Štai kokį tortą išsikepėm paskutinę atostogų dieną – patį lietuviškiausią, koks tik begali būti. Ir tokį vasariškai rožinį.

Gal kiek per saldus… Bet juk tortas ir turi būti ir saldus, ir riebus, ir sotus, ir didelis, ir sunkus! Tai reiškia viskas gerai. Labai patiko kapotos tešlos biskvitai ir juodųjų serbentų uogienės su kondensuotu pienu draugystė. Tikrai geras tortas! Toks senovinis, tinka visoms lietuviškoms šventėms, giminės suvažiavimams. Labai įdomu buvo išbandyti J. Pauliukonienės siūlomus papuošimus – pagal senoviškąją madą. Tortą apdėjau širdelėmis! Toks vintažas!

Taigi kepsiu šį tortą kitą kartą tikrai, tik dabar man knieti išbandyti spanguolių uogienę, nes su juodaisiais serbentais jau viskas gerai ir aišku.

  • Įvertinimas: 9/10
  • Sudėtingumas: Šiek tiek atims laiko, bet procesas labai lengvas.
  • Šaltinis: Tai labai senas J. Pauliukonienės receptas, kurį radau knygoje “Lietuvių valgiai”.

INGREDIENTAI

Pusiau sluoksniuotai tešlai:

  • 900 g miltų
  • 500 g sviesto arba margarino kepiniams
  • 200 g grietinės
  • Žiupsnis druskos

Sviestiniam-Vaisiniam kremui:

  • 500 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g juodųjų serbentų arba spanguolių uogienės ar džemo
  • 1 nepilno indelio kondensuoto pieno (300 g)
  • 1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės

Papuošimams:

  • 100 g miltų
  • 25 g sviesto
  • 30 g grietinėlės
  • 1 kiaušinio trynio
  • Riebalų virimui (geriausia bekvapis aliejus)
  • Cukraus pudros
  • 50 g juodojo ar pieniško šokolado
Torto "Juodasis serbentas" receptas
Tortas “Juodasis serbentas”

GAMINIMAS

  1. Geriausia šį tortą pasidaryti vakare, o puošti jau kitą dieną.
  2. Paruoškite tešlą torto paločiams: Tam dalykui reikės kokio nors apvalaus indo, puodo, dubenio ar tortinės pagrindo – tam, kad iškočiotus papločius galėtumėte apibrėžti. Nuo Jūsų pasirinkto apskritimo dydžio priklausys viso torto dydis, tad jeigu pasirinksite labai didelį, tortas bus žemesnis ir išeis mažiau papločių, o jei rinksitės mažesnį, tortas bus aukštesnis ir turės daugiau pertepimų. Mano tortas gavosi vidutinis, nelabai aukštas.
  3. Miltus supilkite ant lentos arba švaraus stalo. Ant viršaus burokine tarka sutarkuokite sviestą arba margariną, suberkite druską, o ant produktų kalno supilkite grietinę. Viską kapokite virtuviniu peiliu aštriąja puse į viršų tol, kol gausite daug mažų vienodo dydžio trupinukų, kurie bus panašūs į šiek tiek stambesnius grūdelius nei pajūrio smėlis. Tada, iš lėto, sulipdykite rankomis tešlą – maždaug keturis-šešis rutulius ir padėkite juos valandai šaltai. Iš jų išeis Jūsų torto papločiai.
  4. Paruoškite torto kremą: Elektriniu maišytuvu išsukite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Tada, pastoviai sukant, po truputį supilkite kondensuotą pieną. Galiausiai supilkite uogienę ar džemą kartu su citrinos sultimis bei žievele ir viską išplakite iki kreminės konsistencijos. Padėkite kremą į šalį.
  5. Iškepkite torto papločius: Išimkite iš šaldytuvo tešlos rutulius ir įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Iškočiokite pirmąjį rutulį, dėkite Jūsų pasirinktą apskritimą ant viršaus ir gražiai apipjaukite. Gavote gražų apskritimą, kurį turite dėti ant kepimo popieriumi išklotos ir vandeniu apšlakstytos skardos ir kepti tol, kol papločiai parusvės, apdžius. Tą patį kartokite ir su likusiais tešlos rutuliais, kol iškepsite visus. Likusią apipjaustytą tešlą taip pat iškepkite – bus trupiniams tortui papuošti.
  6. Surinkite tortą: Dėmesio!!! Torto papločiai turi būti visiškai atšaldyti, nes nučiuoš vienas nuo kito – sviestinis kremas išsilydys. Dėkite pirmąjį paplotį, ant jo tepkite šiek tiek kremo. Tą patį pakartokite ir su likusiais – nepamirškite pasilikti kremo viršui ir šonams aptepti.
  7. Sutepę visą kremą, susmulkinkite iškeptus tešlos likučius į smulkius trupinius ir jais apibarstykite torto šonus bei šiek tiek ant viršaus – kad matytųsi rausvas kremas. Užbaigus surinkimo procesą, būtų gerai tortą padėti šaltai.
  8. Paruoškite torto papuošimus: Visus papuošimams skirtus produktus suminkykite į gražią tešlą. Pamiltuokite stalą ir iškočiokite šią tešlą. Tada susiraskite Jums patinkančias formeles – lapelius, širdeles, gėlytes ir išpjaukite kokių 20-30 sausainių.
  9. Puode aukštais kraštais įkaitinkite riebalus ir panardinkite sausainius. Juos virkite maždaug 4 – 7 minutes arba kol sausainiai sutvirtės ir šiek tiek parusvės. Tada juos greit ištraukite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusausintumėte riebalus.
  10. Papuoškite tortą: Torto viršų apdėkite sausainėliais, apšlakstykite ištirpintu šokoladu ir per sietelį apibarstykite cukraus pudra.
  11. Pakelkite galvą aukštai ir neškite tortą ant stalo. Pjaustymui reikės aštraus peilio.

Skanaus!