Viskas daug paprasčiau: aš tiesiog pasižadėjau parašyti receptuką su sūdyta menke. Noriu parodyti, kad tai nuostabi žuvis, tinkanti įvairiausiems žuviškiems patiekalams. Galima su ja gaminti salotas, pagrindinius patiekalus, užkandėles, maltinukus ir dar daug įvairiausių patiekalų.

Tai ispaniškas patiekalas, kur bacalao, arba kitaip vadinama sūdyta menkė, valgoma visur ir visaip. Svarbiausia nepamiršti jos nusipirkti 🙂 Tada panardinti į kuo gausesnį kiekį vandens 48-ioms valandoms. Nepamirštant nuolant keisti vandenį, kad išsiplautų gausus druskos kiekis.

INGREDIENTAI

  • 3 gabalėliai po 120 g sūdytos menkės (Bacalao)
  • 300 g jaunų šparagų
  • 1/2 geltonosios paprikos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 6-8 slyviniai arba vyšniniai pomidoriukai
  • 200 g sausų juodųjų lęšių
  • 1/2 citrinos
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • druska

GAMINIMAS

  1. Prieš 2 dienas užmerkite sūdytą mekę į gausų kiekį vandens. Pastatykite šaltai, kartas nuo karto keisdami vandenį. Mirkykite mažiausiai 48val., bet galite ir šiek tiek ilgiau, svarbu nuolat keisti vandenį.
  2. Iš vakaro užpilkite vandeniu juoduosius lęšius. Jeigu gaminsite patiekalą vakare, tai lęšius galite užmerkti ir ryte.
  3. Šparagus sudėkite į verdantį vandenį. Po 1 minutės išgriebkite ir skubiai perliekite lediniu vandeniu.
  4. Svogūną ir papriką smulkiai sukapokite. Apkepkite keptuvėje, kol švelniai pagels.
  5. Į puodą su vandeniu sudėkite žuvį. Užvirkite. Virkite 2-3 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir uždengę dangčiu, palikte vandenyje dar 5 minutes.
  6. Tuo pačiu metu, kitame puode, užvirkite vandenį su žiupsneliu druskos. Suberkite lęšius. Virkite 5 minutes. Po to suberkite į kiaurasamtį ir perliekite šaltu vandeniu.
  7. Į keptuvę, kur kepė svogūnai su paprikomis sudėkite pomidoriukų puseles ir apkepkite kelias minutes, kol šie pradės minkštėti, bet neištiš.
  8. Sumaišykite: lęšius, paprikas su svogūnais, pomidoriukais ir šparagais. Išspauskite citrinos sultis, pašlakstykite aliejumi. Viską sudėkite į lėkštes. Ant salotų uždėkite žuvį ir būtinai pašlakstykite aliejumi.

Taip pat rekomenduoju pasigaminti: Portugališkas avinžirnių ir menkės salotas