Palangoje, užėjusi į firminę “Žemaitijos pienas” parduotuvę, pamačiau kaip išdėliojo šviežią varškę ir kitus pieno produktus. Neatsispyriau ir nusipirkau 1kg pakuotę šviežios varškės. Su mintimi, kad kepsiu varškėčius, gal apkepą, o gal lietinius su varškės įdaru ar virtinukus visai savaitei. Neatspėjau pirminės savo minčių eigos, oi neatspėjau… pasirodo pyragą, su kakava ir vyšniomis (šaldytomis, nes šviežių dar nėra).

Žinau, kad galiu visaip eksperimentuoti su žuvimi ar jūros gėrybėmis, su mėsa šiek tiek kukliau, bet vis tiek galiu daug ir įvairiau, ko nepasakyčiau apie savo gebėjimus su tešla. Pyragai – dar dar, Duona aukštasis pilotažas, na o jau tortai tai nepasiekiamas (o gal pasiekiamas? Juk reikia tikėti savo jėgomis) kosmosas. Todėl kepant miltinius patiekalus menkai improvizuoju, dažniausiai pasikliauju receptu. Todėl ir šiandien kepdama “Varškės pyragą su kakaviniu pagrindu ir vyšniomis” gan griežtai vadovavausi Sonatinos receptu. Pasigirsiu jau dabar… Pagyros nenueina iš lūpų jau kelinta diena. Esu pasikėlusi 🙂

TEŠLAI

  • 400 gr miltų
  • 200 gr sviesto arba margarino
  • 6 valg. šaukštą cukraus
  • 1 arb.šaukštelį vanilinio cukraus
  • 1 arb.šaukštelį kepimo miltelių
  • 2 valg. šaukštus kakavos
  • 2 valg. šaukštus natūralaus jogurto

ĮDARUI

  • 1 kg varškės
  • 1 stiklinę cukraus
  • 8 valg. šaukštus tirpinto sviesto (apie 80gr šalto)
  • 1 arb.šaukštelį vanilinio cukraus
  • 5 kiaušinius
  • 2 valg. šaukštus krakmolo
  • Pakelis šaldytų vyšnių

GAMINIMAS

Tešlos ruošimas:

  1. Sviestą sutarkavau burokine tarka ir išminkiau su visais tešlos recepte nurodytais ingredientais.
  2. Padėjau į šaldiklį pailsėti, kol pasidariau varškės įdarą.

Varškės įdaro gamyba:

  1. Kadangi mėgstu labiau “varškėtą” varškę, tai reiškia, kad nepertrintą per sietelį, o kadangi ši pyragas skirtas tik šeimai, leidžiu sau netrinti, o gaminti kaip mėgstu pati. Todėl tik su šakute pertrinu varškę.
  2. Kiaušinių baltymus atskiriu nuo trynių. Kiaušinių trynius su cukrumi (puse viso kiekio) ir vaniliniu cukrumi išplaku su mikseriu iki baltumo ir sumaišau su varške ir kitais ingredientais. Baltymus su likusia cukraus dalimi išplaku iki standžių putų. Bet, tik į trynius sudedu visas likusias sudedamąsias dalis ir išmaišau, o poto švelniai sudedu išplaktus iki standumo baltymus ir švelniai permaišau.
  3. Tuo tarpu pailsėjo tešla. Padalinu į 2 dalis, vieną panaudoju kaip pagrindą.
  4. Ant formos dugno iškloju vieną dalį, tada supilu varškės įdarą, išberiu vyšnias ir švelniai įspaudžiu į vidų.
  5. Ant viršaus užtrakuoju, burokine tarka, likusią tešlos dalį.
  6. Pyragą kepiau 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
  7. Iškepusį pyragą atvėsinau kambario temperatūroje, o poto atšaldžiau lauke (juk dar ne vasara, tada reikėtų šaldytuve).
Kaip vienas mano draugas sako: “Turbo receptukas”!!!