Jau gyriausi, kad savo sodyboje turiu rūkyklą, kurioje rūkome žuvį, daržoves, kartais ir mėsą. Bet su pastarąja būna labai daug žaidimo, o ir rūkytų gaminių nesame dideli gerbėjai, tad mėsytė lieka geriau šį amatą išmanantiems žmonėms. Tačiau žuvies rūkymo meną mano vyras, sakyčiau, yra įvaldęs tobulai. Dažniausiai tai būna karšto rūkymo žuvis, nes valgytojų noras kuo skubiau paragauti, veikia ir rūkymo būdą. Kaip juokiamės, kad su šakutėmis rikiuojamės prie pačios rūkyklos, nelaukdami, kol ant stalo atsiras išrūkyta žuvis. Dažniausiai pusė žuvytės ten ir pradingsta, kita jau ragaujama padėjus ant laikraščio, pirštais plėšant ir užgeriant alumi. Tai būna tikra draugų fiesta. Iš vieno bliūdo, susėdę ratu, vienodai čepsint ir aikčiojant. Tokie vakarėliai visada pavyksta visu 100 procentų.

Visai neseniai tokią žuvies rūkymo fiestą rengėme su draugais, kur rūkėme didžiulį upėtakį. Dalį “sudraskėme” vietoje su alumi ir visomis prieš tai aprašytomis ceremonijomis, o iš likučio pagaminau puikiausią užtepėlę. Kuri per vėlyvus pusryčius su juoda duonele pradingo kaip mat.

6 porcijos

INGREDIENTAI

  • 300 g karšto rūkymo žuvies (naudojau upėtakį)
  • 4 kietai virti kiaušiniai
  • 1 šviežiai raugintas didelis agurkas (arba du maži)
  • žiupsnis šviežių krapų
  • žiupsnis petražolių
  • 1 svogūnas
  • Malti juodi pipirai
  • 3 v.š. aliejaus
  • 1/2 citrinos sulčių
  • druska

GAMINIMAS

  1. Išrinkite kaulus iš upėtakio. Sutrinkite žuvies gabalėlius su šakute.
  2. Kietai išvirkite kiaušinius. Sutarkuokite burokine tarka atvėsintus kiaušinius, agurką.
  3. Svogūną smulkiai sukapokite, apkepkite aliejuje iki švelniai pagels. Nusausinkite nuo riebalų.
  4. Dubenyje sumaišykite: žuvį, kiaušinius, agurką, svogūnus, smulkiai kapotas petražoles ir krapus.
  5. Įspauskite citrinos sultis, įliekite aliejų, įberkite pagal skonį juoduosius maltus pipirus ir druską.
  6. Viską išmaišykite ir palaikykite apie pusvalandį, kad visi skoniai įsigertų.

Labai skanu su juoda duona.