Turinys:
Viešose vietose aš niekada nevalgau trintų sriubų. Pirminė ir tikriausiai vienintelė priežastis yra ta, kad aš nežinau kas ten iš tikrųjų būna sudėta. Lygiai taip pat nevalgau maltinių ir visokių kitokių neaiškios formos ir sudėties produktų, kurių negali aiškiai suskaičiuoti, kad ir kaip mandrai ar skaniai skambėtų. Namuose aišku gaminu ir maltinukus ir trintinukus. Bet čia viskas aišku kas būna naudojama ir su kuo valgoma. Mėsą visada perku gabalais ir pati malu arba paprašau mėsininko, kad šis sumaltų. Na, o su trintomis sriubomis dar paprasčiau. Pati viską sudedu į puodą. Nors, sąžiningai prisipažinsiu, nelabai mėgstu trintų sriubų iš viso. Man tokia tinginių sriuba. Ryji ir nekramtai…kažkaip skamba nelabai kaip. Na, bet kiekvienas savo mėgsta arba nemėgsta.
Taigi, Gastronomikos kulinariniuose kursuose mokėmės virti įvairias sriubas ir sultinius. Sriubos kaip sriubos, atrodė nelabai ko ten yra mokytis. Bet pasirodo kiek daug įvairių paslapčių yra, kad išvirti skaidrų sultinį, o jeigu jis nepavykęs, tai kaip jį nuskaidrinti ir t.t. Tada mokėmės išvirti trintas sriubas netirštinant jų bulvėmis, grietinėlę, krakmolu ar miltais.
Viena tokia yra Morkų sriuba arba labai prancūziškai Potage Crecy… galima vadinti kaip tik norisi 🙂
INGREDIENTAI
- 1 kg morkų
- 1 l paukštienos sultinio
- 60g sviesto
- virta vištiena (nebūtinai)
- 1 valg.š. citrinos sulčių
- muskatas
- cinamonas
- druska
- pipirai
GAMINIMAS
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite kuo plonesniais grežinėliais. Sviestą ištirpinkite puode. Suberkite morkas ir pamaišydami kepkite, kol šios suminkštės, bet neparuduos.
- Supilkite sultinį, kad tik vos apsemtų morkas. karts nuo karto pamaišykite, jeigu stipriai nugaruoja sultinys, įpilkite šlakelį sultinio.
- Sutrinkite “blenderiu”, o kad nesigautų košė praskieskite sultiniu iki mėgstamos konsistencijos. Pagardinkite cinamonu, muskatu, citrinos sultimis.
- Kramtymui galima įberti skaldytų migdolų, šviežio ožkos sūrio ar kaip aš įbėriau virtos vištienos gabalėlių.
Pastabėjimas, kuris mane prajuokino. Mes visi vaizduotėje turime nelabai skanias morkas, o jau virtos, tai iš viso kažkoks košmariukas. Tą galvojau ir aš ir mano šeimyna, kol neparagavo. Patikėkite ir išbandykite, tikrai virsite dar ne kartą 🙂
Trinta morkų ir paprikų sriuba
Patiekalui pagaminti jums reikės:
- – 2 vnt. morkų
- – 2 vnt. svogūnų
- – 5 vnt. paprikų
- – 3 skiltelės česnako
- – 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- – žiupsnelis juodųjų pipirų
- – žiupsnelis druskos
- – 1 stiklinė vandens
- – keletas kalendros lapelių
Gaminimo eiga:
- Morkas supjaustykite stambesniais gabalėliais, svogūną perpjaukite pusiau ir puseles padalinkite į keturias dalis.
- Į skardą su kepimo popieriumi sudėkite paprikas, morkas, svogūnus ir česnako skilteles. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite juodųjų pipirų ir druskos. Kepkite 160 °C temp. orkaitėje 40 min. Iš iškepusių paprikų išimkite sėklytes bei kotelius ir nulupkite odelę.
- Daržoves sudėkite į puodą ir įpilkite vandens. Palaukite, kol vanduo užvirs. Tada daržovės sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
- Sriubą patiekite su šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir keletu lapelių kalendros. Skanaus!