Ne vienerius savo jauno gyvenimo darbavimosi metus teko garbė dirbti su suomių kompanijomis. Tai labai graži šiaurės ežerų krašto šalis. Su ramiais ir tvarkingais žmonėmis, su žuvies, žvėrienos ir miško gėrybių gausia virtuve. Kas kartą nuvykus į Suomiją atrasdavau vis naujų kulinarinių potyrių. Tačiau labiausiai žavėdavo lašišos arba krevečių sriuba grietinėlės pagrindu. Kadangi dažniausiai pietus valgydavome gamyklos valgykloje, virėjos žinodavo apie mūsų atvykimą ir pasistengdavo turėti šios lašišos sriubos su grietinėle. Jeigu iškilmingesnė proga būdavo, tai pagardindavo ją krevetėmis, jeigu eilinė diena, gaudavome tiesiog lašišos. Ir dar turėjome vieną tradiciją. Prieš išplaukiant atgal į Lietuvos pusę visada užsukdavome į turgų, kur pakartotinai suvalgydavome po dubenėlį sočios lašišos sriubos.

Sriuba turi būti tiršta su daug bulvių, morkų ir žinoma riebios grietinėlės. Sutirštinimui virėjos naudavo miltus, bet aš sveikesnės mitybos sumetimais jų atsisakiau.

Į lašišos sriubą galima įberti krevečių

INGREDIENTAI

  • 300 g lašišos
  • 1 svogūnas
  • 1 nedidelis poras
  • 2 morkos
  • 3 bulvės
  • 1 valg.š. sviesto
  • 200 ml grietinėlės
  • druska
  • 3 lauro lapai
  • juodi ir kvepiantieji pipirai grūdeliais
  • krapai

GAMINIMAS

  1. Svogūną ir porą smulkiai sukapokite.
  2. Bulves ir morkas supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  3. Lašišą supjaustykite apie 2 cm dydžio gabalėliais.
  4. Svogūnus su porais apkepkite svieste, kol švelniai pagels, bet jokiais būdais nesuskrudinkite.
  5. 2 l vandens užvirkite, suberkite pipirus, lauro lapus, druską, svogūnus su porais, bulves ir morkas. Kai bulvės suminkštės, sudėkite lašišą. Supilkite grietinėlę. Nuolat nugriebkite susidariusias putas. Virkite apie 10 minučių.
  6. Suberkite susmulkintus krapus. Išmaišykite ir patiekite.

Pastabos: lašišos sriuba su grietinėle atspindi suomiškos virtuvės skonius.