Kartą iš draugės sulaukiau priekaištą, kad gaminu labai mandrus patiekalus. Puoliau teisintis, kad mano virtuvėje vyrauja patiekalai, pagaminami per 15minučių, o jau kepimas ar virimas – tai jau ne mano darbas, tik reikia spėti laiku išjungti orkaitę ar kaitlentę. Tada ši pasitaisė ir pasakė, kad naudoju įmantriausius prieskonius. – Na jau ne!- išreiškiau beveik įsižeidusi. Mano virtuvėje siautėja pipirai, lauro lapai, česnakai, svogūnai, čiobreliai, čili pipirai ar kitos prieskoninės, lietuviškame darže išauginamos žolelės. Gerai jau gerai, visada spintelėje stovi sojos, balzaminio vyno acto, žuvies padažo ir raudonojo vyno acto buteliukai. Dar kokių penkių rūšių aliejaus: alyvuogių salotoms, sezamo, kepimui dažniausiai vynuogių kauliukų aliejus, linų sėmenų ir dar kokio nors neįprasto, dėl geros rekomendacijos ar šiaip susigundžius arba neatsilaikiusi reklamos pagundai.

Tiesa, dėl savo meilės tolimųjų rytų, arabų kraštų ir indijos virtuvėms, visada laikau kumino, gvazdikėlių, žvaigždinio anyžiaus, kurkumos, kario, laimo lapelių ir t.t. Na gerai, dar spintelės lentynoje būtinai riogso saulėje džiovintų pomidorų, sūdytų kaparėlių, kedro riešutų, ančiuvių, koks mažas indelis su trumais. Dar konservuotų pomidorų, pupelių, avinžirnių ir t.t. ir p.p. Tad kai pasižiūriu aš į tą savo spintelę, gal ta draugė ir teisi, prieskoniai krenta iš lentynų, o dėl pomėgio eksperimentuoti  nenustoju pirkti prieskonių (beje kaip ir knygų) tuose europietiškuose, arabiškuose, rytietiškuose turguose. Štai kad ir džiovintos citrinos iš paskutinės kelionės į arabiją (net nelabai žinau ką daryti su jomis, apart tadžino). Bet kokiu atveju, juk taip gera užuosti kviečiantį prie stalo aromatą iš virtuvės!

Todėl šiandien nusprendžiau parodyti, kad mes ne kasdien valgome “įmantrius” patiekalus. Pavyzdžiui šiandien valgėme skrudintus karosiukus. Paprasčiau nebūna! Skaniau taip pat!!!

3 porcijos

INGREDIENTAI

  • 3 karosai (nedidukai)
  • druska
  • aliejus kepimui
  • miltai

GAMINIMAS

  1. Kadangi karosiukai dažniausiai parduodami su visais organais ir galvomis, pirmiausia išdorokite, nuskuskite žvynus.
  2. Tada pasūdykite. Palike 1 valandai druskai įsigerti į žuvį. Jeigu neturite tam laiko, tiesiog pabarstykite druska.
  3. Įpjaukite žuvies šonus. Apvoliokite miltuose, įdėkite į įkaitintą aliejų kepti ant nedidelės ugnies, kol vienas šonas stipriai paskrus, apvertus apskrudintike kitą šoną. Jeigu matote, kad dar reikia – apverskite, kad viskas stipriai apskrustų, bet nesudegtų (saugokite).
  4. Visas kepimas turėtų užtrukti apie 10 minučių. Iškepus nusausinkite riebalus popierine servetėle.

Jie tokie saldūs, traškūs, kauliukai beveik visi sukepę. O dar tas garsas: trakšt trakšt trakšt….seilė tįsta…

Pastaba: nekepkite orkaitėje, nes nesigaus tokie smagūs valgomi pirštais skrudukai 🙂