INGREDIENTAI

  • 1-2 v.š. raugo duonai
  • 150 g. rupių ruginių miltų
  • 150 g. rupių kvietinių miltų
  • 50-75 g. saulėgrąžų
  • 30 g. linų sėklų
  • 1 v.š. medaus
  • 3 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 v.š. salyklo
  • 150-200 g. džiovintų vaisių (razinos, abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės)
  • 50 g. riešutų (lazdynų, graikinių)
  • 200-250 ml. vos šilto vandens
  • 100 ml. verdančio vandens

GAMINIMAS

  1. Į dubenį suberti miltus, cukrų, saulėgrąžas, linus. Viską permaišyti.
  2. Atskirame inde, vos šiltame vandenyje ištirpinti medų jei jis kietas.
  3. Atskirame inde verdančiu vandeniu užpilti salyklą su druska.
  4. Supilti vandenį su medumi į miltų mišinį ir gerai išmaišyti.
  5. Įdėti duonos raugą ir dar kartą gerai permaišyti.
  6. Sudėti salyklo mišinį ir vėl gerai permaišyti.
  7. Suberti riešutus ir supjaustytus džiovintus vaisius, išmaišyti.
  8. Sudėti tešlą į aliejumi suteptą formą (tinka kekso forma), šiek tiek pabarstyti saulėgrąžom, uždengti lininiu rankšluosčiu ir palikti 12 val. šiltai.
  9. Šaltoje orkaitėje ant dugno pastatyti indą su verdančiu vandenių. Duonelę apglostyti šlapiomis rankomis ir įstatyti formą į orkaitę. Nustatyti 180-200 C temperatūrą ir kepti apie 1 val. Jei reikia po 15 min. galima uždengti folija.