Risotto su voveraitėmis

Valgome
Risotto su voveraitėmis

Šiandien oras toks karštas, kad atrodo, net vėjas limpa prie delnų. Tačiau tai netrukdo imtis virtuvės darbų. Šiandien pirmą kartą pasiryžau pagaminti itališką risotto (liet. daugiaryžį) su voveraitėmis, nes pagaliau suradau ir nusipirkau Carnaroli ryžių.

Prieš kelias dienas lankėmės senamiestyje įsikūrusioje „La Boheme“ vyninėje. Maistas čia nuostabus, nuoširdžiai rekomenduoju. Pirmą kartą išbandžiau itališką rissoto su baravykais — skonis dieviškas. Tai ir įkvėpė mane pagaliau namuose pasigaminti šio puikaus maisto.

Šiandien, popiet, nuvykome į vietinę ūkininkų turgavietę nusipirkti šviežių voveraičių, tada dar įsigijome šviežių uogų, salotų, daržovių. Grįžom su pilnutėliais maišais, o išleidome mažiau nei 20 EU, gėrybės vis dar kvepia namuose taip tarsi gyventume viduryje miško (tiesiog pasaka!).

Risotto su voveraitėmis receptas
Risotto su voveraitėmis

Trukmė: 80-120 min.
Porcijos: trys
Energetinė vertė: apie 625 kcal/porcija

INGREDIENTAI

  • 300 g Carnaroli ryžių
  • 200 g voveraičių (grybų, jeigu ką)
  • dvi saujas pievagrybių
  • 1 nedidelį mėlynąjį svogūną
  • sutraiškytą česnako skiltelę
  • 900-1000 ml ekologiško grybų sultinio
  • 1/2 puodelio sauso balto vyno
  • 2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus
  • 20 g sviesto daugiaryžiui
  • 25 g-30 g sviesto grybų kepimui
  • šviežiai maltus juoduosius pipirus
  • žiupsnelį džiovintos smulkintos aitriosios paprikos
  • žiupsnį druskos
  • šiek tiek krapų

GAMINIMAS

  1. Voveraites švariai nuplaukite ir nupjaukite kotelių galiukus. Sudėkite į šaltą vandenį, jį užvirinkite, nugrėbkite putas ir dar pavirkite ant vid. ugnies, apie 10 minučių. Išimkite ir nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio.
  2. Gilesniame puode įkaitinkite 20 g sviesto ir du šaukštus alyvuogių aliejaus, apkepkite svogūną. Supilkite dalį paruošto sultinio (300 – 400 ml) ir sudėkite visus ryžius. Pastoviai maišykite ir kaitinkite ant silpnesnės, nei vidutinė, ugnies.
  3. Kai pamatysite, jog ryžiai „išgėrė“ visą vandenį, supilkite pusę puodelio sauso vyno. Maišydami vėl kaitinkite, kol skystis susigers. Supilkite likusį sultinį ir toliau maišykite, kaitindami ant nedidelės ugnies.
  4. Keptuvėje įkaitinkite sviesto, jame apkepkite susmulkintus pievagrybius ir voveraites (pastarųjų smulkinti nebūtina).
  5. Į ryžius, kurie jau bus tirštoki, sudėkite prieskonius: druską, pipirus, papriką, česnako, krapus. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Skanu, tiesa?
  6. Galiausiai įmaišykite apkeptus grybus. Daugiaryžis turi būti tirštas, sultingas, košės konsistencijos (žr. nuotr.), tačiau ne per skystas. Jei risotto atrodo pernelyg skystas, galite dar šiek tiek pakaitinti.

Receptus su ryžiais rasite: Receptai su ryžiais

Total
0
Shares
Related Posts