Šie mokslo metai mums ypatingi tuo, kad Emilė, mano dukra, pradėjo pirmąją klasę. Turkijoje pradedama eiti į mokyklą jau sulaukus 6 metų arba kitaip tariant, visi gimę 2011 metais prieš porą savaičių tapo pirmokais. Nors paprastai turkų vaikai mokyklą pradeda anksčiau nei lietuvaičiai, tačiau mokslo metai prasideda vėliau. Pirmokėliai po porą valandų pažindinosi nuo rugsėjo 11 dienos, o nuo 18 su visais kitais kibo į darbus ir prasidėjo rimtesnės pamokos su namų darbais ir kita su tuo susijusia veikla. Aš, kaip mama, turiu progą stebėti turkišką auklėjimą iš arčiau, matyti supermamas, kurios tiesiog per daug stengiasi, kad net norisi pasakyti, tiesiog atsisėsk ir pasėdėk, vaikas ir be tavęs pabus porą minučių. Kitą vertus, ši patirtis taip pat padeda laužyti stereotipus, kad ir kas dien matyti tokį hipiškai apsirėdžiusį tėvelį, kuris mano subjektyvia nuomone išėjęs tėvystės atostogų, kai tuo tarpu mama darbuojasi. Tikrai neįprasta kas rytą ir po pietų matyti jį atvedanti ir pasiimantį savo pirmokėlį kartu dar greičiausiai tik kelių mėnėsių dukra.

Prasidėjusi mokykla, atnešė ir užkandžių dėžutes, kurias reikia kas dieną pripildyti. Valgyklos pas mus yra tokios gana kuklios su karštais sumuštiniais ir mėsainiais, laimei be gazuotų gėrimų. Mamos-supermamos susigalvojo netgi lentelę pasidaryti, kad visi vienodus užkandžius sudėtų. Ar tai geriau, nei sumuštinis valgykloje? Abejoju, bet bent jau galime parinkti maistingesnius variantus. O kaip seksis, tai bus matyti.

Kol kas atšvęsti tas daugiau nei dvi išgyventas savaites, pasigaminome tinginį, turkiškai vadinamą “mozaik pasta”. Jis atkeliavo netikėtai pamačiusi Refikos Birgul video kanale prieš kelias dienas. Ir ką, vienas du, tinginys paruoštas. Tiesa, galėjau ir lietuviškai su kondensuotų pienu pasigaminti, bet kaip kažkas iš lietuvių Turkijoje pasakė, kad jau geriau tą kondensuotą pieną vienai su šaukštu suvalgyti, nes vistiek to niekas neįvertins. Turkam mozaik pasta yra paprastas vienas du reikalas. Refika šiek tiek rėmėsi gal amerikietiška tradicija, kur jie gamina chocolate salami, su kiaušiniu kreme. Iš ties tas kiaušinis nebūtinas, bet kaip video sako, tinginys su kiaušiniu kreme daug maloniau jaučiasi burnoje, nei tradiciškas turkiškas mozaik pasta. Taigi receptas.

Mozaik pasta 6-7 asmenims:

INGREDIENTAI

  • 1/2 st pieno (apie 120 ml)
  • 1/2 st cukraus
  • 2 v.š. sviesto (apie 40 g)
  • 1,5 v.š. kakavos
    1/2 kiaušinio
  • apie 260 g petit beurre sausainių (trapūs sviestiniai sausainiai)
  • sauja lazdyno riešutų (nebūtina)

GAMINIMAS

  1. Puode sumaišome pieną, cukrų, sviestą ir kakavą. Kaitiname kol sviestas visiškai ištirps, tačiau užvirinti nereikia. Galite įdėti apie 50 g juodo šokolado, jei norite sodresnio skonio.
  2. Visą šį paruoštą skystį apie 15 minučių palikite atvėsti.
  3. Įmaišykite pusę plakto kiaušinio ir greitai išmaišykite.
  4. Į tą patį puodą suberkite per pusę perlaužtus sausainius, riešutus.
  5. Petit Beurre sausainiai yra ypač birūs, todėl jų per daug nesmulkinkite, nes maišant jie ir taip susismulkins. Sumaišykite sausainius su pasiruoštu kakaviniu kremu.
  6. Ant stalo ištieskite kepimo popierių ir sudėkite sausainių masę. Suformuokite pailgą suktinuką.
  7. Dėkite į šaldytuvą 3-4 valandoms, ar net į šaldiklį, jei norite valgyti dar greičiau.

Pjaustykite ir skanaukite!

Taip pat rekomenduojame:
Senbernio tortas