Svogūnų džemas? Taip. Be galo be krašto skanus, kaip garnyras, padažas, ta “uoga” (cinkelis) kuri padaro užkandį tobulu. O pagaminamas?.. net didžiausiam tinginiui nesukelia problemų….na gerai, šiek tiek kantrybės reikalauja.
Kodėl aš jį gaminau?
Gal todėl, kad:
- Ūkininkų turgelyje moteriškė įpiršo nusipirkti raudonųjų svogūnų už pigiai, nes jai jau darbas baigėsi, labai daug atsivežusi buvo, o gal tiesiog mažai pirkėjų tebuvo;
- Visada grįždama iš Prancūzijos įsidedu kelias Foie gras dėžutes;
Antiena dažnas svečias ant mūsų šeimos stalo ir t.t.
Svogūnų džemui reikės:
- 1 kg nuvalytų raudonųjų svogūnų
- 200 ml raudono vyno
- 100 ml raudonojo vyno acto
- 100 g cukraus
- 2 šaukštų medaus
- 1 šaukšto balzamico padažo
- 1/2 a.š. druskos
- alyvuogių aliejaus
- čili pipiriukas (aš sugalvojau paimprovizuoti)
- Pirmiausia susipjaustau svogūnus.
- Įkaitinu puodą su aliejumi, suberiu supjautytus svogūnus.
- Kai šie apkepa, suberiu cukrų, supilu vyną. Pastoviai maišydama po 20 min. supilu raudonojo vyno actą, medų, įdedu pipiriuką ir toliau verdu apie 2 valandas vis pamaišydama, kad neprisviltų.
- Pabaigoje supilu balzamico actą ir po 15 minučių išgriebiu čili pipiriuką ir džemą sudedu į mažus stiklainukus, kad atsidarius būtų galima greitai suvartoti.
OOOO pas mus šis gardumėlis vartojasi labai greitai:))