Vaisinės duonos ingredientai:

  • 1-2 v.š. raugo duonai
  • 150 g. rupių ruginių miltų
  • 150 g. rupių kvietinių miltų
  • 50-75 g. saulėgrąžų
  • 30 g. linų sėklų
  • 1 v.š. medaus
  • 3 v.š. cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 v.š. salyklo
  • 150-200 g. džiovintų vaisių (razinos, abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės)
  • 50 g. riešutų (lazdynų, graikinių)
  • 200-250 ml. vos šilto vandens
  • 100 ml. verdančio vandens

Gaminimas:

  1. Į dubenį suberti miltus, cukrų, saulėgrąžas, linus. Viską permaišyti;
  2. Atskirame inde, vos šiltame vandenyje ištirpinti medų jei jis kietas;
  3. Atskirame inde verdančiu vandeniu užpilti salyklą su druska;
  4. Supilti vandenį su medumi į miltų mišinį ir gerai išmaišyti;
  5. Įdėti duonos raugą ir dar kartą gerai permaišyti;
  6. Sudėti salyklo mišinį ir vėl gerai permaišyti;
  7. Suberti riešutus ir supjaustytus džiovintus vaisius, išmaišyti;
  8. Sudėti tešlą į aliejumi suteptą formą (tinka kekso forma), šiek tiek pabarstyti saulėgrąžom, uždengti lininiu rankšluosčiu ir palikti 12 val. šiltai;
  9. Šaltoje orkaitėje ant dugno pastatyti indą su verdančiu vandenių. Duonelę apglostyti šlapiomis rankomis ir įstatyti formą į orkaitę. Nustatyti 180-200 C temperatūrą ir kepti apie 1 val. Jei reikia po 15 min. galima uždengti folija.