Turinys:
Šį tiršta, beprotiškai soti ir aromatinga svogūnų sriuba – prancūziška klasika . Ir tikrai ne todėl, kad ten, Prancūzijoje, aš ją pirmą kartą paragavau. Ir ne todėl, kad eidama Paryžiaus Lotynų kvartale užsukau į eilinę turistams pritaikytą kavinę, kurios vitrinose išdėlioti tavo būsimieji valgomieji patiekalai ir įkyriai kviečiantys kavinių darbuotojai. Tada, toji svogūnų sriuba apsirodė tiesiog normali, sriuba kaip sriuba. Net sakyčiau tiršta ir tas visur išsitampęs sūris tikrai nepadarė toooo įspūdžio. Bet, kaip sakoma, nesakyk op, kol neperšokai balos arba kitaip sakant, kol neparagavai tikrai geros svogūnų sriubos , nesakyk, kad ji yra neskani arba tokia perdaug visko turinti savyje: tiršta, kvapni, soti, batonas, sūris….
Nors antrasis šios fantastiškos sriubos bandymas vyko ten pat Paryžiuje, Monmartre, atrodytų ne ką mažiau turistų plūstančiame kvartale, tačiau tokioje mažoje ir labai šeimyninėje pusrūsio kavinukėje, kur pietauja vietiniai ar prancūziškai kalbantys žmonės ir vos vienas kitas turistas. Ir ten buvo TOBULA.
Turiu tokį įprotį, kad paragavusi kažkokio man tobulai pasirodžiusio patiekalo, stengiuosi pagaminti namuose. Tada knisuosi po įvairiausias kulinarines knygas, interneto platybes, kad pagaminti tobulai artimo skonio vieną ar kitą patiekalą. Taip įvyko ir su manąja svogūnų sriuba, po Monmartro tobulosios. Prisiskaičiau įvairiausių prancūziškos kulinarijos klasikos knygų, prisinaršiau interneto platybėse, kad pagaminti kuo tikresnę svogūnų sriubą.
Esu jau ne kartą gaminusi svogūnų sriubą, bet tokios, kuri būtų tokia artimiausia prancūziškai klasikai reikėjo tobulinti tikrai ne vieną kartelį. Bet dabar jau galiu savimi džiaugtis, nes pagaliau pagaliau turiu tą tobulai artimiausią sriubos variantą. Ir, patikėkit, negaila visai tos valandos meditavimo prie puodų, kol namai pakvipo salsvu aromatu, o lėkštėse sukaraliavo skonių jūra.
INGREDIENTAI
- 1kg svogūnų
- 50g sviesto
- 3 valg.š. aliejaus
- 3 skiltelės česnako
- 2l jautienos sultinio
- 150g balto sauso vyno
- 1/2 arb.š. čiobrelių
- 3 lauro lapai
- juodieji pipirai grūdeliais
- 1 arb.š. cukraus
- druska
- prancūziškas batonas arba ciabata
- sūris su trumais (galima ir kitą sūrį)
GAMINIMAS
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Česnakus susmulkinkite.
- Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkyte aliejų. Suberkite svogūnus su česnakais ir kepkite nuolat maišydami, kol pastarieji švelniai pagels. Sudėkite lauro lapus, pipirus, cukrų. Toliau maišydami karamelizuokite svogūnus. Procesas užtruks nuo 45-60 minučių.
- Įpilkite baltą sausą vyną, troškinkite 10-15 minučių.
- Supilkite jautienos sultinį ir toliau troškinkite apie 30 minučių.
- Įkaitinkite orkaitę. sudėkite duonos riekeles, ant viršaus uždėkite sūrio ir apkepkite.
- Sudėkite apkeptas duonos riekeles su sūriu į dubenėlius su sriuba ir dar kartą įdėkite į orkaitę keletai minučių, kad įsigertų skoniai ir tekstūros.
Pastabos: tai labai šventiška ir soti svogūnų sriuba – prancūziška klasika .