Šis Kalėdinio pyrago receptas, tikriausiai seniausias Italijoje, minimas jau nuo 1205 metų. Kilęs iš Sienos, Toskanos regiono.

INGREDIENTAI

  • 250 g. džiovintų figų arba datulių
  • 50-75 g. medaus
  • 100 g. rudojo cukraus
  • po 1/2 a.š. malto cinamono, kardamono, gvazdikėlių, muškato ir juodųjų pipirų
  • 250 g. džiovintų vaisių (vyšnios, apelsinai, citrinos, spanguolės, ananasai)
  • 50 g. migdolų be luobelių
  • 50 g. pakepintų lazdyno riešutų
  • 50 g. pinijų riešutų
  • 4 v.š. išsijotų miltų
  • 50 g. saldžiojo desertinio vyno (pageidautina Vin Santo)
  • miltelinio cukraus pabarstymui

GAMINIMAS

  1. Kepimo formą iškloti popieriumi. Orkaitę įkaitinti iki 150 C;
  2. Smulkiai sukapoti figas arba datules, sudėti į keptuvę, užpilti vandenių, kad apsemtų. Sudėti medų, cukrų ir visus prieskonius. Pavirti apie 10-15 min., turi susidaryti sirupas. Perpilti į puodą;
  3. Sudėti visus džiovintus vaisius ir riešutus. Gerai išmaišyti;
  4. Suberti miltus ir supilti vyną. Gerai išmaišyti iki tirštos, lipnios masės. Perdėti masę į formą;
  5. Kepti 40 min.;
  6. Leisti atvėsti formoje. Gausiai apibarstyti cukraus milteliais. Pjaustyti plonomis skiltelėmis.