Širdis džiaugiasi, o pilvas auga…. Tortas knygoje vadinosi “Ramunė” dėl ramunės formos papuošimų, kurių aš nebespėjau padaryti. O manajam gal labiau būtų tikęs pavadinimas ‘Kiaušinis’, bet palikau autentišką. Pakankamai sunku buvo rasti tų lietuviškų tikrųjų saldainių “Irisas” su dobilėliu ant popieriuko – teko pereiti gal 5 parduotuves, nes jokie kiti irisai tokie skanūs nebuvo ir nebus. Labiausiai nepatarčiau naudoti rusiškus irisus, nes jų skonis labai nekoks.

Neabejotinai šis tortas paliko visiems didelį įspūdį. Girdėjosi tik oh, ah, mmm. Karamelės mėgėjams net neverta ieškoti kito torto, nes geresnio nebus. Ką ten tie drėgni jogurtiniai torteliai, šis yra kietas, tikras lietuviškas, su 12 kiaušinių – kaip kumštis. Jis ir sotus, ir tvirtas, ir saldus, ir puikus, ir tobulas. Ir dar tie riešutai, įlindę į karamelę… Nuo šiol visuose ateinančiuose mano baliuose bus šis tortas!

Tik mano lipdymo įgūdžiai nekokie – neišlaukiau to gerojo glajaus atšalimo, todėl irisinė masė šiek tiek nubėgo, – teko ją kišti po apatiniu biskvitu, ir todėl tortas gavosi šiek tiek kreivas, su kažkokiu tai kalnu ar nuokalne, ar nuošliuoža grečiau. Bet skonis nugalėjo išorę ir ir duodu šiam tortui dešimtuką su daug daug pliusų! O tai, kad šis receptas yra labai senas, pakelia jį visiškai į dausas.

  • Įvertinimas: 10/10
  • Sudėtingumas: Nei lengva, nei sunku – vidutinių įgūdžių reikalaujantis tortas.
  • Šaltinis: Tai labai senas ir autentiškas J. Uginčienės receptas, kurį radau knygoje’Močiutės vaišės’, 191-ajame puslapyje.
Tortas - Ramunė
Tortas – Ramunė

INGREDIENTAI

Biskvitams:

  • 12 kiaušinių
  • 12 valgomųjų šaukštų cukraus
  • 12 valgomųjų šaukštų miltų
  • 1 pakelio vanilinio cukraus arba 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, arba 2 lašiukų vanilės esencijos

Kremui:

  • 400 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 stiklinės kondensuoto pieno

Torto glajui:

  • 0,5 kg lietuviškų saldainių “Irisas”
  • 200 g sviesto

Papuošimams:

  • 300 g lazdyno riešutų
  • Šokoladinių saldainių
  • Glabūt gražių gėlių iš Jūsų darželio (nebūtina, bet gražu)

GAMINIMAS

  1. Geriausia šį tortą paruošti likus daugiau nei parai iki baliaus – tada jis būna skaniausias, nes kuo ilgiau stovi, tuo labiau skanėja.
  2. Iškepkite biskvitus: Kiaušinių trynius išsukite iki purumo elektriniu maišytuvu. Tada suberkite miltus, vanilinį cukrų (ar supilkite kitokius vanilinius priedus). Atskirai gerai, iki putų, išplakite kiaušinių baltymus ir tada sudėkite į trynių masę, viską gerai išsukite. Kai biskvitų masė bus vientisa, pasiruoškite apvalią kepimo formą (ar keletą), ištepkite riebalais ir iškepkite 5-6 plonus biskvitus. Biskvitus kepkite 180 C orkaitėje. Aš kepiau maždaug 20 minučių (beskite į biskvitą medinį pagaliuką arba peilį – jei niekas neprilipo, reiškia iškepė), bet galima kepti tiek ilgiau, tiek trumpiau – priklauso nuo to, ar yra ventiliatorius, orkaitės naujumo ir t.t. Iškeptus biskvitus 5 minutes atvėsinkite, tada atsargiai iškrapštykite iš kepimo formos, formą gerai išplaukite, vėl patepkite riebalais, pilkite biskvitinę masę ir kepkite toliau. Tą patį procesą kartokite, kol iškepsite visus biskvitus.
  3. Kol biskvitai kepa, paruoškite torto kremą: Elektriniu maišytuvu gerai išsukite kambario temperatūros sviestą ir, po truputį, supilkite kondensuotą pieną – nepaliaukite plakti. Sukite viską tol, kol kremo masė taps labai puri. Pagaminę kremą, atidėkite jį į šalį.
  4. Paruoškite torto glajų: Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, o tada sudėkite saldainius ir kaitinkite, pastoviai sukdami, kol gausite vientisą masę. Paruošę glajų, atidėkite jį į šoną, kad beveik visai atšaltų, nes tai yra būtina, kitaip glajus nuo torto viršaus nučiuoš, kaip gėdingai nutiko man – gavosi kažkokia tai nesimpatiška nuokalnė ant torto kraštų.
  5. Surinkite tortą: Dėmesio!!! Biskvitai turi būti visiškai atvėsę, o dar geriau – palaikyti šaltai. Šaltus biskvitus pertepkite kondensuoto kremo pienu – torto viršui kremo palikti nereikia. Tada supilkite visą irisinį glajų ant torto viršaus ir po truputį mentele lyginkite, tolygiai aptepdami ir torto šonus.
  6. Papuoškite tortą: Recepto autorė siūlo tortą puošti riešutų skiltelėmis – išdėlioti ramunės formos gėles ant viršaus, o šonus tiesiog apibarstyti smulkintai riešutais. Aš gėlių padaryti nebespėjau, todėl tiesiog torto šonus ir viršų apibarsčiau smulkintais riešutais ir papuošiau lenkiškų šokoladinių kiaušinių puselėmis – visai gerai atrodė! Mano įkaušę svečiai po to susigalvojo pramogą – nurinkinėti tuos kiaušinius nuo torto. Bet kitą kartą darysiu ramunes, nėra čia ko tingėti ir nieko nespėti. Arba tiesiog puošiu tikromis ramunėmis iš laukų.
  7. Tortas kietas ir sunkus, tad pasiruoškite didelį peilį.

Skanaus!