Pagaliau pavyko išsikepti duoną. Praeitais metais, jau buvau įpratusi pastoviai kepti duoną. Jaučiau kaip ji kils ir kokios ji nuotaikos. Bus labiau porėta ar mažiau. Bet, per vieną kelionę raugo starteris sugedo, nebuvo laiko jam pasigaminti, o Kaune atradusi kepyklėlę su nuostabia Borodino duona visai nebemačiau reikalo kepti. Bet vieną dieną gavau dovanų raugo starterio ir vėl pradėjau bandyti kepti duoną. Kaip iš naujo, vėl reikia mokytis pajusti jos alsavimą, nuotaiką, pakilėjimą 🙂

Taigi po nevykusios pradžios, šiandien pajutau, kaip man duona pasakė, kad viskas bus gerai ir manęs tikrai nenuvils.

Iš vakaro pasigaminau raugą:

INGREDIENTAI

  • 150 g pilno grūdo ruginiai miltai
  • 150 ml šiltas vanduo
  • 15 g raugo starterio

Viską išmaišiusi palikau brinki, kilti, rūgti 16valandų.

Kitą dieną:

INGREDIENTAI

  • Raugas pasigamintas iš vakaro
  • 250 g pilno grūdo ruginiai miltai
  • 250 g pilno grūdo kvietiniai miltai
  • 250 ml šiltas vanduo (švelniai juntama šiluma)
  • 1 a.š. druska
  • 3 a.š. kmynai
  • 2 v.š. aliejus

GAMINIMAS

  1. Suberiu miltus, aliejų, druską, kmynus ir lengvai išmaišau. Supilu vandenį ir išmaišau, sudedu vakarykštį raugą.
  2. Minkau, kol tešla pasidaro vientisa, nelimpa prie prie pirštų. Jeigu tešla labai limpa prie pirštų, reikia įberti šiek tiek miltų, kol tešla visai nelimpa. Jeigu minkote rankomis, tai trunka apie 15-20minučių. Kombainu apie 7-10 minučių, bet poto lengvai dar reikia perminkyti, perlankstyti. Kai tešla nebelimpa, vientisa, reikia palikti pailsėti ir pakilti apie 2 valandas.
  3. Taigi, palieku 2 valandoms, kildinimo krepšyje kilti, uždengusi rakšluoščiu.
  4. Kepu 15 minučių įkaitintoje su vandeniu orkaitėje 230 laipsnių temperatūroje. Po to išvėdinu orkaitę ir sumažinusi temperatūrą kepu 190 laipsnių dar 40 minučių.

Džiaugiuosi vėl pavykusia ir nuostabiai skania duona!

Taip pat rekomenduojame: