Turinys:
Velykų pyragas nuo senų senovės būdavo pagrindinis šventės akcentas. Velykų pyragą galima pagardinti ne tik aguonomis, džiovintais vaisiais ar riešutais, tam kuo puikiausiai tiks ir kiauliena. Kepti galima kuo didesnį, kad užtektų gausiai šeimynai.
INGREDIENTAI
Įdarui:
- 1,2 kg lieso kiaulienos faršo;
- 100-150g lašinukų;
- 50-100g petražolių;
- 2 svogūnai;
- 2 riekelės batono;
- ½ stiklinės pieno;
- druskos, pipirų;
- sviesto;
- 7 kietai virtų kiaušinių.
Tešlai:
- 1,5 stiklinės miltų;
- 150g sviesto;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- 4-5 valgomųjų šaukštų šalto vandens.
GAMINIMAS:
- Lašinukus supjaustyti mažais kubeliais.
- Svogūnus smulkiai sukapoti ar sutarkuoti per smulkią tarką.
- Batono riekeles išmirkyti piene. Suminkyti įdarą iš kiaulienos faršo, susmulkintų lašinukų, smulkiai sukapotų petražolių, išmirkyto batono, druskos ir pipirų (dėti pagal skonį).
- Paruošti tešlą miltus, druską sutrinti kartu su suminkštėjusiu sviestu (kambario temperatūros), įpilti vandens ir išminkyti. Iš 1/3 tešlos iškočioti stačiakampį ir įdėti į skardą.
- Tada ant tešlos lakšto sudėti pusę paruošto įdaro, kuriame įspausti griovelį kuriame sudelioti kiaušinius, galiukais vieną prie kito sujungiant. Prieš dėliojant kiaušinių galiukus nupjauti.
- Kiaušinius šiek tiek pasūdyti. Jei patinka, galima pabarstyti muskato riešutu.
- Ant kiaušinių sudėti plonais šiaudeliais supjaustytą sviestą. Ir tada sudėti likusį paruoštą įdarą.
- Drėgnomis rankomis įdarą apspausti , kad neliktų tuštumų, išlyginti. Ant įdaro galima išdėlioti eilę lauro lapelių.
- Likusią tešlos dalį taip pat iškočioti stačiakampio formos ir užkloti įdarą. Apatinio ir viršutinio lakšto kraštus sujungti. Likusią tešlą nupjauti, paliekant 2-3 cm kraštus. Kraštus padaryti kampuotus.
- Iš likusios tešlos galima suformuoti papuošimus ir jais papuošti pyragą.
- Su mediniu pagaliuku tešlą pabadyti, kad būtų angosskylutės garams išeiti.
- Pyragą aptepti kiaušinio plakiniu ( 1 kiaušinio trynys ir 2 šaukštai vandens).
- Pyragą pašauti į įkaitintą orkaitę (180°C). Kai pyrago paviršius švelniai paruduos, uždengti folija ir toliau kepti (~1,5 val.).