Jau senokai spirgėjau, kaip norėjau iškepti žydišką challą, tokią mielinę pynę. Prisižiūrėjau internete visokiausių variantų, receptų ir pynimo būdų, galiausiai apsistojau ties savo improvizacijom.
Recepto pagrindu ėmiau savo gerą, išbandytą mielinės duonelės receptą, kurį paįvairinau džiovintais vaisiais. Iš to džiaugsmo, kad tešla gražiai iškilo, pavyko puikiai supinti šešiapynę duonelę, pamiršau prieš kepant aptepti sviestu ir apibarstyti sezamu, kaip buvau numačius. Bet skonis vis tiek nuostabus.
Tiesa, kitą kartą pynę kepčiau lygioje skardoje, kad gerai matytųsi visos 6 pynės. Šį kartą duonelę sukišau į duonos kepimo skardelę, todėl gavosi labai stoooraaaa “challa”.
Tešlai:
- 1,5 puodelio pieno;
- 1 puodelio cukraus;
- 1,5 a.š druskos;
- 60-70 g sviesto;
- 100g razinų;
- 250 g džiovintų abrikosų;
- 20-30g šviežių mielių;
- 0,5 puodelio šilto vandens;
- 3 didelių kiaušinių;
- 1 kg miltų;
- vanilino.
Aptepimui:
- lydyto sviesto
- sezamo
GAMINIMAS:
- Pieną, cukrų, druską, sviestą, vaniliną, razinas, pjaustytus džiovintus abrikosus pakaitiname ant ugnies kol išsilydo sviestas. Neužvirinti. Atidedame į šalį, kad pravėstų.
- Šiltame vandenyje ištirpiname mieles. Mieles sumaišome su pieno mišiniu.
- Į dubenį supilame dalį miltų, padarome duobutę, į ją supilame pieno-mielių mišinį ir 3 lengvai išplaktus kiaušinius.
- Pradedame maišyti nuolat pridėdami daugiau miltų. Kai bus sunku maišyti, pradėti minkyti. Minkant vis pridėti miltų. Užminkome labai malonią, elastingą tešlą.
- Dedame ją į miltais pabarstytą dubenį ir kildome šiltai apie 1,5 val.
- Pakilusią tešlą vėl perminkome, padaliname į 6 dalis, suvoliojame 6 “dešras” ir supiname šešiapynę.
- Kildiname pynę šiltai dar apie 1val.
- Tada aptepame lydytu sviestu ir apibarstome sezamais (aš pamiršau) ir kepame 180-190 laipsnių orkaitėje apie 40 min. Kadangi manoji buvo labai didelė, kepiau ilgiau. Jeigu duonelės viršus pradės pernelyg kepti, pridengti kepimo folija.
Skanaus!
P.S. aš tikriausiai išprotėjau su tom visom mielinėm duonelėm, bet niekaip negaliu atsivalgyt, ar nustot kept. Tikriausiai 10 metų nevalgiau jokių mielinių bandelių, pyragėlių, batonų ir pan. o dabar “pramušė”.