Kažkada esu pasakojusi, kad turime nuostabius draugus, kurie yra tikri mėsėdžiai 2kg Jautienos kumpis vaišių stalui, ko nepasakysi apie mūsų šeimyną. Panagrinėjusi ką valgome, pastebėjau, kad nors kartą per savaitę išverdu sriubą, mažiausiai du kartus valgome žuvį, kartą – paukštieną ar kitą mėsą, o likusias dienas mūsų virtuvėje vyrauja įvairios salotos, varškė, blynai ar nesuvalgyti likučiai. Košės ir kitos grūdinės kultūros neturi pasisekimo mūsų namuose. Tiesa, makaronus dievina dukra, nors jau buvome pradėję pamėgti ir mes, bet sulūžo makaronų gaminimo mašinėlė ir nustojome sukti įvairiausių formų makaronus naminiai makaronai, o prie pirktinių taip ir nesugebėjau priprasti. Tačiau dukra grįžusi iš mokyklos ir pamačiusi tuščią šaldytuvą su malonumu išsiverda spagečių ar kitokių farfalių pati. O ir man gerai, visada žinau, kad alkana tikrai neliks, svarbu, kad spintelėje visada jų būtų.

Jeigu tęsiant kalbą apie mėsą, tai labiausiai mėgstu natūralią Ypatingai minkštai paruoštas jautienos kumpis, o ne miltinguose grietinėlės padažuose išplaukusią ar acte marinuotą jautieną, avieną Keptas ėriuko kumpis a la mochito, veršieną , paukštieną salotos su anties krūtinėle ir t.t.. Dar patinka su daržovėmis troškinta, thai stiliumi paruošta mėsytė, o ką jau kalbėti tartarus ar carpaccio Jautienos/baravykų carpaccio, dėl jų esu visai galvą pametusi:). Ir šiaip, patinka, kai mėsa būna neperkepta arba jau taip ištroškinta, krentanti nuo kaulų.

Žinojau, kad atvažiuos draugai su savo mažuoju sūneliu, todėl ruošdama mėsą pabijojau patiekti ją sausą, perkepusią, guminę, o tuo pačiu ir pusžalią, su krauju. Kaip ne kaip, ne visi tokie kaip aš. Turguje nusipirkau jautienos nugarinę, nes tik ji vienintelė patraukė mano akį.

6 porcijoms reikės

INGREDIENTAI

  • 1 kg jautienos nugarinės
  • rupi jūros druska
  • grūsti pipirai ( žalieji, juodieji, baltieji, kvepiantieji)
  • šlakelis aliejaus

GAMINIMAS

  1. Pipirus sugrūskite su šiek tiek druskos, kitą pusę druskos palikite stambiais gabalėliais. Ji maloniai karamelizuosis.
  2. Ištrinkite mėsą, palikite 1 valandai marinuotis.
  3. Įkaitintoje keptuvėje įpilkite lašelį aliejaus, apkepkite iš abiejų pusių po 2 minutes, prispaudus, kad gražiai parustų.
  4. Kepkite įkaitintoje iki 120 laipsnių orkaitėje 1,5 valandos.

Nugarinė gavosi sultinga, pilnai iškepusi, su maloniai karamelizavusia druska. Vaikinas kirto riekelę po riekelės, rodė nykštį ir sakė “žiauriai skanu” 🙂