Argi gali būti neskanu tinginys? O šis tortas kaip tik ir yra tinginys, tik kitame pavidale! Aš pati, pavyzdžiui, niekada nebūčiau sugalvojus tinginio transformuoti į tortą, bet pavarčiau senas močiutės knygas ir štai šitą senbernį valgėme savaitę… nei kiek neperdedu! Nes jis toks intensyvus, toks grynuolis, kad atsipjovus mažą, siaurą gabalėlį, jau daugiau nebesinori. Bet paskui po kelių valandų vėl norisi.

Labai nesunkiai pagaminamas, baliui, galbūt, nelabai tinka, bet nusivežti pas draugus – kaip tik. Nes šis senbernis nesunkiai transportuojams, ir taip lengvai jo nesugadinsi – reikia nebent kumčiu daužyti, kad pasiduotų. Todėl ir senbernis!

Ir dar, pagalvojau, labai tiktų neštis į darbą – padedi kur nors į spintelę ir valgai visą savaitę prie kavos – jis net ir per karščius neištirpsta. Ir labai tinka cukatai, pasirodo! Šis tortas gaunasi labai didelis, tad jei nenorite visą savaitę to paties deserto, darykite iš pusės siūlomų ingredientų kiekio.

  • Įvertinimas: 10/10
  • Sudėtingumas: Paprasta labai labai.
  • Šaltinis: Tai labai senas ir autentiškas J. Uginčienės receptas, kurį radau knygoje “Močiutės vaišės”, 192-ajame puslapyje.

INGREDIENTAI

  • 1 kg sausainių – paprastų lietuviškųjų tešlainių, Selga ar digestives
  • 200 g kakavos miltelių
  • 1 skardinės kondensuoto pieno
  • 1 + 1/4 stiklinės miltinio cukraus (cukraus pudros)
  • 400 g sviesto, išlydyto
  • 2 šaukštų smulkintų cukatų (aš naudojau ananasų cukatas)
  • 1 pakelio vanilinio cukraus arba 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, arba 2 lašiukų vanilės esencijos
  • 1 plytelės (150g ) juodojo šokolado

GAMINIMAS

Senbernio torto receptas
Senbernio tortas
  1. Į kondensuotą pieną suberkite miltinį ir vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite į kondensuoto pieno masę išlydytą sviestą, kakavą ir viską gerai išsukite iki vientisos masės. Tada suberkite cukatus ir vėl viską gerai išmaišykite.
  3. Sutrupinkite sausainius į mažus gabalėlius, o tada suberkite juos į kakavinę masę. Viską labai gerai išmaišykite ir sukrėskite į apvalią išardomą kepimo formą tortams. Išlyginkite torto paviršių šaukštu.
  4. Padėkite tortą šaltai, kad sustingtų – jeigu dėsite į šaldytuvą, prieš tai įdėkite į maišelį, kad neprisigaudytų kvapų. Sakau šį elementarų dalyką todėl, kad kai kurie žmonės, pasirodo, to nežino!!! Pavyzdžiui, mano baba į šaldytuvą buvo padėjusi jau tris mano tortus, ir jie, aišku, prisigaudė baisaus rūkytų dešrų kvapo!!!
  5. Praėjus 5-6 valandoms, ištraukite tortą iš apvalios formos, ir, smulkiai sutarkavę šokoladą, apiberkite jais viršų ir šonus. Tik darykite tai mikliai, nes šokoladas tarp rankų greitai tirpsta!
  6. Pasiruoškite didelį peilį (senbernis kietas!) ir neškite tortą ant stalo.

Skanaus!