Helim sūris yra kilęs iš Kipro, tačiau populiarus tiek Graikijoje, tiek Turkijoje. Žinoma, turkai dažnai jo nežino, nes paprasčiausiai vertina savo tradiciškus sūrius ir būtinai klasik. Todėl ir daugybė turkiškų sūriu paprasčiausiai ir vadinami beyaz peynir – balti sūriai, tačiau jų skonis, minkštumas skiriasi. Vieni skaniau pusryčiams, kiti tiks ant duonos tepti ar su arbūzų bei melionu ragauti. O štai helim, kitur dažniau Halloumi vadinamas, yra toks sūrus gaminys, kuris visiškai man neskanus, jei valgomas tiesiog iš pakuotės, o jo skonis atgyja apkepus. O jei dar pagardinus gaiviomis vasaros daržovėmis arba vaisiais, bei mėta, jis tiesiog dainuoja burnoje. Taigi šiandien pasitinku Stambulietiškus karščius šiomis salotomis. Skanaus ir jums!

4 asmenims, kaip užkandis:

INGREDIENTAI

  • 250 g helim arba halloumi sūrio
  • 1/3 raudono svogūno
  • 2 vyšniniai pomidorai
  • 1/3 aitriosios paprikos
  • Saujelė šviežių mėtų
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v.š. citrinų sulčių
  • 1 v.š. granatų padažo
  • Druskos ir juodųjų pipirų
Keptas Helim sūris su mėtų pagardu
Keptas Helim sūris su mėtų pagardu

GAMINIMAS

  1. Supjaustykite hellim/halloumi sūrį 5 mm storio riekelėmis.
  2. Įkaitinkite keptuvę, šiektiek apšlakstykite aliejumi.
  3. Sudėkite sūrį ir apkepkite kiekvieną riekelę apie 1-2 minutes iš abiejų pusių kol gražiai apkeps. Atidėkite lėkštėje.
  4. Smulkiai sukapokite svogūną, pomidorus, aitriąją pariką. Sudėkite į dubenėlį. Smulkiai sukapokite mėtas. Į dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, granatų sirupą, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Druskos daug nedėkite, nes pats sūris yra gana sūrokas.
  5. Pagardu apšlakstykite kepintą sūrį. At viršaus uždėkite dar kelis mėtų lapelius. Iš karto pateikite.

Skanaus!