Puikus pyragas prie arbatos. Tokio dar niekad nebuvau ragavusi – jis ypatingas. Manau, tą ypatingą skonį suteikia Muscovado rūšies cukrus – be jo šis pyragas būtų visiškai kitoks, kadangi ta ypatingą cukraus skonį pajusdavau su kiekvienu kasneliu…
Labai labai skanus pyragas, ypatingas, nepakartojamas. Konsistencija primena morkų pyragą, bet šis – daug turtingesnis savo skonių visuma. Tik, kaip jau minėjau, tą ypatingąjį skonį jis įgaus tik Muscovado cukraus pagalba (tamsus nevalytas cukranendrių cukrus), todėl paprastu cukrumi keisti nerekomenduoju.
- Įvertinimas: 10/10
- Sudėtingumas: Nesunku, tačiau šiek tiek užtruksite.
- Šaltinis: Receptą radau knygoje “Puddings”, 2000, 13-jame puslapyje.
Pyragui reikės:
Tešlai:
- 300 g miltų
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- Pusantro arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 175 g tamsaus Muscovado rūšies cukraus (nevalytas cukranendrių cukrus)
- 1 arbatinio šaukštelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
- 1 vidutinio dydžio kiaušinio
- 1 vidutinio dydžio banano
- 1 arbatinio šaukštelio žaliosios citrinos sulčių
- 150 g neriebaus kreminio sūrio (Philadelphia tipo)
- 115 g Sultanas rūšies razinų
Pyrago dekoravimui ir sirupui:
- 230 g cukraus pudros
- 5 arbatinių šaukštelių žaliosios citrinos sulčių
- Tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir ištepkite kepimo formą riebalais arba išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje išmaišykite miltus, druską, cukrų, žaliosios citrinos žievelę bei kepimo miltelius.
- Atskirai išplakite kiaušinį bei atskirame dubenėlyje sutrinkite bananą su vienu arbatiniu šaukšteliu žaliosios citrinos sulčių.
- Padarykite miltų mišinio viduryje duobutę, į ją sukrėkite kreminį sūrį, gerai išplaktą kiaušinį, razinas bei banano tyrę. Viską po truputį išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą, šaukštu išlyginkite būsimo pyrago viršų ir pašaukite. Kepkite 40 – 45 minutes.
- Paruoškite sirupą: sumaišykite 115 g cukraus pudros kartu su trimis arbatiniais šaukšteliais citrinos sulčių.
- Paruoškite cukraus pudros užpilą pyrago viršui: sumaišykite 115 g cukraus pudros su dviem šaukšteliais žaliosios citrinos sulčių.
- Kai pyragas iškeps, atvėsinkite jį dešimčiai minučių, o tada išimkite iš kepimo formos. Pyrago dugną apliekite sirupu ir palaukite, kol jis susigers. Tada apverskite ir apipilkite pyrago viršų užpilu, apibarstykite tarkuota žaliosios citrinos žievele ir padėkite į šiltą orkaitę 5 minutėms, kad išgaruotų nereikalingas skystis ir užpilas sukietėtų.
- Jei turite noro, viršų galima dekoruoti džiovintais bananais, žaliosios citrinos sultis bei žievelę keisti apelsino sultimis bei žievele, o razinas – džiovintais smulkintais abrikosais.
Skanaus!