Kartais kai pagalvoju, kad žuvis toks dalykas, kad su ja nelabai ką reikia ir daryti. Galima ją iškepti, išvirti, išgarinti, sumalti, pagaminti sriubą ar tiesiog suvalgyti žalią, marinuotą ar sūdytą. Pati tikrai labai dažnai gaminu žuvies patiekalus, kartais net užsiciklinu pradėjusi ją kišti į vokelius ar sūdydama/marinuodama ir valgydama žalią. Tačiau kiekvieną kartą vis ieškau ką galima pagaminti, kad tai būtų kažkas tokio nepaprastai gerai, kad norėtųsi kartoti tikrai ne vieną ir ne du kartus.

Silkės į besivaržančių kategoriją nestatau, nes man ji visada be konkurencijos. Man ji patinka visokia, net gi visai be nieko, tiesiog teisingo sūdymo ant duonos su sviestu….nieko daugiau ir nereikia. O jeigu marinuota, paruošta su pomidorais ar dar kitaip irgi tinka fantastiškai. Tačiau aš čia šiandien apie žuvį, o ne silkę (nors ji irgi žuvis) noriu pasidžiaugti.

Skumbrė. Kokią jūs dažniausiai valgote? Rūkytą? Karšto ar šalto rūkymo? Kai buvau studentė labai mėgome su draugais karšto rūkymo skumbrės mišrainę su kiaušiniais, žirneliais ir majonezu. Tada prisidarydavome sumuštinių su šiuo užtepu ir kirsdavome iki nukritimo. Atrodė, kad skanesnės rūkytos žuvies net negali būti. Po to atėjo laikas šalto rūkymo: supjaustydavome žuvį būtinai supjaustydavome gabalėliais, kiaušinius taip pat, svogūno ir majonezo, bet būtinai viskas turėjo būti gabalėliais! Tačiau ir tas laikas praėjo, majonezas iškeliavo is mano virtuvės, mišrainės gaminamos vis rečiau, tad ir skumbrės paruošimo būdas transformavosi į sūdytą/marinuotą kartais ją net iškaulėjusi susuku ir užšaldau, to pasekoje gaudama “Straganiną”. O ši puikiausiai tinka vietoj silkės, kaip užkandis ar ant sumuštinio. Tada prasidėjo kepimo periodas, gaila, kad nebuvo pirkti šviežios, bet ir šaldyta teisingai atšildžius gaunasi ne ką prastesnė Tvirta Skumbrė su daržovėmis ar Dūmo skonio žuvienė. Šiandien pagaliau atėjo ta diena, kai gavau pirkti šviežių nedidelių skumbrių, todėl išbandžiau šį receptuką ir tikrai galiu prisipažinti, kad skaniau paruoštos šios žuvies dar nesu valgiusi. Tą pasakė ir mano šeimyna. Skonis NEREALUS, TOBULAS:)

3-4 porcijos

INGREDIENTAI

  • 2 skumbrės su galvomis (svoris apie 500g.)
  • 2 česnako skiltelės
  • sauja vyšninių pomidoriukų
  • sauja mažų svogūnėlių
  • 20g sviesto
  • druska
  • 1 a.š medaus
  • 2 v.š. balzaminio acto
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus

GAMINIMAS

  1. Įpjaukite žuvį juostelėmis.
  2. Česnaką supjaustykite riekelėmis. Dalį jo sudėkite į žuvies vidų, dalį sukaišykite į įpjovas.
  3. Sviestą įdėkite į žuvų vidų. Apiberkite svogūnėliais, pomidorais. Pabarstykite rupia jūros druska.
  4. Aliejų sumaišykite su balzaminiu actu ir medumi.
  5. Pašlakstykite žuvį ir daržovės.
  6. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15minučių.

Skonis dieviškas, o jau padažas!!!… išlaižėme 🙂