Skanus ir sotus apkepas! Galite gaminti be grikių – vis tiek gausis labai skanu!
INGREDIENTAI
- 1 baklažanas
- 1-2 morkos
- 1-2 svogūnai
- Mėsos faršo (kiauliena+jautiena) – 500 g
- Žalių petražolių
- Krapų
- 1-2 skiltelių česnako
- 1-2 v.š. pomidorų padažo
- Grikių krupų 0,5 stiklinės
- Kieto sūrio 100-150 g
- Druskos
- Pipirų
BEŠAMELIO PADAŽUI
- 30-40 g sviesto
- 2 v.š. miltų
- 1-1,5 stiklinės pieno
- Žalių krapų
- Druskos
- Pipirų
GAMINIMAS
- Užkaičiame puodą su pasūdytų vandeniu ir jam užvirus sudedame virti grikių kruopas.
- Nuplauname ir nusausiname baklažaną. Supjaustome ~0,5-0,7 mm griežinėliais ir truputį pasūdome.
- Įkaitname keptuvėje aliejų ir apkepiname baklažano gabalėlius. Aliejaus geriau negailėti, nes sausoje keptuvėje iškepęs baklažanas nebus skanus. Iškepus būtinai riebalų perteklių nusausinkite popierinių ranksluoščiu.
- Svogūną supjaustome, morką sutarkuojame stambia tarka. Į įkaitintą keptuvę dedame svogųną, kiek pakepiname, po to dedame tarkuotą morką ir dar pakepame 5-7 min. Iškeptas daržoves sudėti į lėkštę.
- Paruošiame faršą: žalumynus nuplauname ir susmulkiname. Česnaką nulupame ir sugrūdame. Į įkaitintą aliejų keptuvėje dedame česnaką, pakepiname. Sutrupiname faršą. Sudome, barstome pipirais. Apkepus dedame pomidorų padažą, žalumynus. Gerai išmaišome.
- Kepimo indo dugną išklojame keptais baklažano griežinėliais. Ant jų dedame kepintą faršą. Po to klojame sluoksnį kepintų svogūnų ir morkų. Galų gale suberiame išvirtas grikių kruopas.
- Pasiruošiame Bešamelio padažą. Keptuvėje įkaitiname sviestą. Dedame miltus. Truputį pakepiname. Pilame pieną, maišome šluotele, kad nesusidarytų gumulėliai. Sūdome, skaniname pipirais. Kai sutirštės padažas, beriame smulkintus krapus. Paruoštą padažą pilame į kepimo indą ant susluoksniuotos užkepėlės.
- Sutarkuojame sūrį. Galima jį barstyti prieš šaunant užkepėlę į orkaitę, arba likus 5-7 min. iki kepimo pabaigos.
- Kepimo indą dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 min.
Labai skanus, bet riebokas patiekalas.