Visa Lietuva dabar kvepia braškėmis. O geriausios moterys kepa tortus su braškėmis.

Labai geras, pats tikriausias lietuviškas tortas – toks vasarinis, varškinis, kvepiantis braškėmis, citrina ir vanile. Ir pasidarė labai linksmai, nes dariau jį atostogaudama pas senelius su namine varške ir namine grietine. Todėl to naminiškumo gal kiek ir per daug buvo (turiu omenyje tą specifinį naminio pieno kvapą). Tai va, kitąkart tortą darysiu jau su apdorotais pieno produktais, ir skonis, tikiu, bus tobulas tobulas. Man pačiai labai patiko šio torto “napoleoninis pagrindas.

  • Įvertinimas: 10/10
  • Sudėtingumas: Paprasta, bet kaip ir visi tortai, taip ir šis atims šiek tiek laiko.
  • Šaltinis: Recepto autorė – K. Buožytė – Brundzienė. Receptą užrašytą radau senoje močiutės knygoje “Gardūs valgiai”.

INGREDIENTAI

Pagrindui:

  • 400 g miltų
  • 250 g margarino kepiniams (sviesto)
  • 200 g grietinės
  • 2 kiaušinių trynių
  • 1 valgomojo šaukšto su kaupu cukraus

Varškės kremui:

  • 0,5 kg varškės
  • 1 kiaušinio trynio
  • 600 g grietinės
  • 200 g cukraus + vienas valgomasis šaukštas
  • Pusės citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės
  • Maždaug 300 g braškių
  • 1 pakelio vanilinio cukraus arba 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba 1 lašiuko vanilės esencijos
  • 40 g želatinos
  • Cukraus pudros papuošimui

GAMINIMAS

Varškės ir braškių torto receptas
Varškės tortas su braškėmis
  1. Paruoškite torto pagrindą – produktai turi būti gerai atšaldyti. Miltus suberkite ant didelės medinės lentos ir ant viršaus burokine tarka sutarkuokite margariną. Ant produktų kalno supilkite grietinę ir kiaušinių trynius. Tada dideliu peiliu kapokite (pjaustykite) visus produktus, po truputį įmaišant miltus, kol visi produktai susimaišys su miltais ir sulips į vientisą gumulą. Tą gumulą įdėkite į kepimo popierių ar kur tik Jums patogiau ir palikite šaldytuve mažiausiai porą valandų. Jei neišlauksite dviejų valandų, bus blogai – pagrindas iškeps negerai.
  2. Praėjus valandai nuo tešlos padėjimo į šaldytuvą, pradėkite ruošti torto kremą: želatiną užpilkite šaltu vandeniu tiek, kad apsemtų. Kai po kelių minučių vanduo į želatinos grūdelius susigers, užpilkite ir vėl vandeniu iki apsemimo. Palikite želatiną brinkti 45 minutes.
  3. Tešlai gerai atšalus, ją iškočiokite ir patalpinkite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais. Jeigu Jūsų tešlą skystesnė (tai priklauso nuo grietinės tirštumo), tada tiesiog tešlą pirštais išlyginkite kepimo formoje. Kepkite torto pagrindą 180 C temperatūroje maždaug 30 minučių arba kol viršus gražiai pagels. Kai tešla iškeps, atvėsinkite ją visiškai, nes kitaip tortas nestovės gražiai.
  4. Ruoškite torto kremą toliau: Išplakite grietinę su šaukštu cukraus iki standumo ir pusvalandžiui palikite šaldytuve. Atskirame dubenyje varškę su kiaušiniais ir cukrumi gerai sutrinkite blenderiu arba elektriniu maišytuvu iki purumo. Tada supilkite į varškės masę citrinos sultis bei suberkite žievelę ir viską išmaišykite.
  5. Želatinai išbrinkus šaltame vandenyje, patalpinkite ją virš puodo su verdančiu vandeniu ir kaitinkite, kol visai ištirps. Tada šiek tiek atvėsinkite ir plona srovele, plakant elektriniu maišytuvu, įplakite visą želatiną į varškės masę. Galiausiai išplaktą grietinę įmaišykite į varškės masę ir pusvalandžiui palikite šaldytuve, kad kremas pradėtų stingti.
  6. Galiausiai surinkite tortą: sukrėskite jau pradėjusį stingti kremą ant torto pagrindo tiesiai į formą ir palikite mažiausiai keturioms valandoms šaltai. Prieš pat patiekiant, apdėliokite tortą braškių puselėmis ir pabarstykite cukraus pudra per sietelį. Neškite tiesiai ant stalo ir pjaukite didelius gabalus!

Skanaus!