Šis pyragas – labai didelis atradimas. Tiek sudėtimi (neabejotinai įdomia), tiek skoniu (puikiu!), tiek paprastumu (nes gana paprastai pagaminama)! Žinant, iš ko jis pagamintas, ne baisiai norisi paragauti, tad siūlau leisti vaišinamiems paspėlioti ir neišduoti sudėties, kol gabalėlis nebus iki galo suvalgytas. Pirminis nusistatymas sužinojus, iš ko pagamintas pyragas, gali nuosaikesnių valgytojų ir nesužavėti, tuo tarpu spėjimai paragavus buvo labai žemiški – varškė, grietinė, kreminis sūris. Tad jei patinka varškės pyragai, puikiai susivalgys ir šis.

TEŠLAI

  • 150 g šalto sviesto
  • 20 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 75 ml pasukų
  • 240 g miltų

ĮDARUI

  • 400 g batatų
  • 1/4 a. š. maltų gvazdikėlių
  • 1/4 a. š. malto imbiero
  • 1/2 a. š. cinamono
  • 1 a. š. vanilės esencijos
  • žiupsnelis druskos
  • 60 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 280 g saldinto kondensuoto pieno

GAMINIMAS

  1. Pirmiausiai pagaminkite tešlą: inde sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Į mišinį sumeskite kubeliais supjaustytą sviestą ir rankomis trinkite, kol turėsite daug trupinių. Supilkite pasukas ir minkykite, kol turėsite vientisą masę. Ją apdenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palaikykite šaldytuve 1 valandą.
  2. Tuomet iškočiokite tešlą į apskritimą ir perkelkite į naudojamą kepimo formą.
  3. Formą vėl uždenkite virtuviniu rankšluoščiu ir palikite šaldytuve 30 minučių.
  4. Įdarui pagaminti pirmiausiai išvirkite batatus, o prieš tai juos nulupkite ir pasmulkinkite, kad procesai neužtruktų pernelyg ilgai. Virkite, kol išvirs, apie 20 minučių. Batatams išvirus nupilkite vandenį ir juos sutrinkite.
  5. Į trintus batatus suberkite visus prieskonius, druską, sviestą ir pusė saldinto kondensuoto pieno. Sumaišykite ir pakaitinkite ant lėtos ugnies apie 5 minutes. Jei turite smulkintuvą, galite pertrinti masę iki visiškai kreminės konsistencijos. Padėkite į šoną atvėsti.
  6. Kitame inde gerai sumaišykite likusį saldintą kondensuotą pieną, kiaušinius ir vanilės esenciją. Šią masę supilkite į pravėsusią trintų batatų masę ir gerai išmaišykite.
  7. Paruoštą įdarą supilkite į kepimo formą, padengtą tešla ir kepkite iš anksto iki 190 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet sumažinkite kaitrą iki 160 laipsnių Celsijaus ir kepkite dar 50 minučių.

Prieš patiekdami leiskite pyragui visiškai atvėsti, o dar geriau, jei atvėsusį valandėlę palaikytumėte šaldytuve.

Skanaus !