Ilgos istorijos ir šiandien nebus, nes vis dar gyvenu ‘writer’s block’ būsenoje, kai dėl susiklosčiusių aplinkybių galva yra paprasčiausiai tuščia. Rašyti, tik kad papildyčiau tinklaraštį atrodo nenuoširdu, o papasakoti lyg ir nėra ką.

Nepaisant to, receptų yra daugybė, kurie laukia būti paskelbti. Saulėta savaitė Stambule su nuostabiomis Velykomis atneša daugiau motyvacijos ir teigiamų minčių, todėl prieš pat Atvelykį dalinuosi receptu, kuris Turkiškose kavinėse vadinamas Kipro saldėsiu, nors tiesą sakant tai pyragas su graikiniais riešutais ir kokoso drožlėmis, vietoje miltų naudojami duonos džiuvesėliai. Žinoma, tai kepinys nėra be gliutenio, kurį dabar daug kas mini, ir visai ne dietinis kepinys, bet greitai pagaminamas ir skanus pyragas, kuris pamaitins minią ir greičiausiai pasiliks jūsų šeimoje. Gražaus Atvelykio!

Kipro gardėsis 8-10 asmenims

PAGRINDUI

  • 4 kiaušiniai
  • 1 st cukraus
  • 1 st maltų duonos džiuvesėlių
  • 1 st kokoso drožlių
  • 1 st graikinių riešutų
  • 1 st aliejaus
  • 10 g kepimo miltelių

SIRUPUI

  • 1 st cukraus
  • 1 st vandens

PUDINGUI

  • 1 l pieno
  • 1/2 st kukurūzų krakmolo
  • 1 v.š. miltų
  • ½ st cukraus
  • 200 g šalto pieno arba grietinėlės
  • 20 g grietinėlės standiklio
  • 3-4 v.š. kokoso drožlių papuošimui
  • 1 v.š. maltų pistacijų papuošimui

GAMINIMAS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. 28×28 cm dydžio kvadrato formos kepimo indą patepkite aliejumi.
  2. Dubenyje plakite kiaušinius ir cukrų apie 3 minutes, kol gausis balkšva masė.
  3. Suberkite maltus duonos džiuvesėlius, kokoso drožles, maltus graikinius riešutus, aliejų bei kepimo miltelius.
  4. Viską gerai išmaišykite. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis išsitrauks sausas.
  5. Pasiruoškite sirupą. Cukrų ir vandenį išmaišykite ir užvirinkite. Kai cukrus visiškai ištirps, nuimkite ir atvėsinkite.
  6. Pyragui iškepus, paruoštu sirupu apšlakstykite pyrago paviršių. Leiskite pyragui visiškai atvėsti.
  7. Paruoškite pudingą. Pieną, krakmolą, miltus ir cukrų išmaišykite ir ant nedidelio kaitrumo ugnies kaitinkite, kol užvirs. Pavirkite dar apie 2 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Leiskite pudingui apie 10 minučių atvėsti. Paskleiskite pudingą ant atvėsusio pyrago. Atvėsinkite 1-2 valandas.
  8. Grietinėlę sumaišykite su grietinėlės standikliu ir šaukštu cukraus, išplakite kol sutirštės, apie 2 minutes. Paskleiskite ant pudingi. Viršų apiberkite kokoso drožlėmis ir smulkintomis pistacijomis. Leiskite pyragui dar pastovėti kelioliką minučių, o tada pjaustykite kvadratėliais ir skanaukite.