Iš vaikystės prisimenu gimtajame miestelyje buvusią duonos kepyklą, kurioje kepdavo plikytą baltą duoną su daug kmynų. Ji buvo apvali, stora su traškančia plutele, vadinaavom Pagramduku… Nežinau ar čia buvo tikrasis duonos pavadinimas ar tik mes vaikai ją taip vadindavom, bet kai ją kepdavo, kvepėdavo visas miestelis… Eidavom duonos pirkti su močiute, parsinešdavom dar karštą ir… gaudavau pačią didžiausią duonos riekę užteptą sviestu, kuris nuo šilumos apsilydydavo…. mmm…

Dabar kepykla likus tik mano prisiminimuose (jos vietoje automobilių servisas), tačiau eidama pro šalį atrodo vėl užuodžiu šviežiai kepamos duonos kvapą ir netgi jaučiu burnoje jos skonį… Vaikystės duonos skonio nepakartosiu niekada, tačiau naminę duonelę iškepti galiu. Ši plikyta duonelė jau tapo mano mėgstamiausia.

Receptas adaptuotas iš knygos “Kepame duoną namuose”.

Vienam dideliam kepalui reikės

Plikiniui:

  • 200 ml kvietinių miltų
  • 2 v.š kmynų
  • 2 v.š linų sėmenų
  • 250 ml verdančio vandens

Tešlai:

  • 200 ml drungno vandens
  • 1 v.š druskos
  • 2 v.š cukraus
  • 1 v.š medaus
  • 200 ml ruginių miltų
  • 300 ml kvietinių miltų (man prireikė daugiau)
  • 20 g šviežių mielių

GAMINIMAS

  1. Plikiniui miltus, kmynus, sėmenis supilame į dubenį ir užplikome karštu vandeniu. Labai gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir atvėsiname.
  2. Mieles ištirpiname drungname vandenyje su cukrumi ir medumi, sudedame atvėsusį plikinį ir gerai išmaišome.
  3. Didelaime dubenyje sumaišome miltus, druską. Padarome duobutę ir supilame į ją plikinio ir mielių masę.
  4. Po truputį gerai išmaišome. Tešla labai lipni, todėl tam kad galėtumėt minkyti dar pridėkite po truputį miltų.
  5. Užminkytą tešlą kildinti dubenyje šiltai apie 2 val.
  6. Pakilusią tešlą dar kartą perminkome ir formuojame kepaliuką, dedame į kepimo popieriumi išklotą formą ir dar pakildome apie 30 min.
  7. Kepti 190-200 laipsnių orkaitėje. Iškepusi duonelė ją pabeldus turi dusliai skambėti.
  8. Iškeptą duoną aptepti vandeniu ir uždengti švariu rankšluoščiu, kad suminkštėtų pluta.

Skanaus!

Rekomenduoju išsikepti – Ruginę duoną