Turinys:
Šis Kalėdinio pyrago receptas, tikriausiai seniausias Italijoje, minimas jau nuo 1205 metų. Kilęs iš Sienos, Toskanos regiono.
INGREDIENTAI
- 250 g. džiovintų figų arba datulių
- 50-75 g. medaus
- 100 g. rudojo cukraus
- po 1/2 a.š. malto cinamono, kardamono, gvazdikėlių, muškato ir juodųjų pipirų
- 250 g. džiovintų vaisių (vyšnios, apelsinai, citrinos, spanguolės, ananasai)
- 50 g. migdolų be luobelių
- 50 g. pakepintų lazdyno riešutų
- 50 g. pinijų riešutų
- 4 v.š. išsijotų miltų
- 50 g. saldžiojo desertinio vyno (pageidautina Vin Santo)
- miltelinio cukraus pabarstymui
GAMINIMAS
- Kepimo formą iškloti popieriumi. Orkaitę įkaitinti iki 150 C;
- Smulkiai sukapoti figas arba datules, sudėti į keptuvę, užpilti vandenių, kad apsemtų. Sudėti medų, cukrų ir visus prieskonius. Pavirti apie 10-15 min., turi susidaryti sirupas. Perpilti į puodą;
- Sudėti visus džiovintus vaisius ir riešutus. Gerai išmaišyti;
- Suberti miltus ir supilti vyną. Gerai išmaišyti iki tirštos, lipnios masės. Perdėti masę į formą;
- Kepti 40 min.;
- Leisti atvėsti formoje. Gausiai apibarstyti cukraus milteliais. Pjaustyti plonomis skiltelėmis.