Šio torto istorija paprasta.  Ne kartą Instagram’e teko matyti keistai susluoksniuotus tortus. Aišku, tas kitoks sluoksniavimas matomas tik prapjovus tortą, bet iš ten ir visas grožis bei įdomumas. Ir nors neturėjau nė žalio supratimo, kaip tai padaroma (o padaroma labai paprastai!), žinojau, kad kada nors tai bus išbandyta mano virtuvėje 🙂

Tokio torto gamybos paslapties šydą padėjo praskleisti Renatos iš Sezoninės virtuvės išleista knyga “Sezoninių skanumynų istorijos, nes kaip tik toje knygoje tokiu principu buvo pagamintas tortas. Ir nors paskaičiusi receptą supratau, kad galėčiau panaudoti vieną turimų savų, nusprendžiau išbandyti kukurūzų miltų biskvitą. Tiesa, biskvito receptą šiek tiek pakeičiau, bet pats gamybos principas liko toks pat. Kukurūzų miltų biskvitas idealiai tiks tiems, kas vengia gliuteno, jo netoleruoja ar šiaip pasiduoda mados tendencijoms.

Kukurūzų miltų tortas su aviečių confit ir rikotos kremu
Kukurūzų miltų tortas su aviečių confit ir rikotos kremu

Iš principo tokio torto gamybai reikalingas biskvitas, kuris būtų tinkamas vyniotinio gamybai. Tad galite drąsiai kepti tiek su tradiciniais miltais, tiek su kitokiais. Biskvitas kepa greitai (8-10 min.), tad galite daryti iš karto du biskvitus. Tiesa, labai svarbu skardoje biskvitų tešlą išlyginti kuo tolygiau, t. y. kad nebūtų nuplonėjimų į skardos kraštus, kitaip jie keps greičiau ir gali sudegti.

Aviečių confit ir rikotos kremas – mano idėja. Puikus derinys, suteikęa vilties, kad uogų vasara ne už kalnų 🙂

Iš dviejų biskvitų pagaminsite apie 1 kilogramo 15 cm aukščio tortuką. Jei norisi didesnio, turėsite atsižvelgdami į receptą padidinti produktų kiekius.

1 kg tortui

BISKVITAS

  • 3 kiaušiniai x 2
  • 30 g nerafinuoto cukranendrių cukraus x 2
  • 3 v. š. kukurūzų miltų x 2
  • 5 g vanilės cukraus
  • žiupsnelis druskos

AVIEČIŲ KONFIT

  • 260 g aviečių
  • 26 g cukraus
  • 4 g pektino NH

RIKOTOS KREMAS

  • 250 g rikotos
  • 200 g riebios grietinėlės
  • 45 g cukraus pudros

GAMINIMAS

Aviečių confit

  1. Avietes pakaitinkite ant lėtos ugnies.
  2. Cukrų sumaišykite su pektinu NH ir maišant suberkite į avietes. Leiskite užvirti, pavirkite apie 1 min. ir viską supilkite į dubenėlį. Atvėsinkite.

Biskvitas

  1. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Pasiruoškite švarų medvilninį rankšluostėlį.
  3. Baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų su žiupsneliu druskos.
  4. Trynius išsukite su cukrumi ir vanilės cukrumi.
  5. Suberkite kukurūzų miltus ir išmaišykite.
  6. Į trynius įmaišykite baltymus ir gautą masę tolygiai paskirstykite skardoje.
  7. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 8-10 min.
  8. Karštą biskvitą išimkite iš skardos, tieskite popieriumi į viršų ant pasiruošto rankšluostėlio, atsargiai nuimkite popierių ir susukite į vyniotinį kartu su rankšluosčiu. Taip ir palikite atvėsti.
  9. Kitą biskvitą iškepkite tokiu pat būdu.
  10. Atvėsusius biskvitus atsargiai išvyniokite. Kiekvieną jų perpjaukite per pusę, kad gautumėte 2 trumpesnius vyniotinius. Iš viso turite gauti 4.

Rikotos kremas

  1. Rikotos kremui skirtus ingridientus sudėkite į indą, kuriame plaksite, ir išplakite iki vientiso puraus kremo.

Torto surinkimas

  1. Imkite vieną biskvito dalį, ištepkite aviečių confit, krėskite 1/4 rikotos kremo ir išlyginkite ant biskvito. Atsargiai susukite.
  2. Kitą biskvito dalį taip pat ištepkite aviečių confit ir kremu. Tuomet ant šios biskvito dalies dėkite jau susuktą ir sukite toliau. Taip pabaikite su likusiomis biskvito dalimis. Gautą kelmelį patupdykite ant medinės lentutės ar tiesiai ant tortinės, aptepkite likusiu rikotos kremu.
  3. Tortuką pastatykite šaltai ir mėgaukitės juo kitą dieną.

Skanaus iki mėnulio ir atgal!