pakeliuose po 180 ar 200 g, o ne maišeliuose po 500 g (tokia dažnai būna per trapi). Idealiausia – kreminė varškė arba „Philadelphia“ sūris (kuris, deja, šaunesnis, bet ir brangesnis).

** Karamelę galite pakeisti deginto cukraus sirupu (cukrų reikia deginti keptuvėje, kai pradeda tirpti, įpilti šiek tiek vandens ir pastoviai maišyti, kol susidarys sirupas). Įspėju – tai ne itin lengvas procesas ir reikalauja nuolatinio dėmesio (cukrų labai lengva sudeginti). Dar galite naudoti ištirpintus karamelinius saldainius.

*** Į kakavinį glajų galite įdėti ir minkšto (kambario temperatūros) sviesto, arba įpilti pakaitintos grietinėlės, taip gali būti skaniau. Arba vietoje šokoladinio glajaus galite tiesiog ištirpinti plytelę šokolado (tik tada nepersistenkite su sirupu, kad nebūtų per saldu).

Taip pat rekomenduojame:

Varškės tortas su braškėmis

Varškės pyragas su kakaviniu pagrindu

Related Posts