Neįsivaizduoju švediškų kavinių be uogų ar vaisių pyragų. Žiemą – vasarą jų ten rasi visokių. Mėlynių, aviečių, tekšių, obuolių, rabarbarų… Parašiau žodį „uogų“ ir susimąsčiau „O kas yra rabarbaras?“ Nei daržovė, nei vaisius, nei riešutas koks. Greitai pasitikrinau visagaliame internete, pasirodo žolė. „Prašome man atriekti gabalą pyrago su ta žole ir kuo didesnį“. Nukrypau į lankas. Švedai tuos pyragus labiausiai mėgsta valgyti su plakta grietinėle – užvaro tokį kalną, kad pyragas vos kyšo. Grietinėlė, beje, be jokio cukraus ar rūgštelių visokių. Dar mėgsta vanilinį padažą – irgi pila samčiais.
Ingredientai:
- 200 ml kvietinių miltų;
- 3 šaukštai balto cukraus;
- 50 ml sutrupintų migdolų arba kitokių riešutų (naudojau sezamo sėklas, labai gerai tiko);
- 75 g šalto sviesto supjaustyto gabaliukais;
- 400 g rabarbarų (dar įmečiau šaldiklyje rastą saują mėlynių, nu negi išmesi, gaila…);
- 100 ml rudo cukraus;
- 1 šaukštas krakmolo (aš neįdėjau ir nieko baisaus neatsitiko).
Paruošimas:
- Orkaitę įkaitinam iki 225 C.
- Sumaišom miltus, baltą cukrų ir sezamus. Sudedam į blenderį kartu su sviestu. Paspaudžiam porą trejetą kartų mygtuką – trupiniai padaryti.
- Rabarbarus nulupam, supjaustom. Sumaišom su mėlynėm, rudu cukrumi ir krakmolu. Į nedidelę apvalią formą sudedam rabarbarus, suberiam trupinius. Kepam 30 min.
- Ir tik įdėjusi pyragą į orkaitę, užrišusi „krakmolo“ maišelį, supratau, kad įdėjau šaukštą cukraus pudros… Gerai, kad ne druskos ar kepimo miltelių…
Nei vanilinio padažo, nei plaktos grietinėlės po ranka nebuvo, tad užsiverčiau gerą šaukštą grietinės – mmm… Mažytis lietuviškas akcentas…
Receptas iš švediško maisto biblijos „Mat från Sverige“.