Turinys:
INGREDIENTAI
- 1-2 v.š. raugo duonai
- 150 g. rupių ruginių miltų
- 150 g. rupių kvietinių miltų
- 50-75 g. saulėgrąžų
- 30 g. linų sėklų
- 1 v.š. medaus
- 3 v.š. cukraus
- 1/2 a.š. druskos
- 1 v.š. salyklo
- 150-200 g. džiovintų vaisių (razinos, abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės)
- 50 g. riešutų (lazdynų, graikinių)
- 200-250 ml. vos šilto vandens
- 100 ml. verdančio vandens
GAMINIMAS
- Į dubenį suberti miltus, cukrų, saulėgrąžas, linus. Viską permaišyti.
- Atskirame inde, vos šiltame vandenyje ištirpinti medų jei jis kietas.
- Atskirame inde verdančiu vandeniu užpilti salyklą su druska.
- Supilti vandenį su medumi į miltų mišinį ir gerai išmaišyti.
- Įdėti duonos raugą ir dar kartą gerai permaišyti.
- Sudėti salyklo mišinį ir vėl gerai permaišyti.
- Suberti riešutus ir supjaustytus džiovintus vaisius, išmaišyti.
- Sudėti tešlą į aliejumi suteptą formą (tinka kekso forma), šiek tiek pabarstyti saulėgrąžom, uždengti lininiu rankšluosčiu ir palikti 12 val. šiltai.
- Šaltoje orkaitėje ant dugno pastatyti indą su verdančiu vandenių. Duonelę apglostyti šlapiomis rankomis ir įstatyti formą į orkaitę. Nustatyti 180-200 C temperatūrą ir kepti apie 1 val. Jei reikia po 15 min. galima uždengti folija.