Paslaptingą pavadinimą „Turkish Delight“ pirmą kartą atradau, kai pasinėriau į magišką pasaulį Liūtas, ragana ir drabužių spinta, skaitymas apie vargšą Edmundą, pasiklydusį žiauriai žiemiškoje Narnijoje ir sužavėtą piktosios Baltosios raganos, Narnijos karalienės, po vieno nepaprastai skanaus Turkish Delight saldainio kąsnio.
„Ar nuobodu, Adomo sūnau, gerti nevalgant“, – tuojau pat paklausė karalienė. „Ką labiausiai norėtumėte valgyti?”
„Turkish Delight“, prašau, jūsų Didenybe“, – pasakė Edmundas.
Karalienė paleido dar vieną lašą iš butelio ant sniego ir iškart pasirodė apvali dėžutė, perrišta žaliu šilko kaspinu, kurią atidarius pasirodė keli kilogramai geriausio turkiško malonumo. Kiekvienas gabalas buvo saldus ir lengvas iki pat centro, o Edmundas niekada nebuvo ragavęs nieko skanesnio. Dabar jis buvo gana šiltas ir patogus“. – CS Lewiso „Liūtas, ragana ir drabužių spinta“.
Šio tradicinio saldainio istorija siekia net XVIII amžiaus Osmanų imperiją. Yra tiek daug šio paprasto cukraus ir krakmolo gelio saldainio variantų, prisotintų įvairiais skoniais, taip pat įdarytų įvairiausiais riešutais ir džiovintais vaisiais. Tačiau pats žinomiausias iš jo reinkarnacijų yra rožėmis kvepiantis Turkish Delight – cukrumi apibarstyti kramtomi saldainiai, kvepiantys subtiliu rožių aromatu.
Pasirodo, „Turkish Delight“ nėra taip sunku pasigaminti namuose. Oho! Kai tai sužinojome, labai apsidžiaugėme, teko iš karto pabandyti. Taip pat švenčių laikotarpiu, nes šie puikūs saldainiai yra puiki naminė dovana!
Saldainiai prasideda nuo cukraus ir šiek tiek citrinos žievelės, kad būtų sukurtas nuostabus vasariškas citrinos kvapas. Cukrus virinamas į sirupą. Būtinai turėkite maisto termometrą, kad pamatytumėte temperatūrą. Sirupą norėsite pasiekti „softball“ stadijoje, 113–116 °C (235–240 °F). Esant tokiai temperatūrai, cukraus sirupas, įmestas į vandenį, sudarys minkštą lankstų rutulį.
Tuo pat metu kitame puode ruošiama krakmolo suspensija. Krakmolas sumaišomas su vandeniu ir virinamas iki tirštumo.
Tada sumaišomas krakmolo mišinys ir cukraus sirupas. Po maišymo mišinys taps gana skystas. Kita dalis yra ilgesnė šio saldainio gaminimo dalis. Turėsite šiek tiek laiko jį išvirti, stebėdami puodą ir karts nuo karto maišydami, kol sumažės vandens ir mišinys sutirštės. Griebk romaną ir prižiūrėk tą puodą!
Trunka. Tai priklauso nuo naudojamos šilumos. Tokiems dalykams paprastai naudoju mažesnę šilumą, kad netyčia nesudegčiau viso (išmokau iš patirties, lol). Bet jei norite sutrumpinti laiką, būtinai naudokite šiek tiek didesnę šilumą. Tiesiog būtinai stebėkite viryklę.
Galutinis mišinys neturi prilipti prie šonų ar dugno. Tiesą sakant, pirmą kartą nepastebėjau žymės ir gavau saldainius, kurie atrodė pakankamai gerai suformuoti, išdžiovinti, supjaustyti ir pudruoti, bet antrą dieną tapo šlapi. ☹️ Taigi aš viską supyliau atgal į puodą, įpyliau šiek tiek vandens ir vėl užviriau (atodūsis…), kol pasidarė tikrai labai SAUSA ir aiškiai neprilipo prie puodo. Manau, kad tai yra raktas į sėkmingą turkų džiaugsmą.
Antrasis „džiovinimas“ padėjo. Mano turkiški malonumai pasirodė, puikūs!
Pakankamai išdžiūvus, sustingęs mišinys pilamas ir išlyginamas į pergamentiniu popieriumi išklotą dėklą. Jau visai gražiai atrodo! Laikas leisti saldainiams sustingti per naktį kambario temperatūroje.
Jūsų turkiškas malonumas turėtų būti nustatytas antrą dieną. Bakstelėkite pirštu, kad patikrintumėte. Jis visai neturėtų prilipti prie piršto. Paruoškite krakmolo ir cukraus pudros mišinį ir pabarstykite ant darbinio paviršiaus. Išimkite saldainius naudodami popierių ir išverskite ant krakmolo / cukraus. Nulupkite popierių ir visur pabarstykite daugiau cukraus/krakmolo. Cukrus / krakmolas neleidžia prilipti ir suteikia saldainiams išskirtinę matinio išvaizdą.
Supjaustykite kvadratais. Mes pasirinkome mažesnius kvadratus, bet dydis priklauso nuo jūsų. Tai turėtų būti viskas, kas, jūsų manymu, yra geras „gurkšnis“. Atidengtas nupjautas puses pabarstykite daugiau cukraus/krakmolo. Kokia graži spalva, manote Doncha?
Ta-da, nuostabus naminis turkiškas malonumas! Reikia šiek tiek laiko ir kantrybės prie viryklės ir įsitikinti, kad gelio mišinį gerai išdžiovinote. Be šių dalykų, šį tradicinį saldainį iš tikrųjų labai lengva pasigaminti namuose, mano nuostabai ir malonumui. Mėgaukitės visiems saldainių ir Narnijos mėgėjams!
(padaro 72 mažus kvadratėlius) Paruošimo laikas: 5 min. Gaminimo laikas: 1 val.
Ingredientai:
Įranga:
Cukraus sirupas:
- 4 stiklinės cukraus, 800g
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
- 1 1/2 šaukštelio citrinos žievelės
- 1 1/2 stiklinės vandens
Krakmolo pasta:
Dulkių šalinimo milteliai:
Paruoškite cukraus sirupą: Į puodą ant vidutinės ugnies įpilkite cukraus, citrinos sulčių, citrinos žievelės ir 1 1/2 puodelio vandens. Kai cukrus visiškai ištirps, sumažinkite ugnį, kad užvirtų. Virkite dar maždaug 10 minučių arba tol, kol sirupo temperatūra pasieks 235–240 °F (113–116 °C). Norėdami patikrinti temperatūrą, naudokite maisto termometrą.
Pastaba: Jei neturite maisto termometro, pasirengimą galite patikrinti įpildami šiek tiek sirupo į dubenį su vandeniu. Jei sirupas susiformuoja į minkštą lankstų rutulį, jis yra paruoštas. Tai yra softbolo testas.
Padarykite krakmolo pastą: Kol sirupas verda, greitai pasigaminkite krakmolo pastą, kitame puode ant nedidelės ugnies sumaišydami krakmolą, vyno grietinėlę ir 2 stiklines vandens. Maišykite, kol susidarys tiršta pasta. Nuimkite nuo ugnies.
Sujungti: Kai cukraus sirupas pasieks reikiamą temperatūrą, nukelkite nuo ugnies. Įdėkite krakmolo puodą atgal ant viryklės ant žemiausio ugnies ir supilkite cukraus sirupą trimis dalimis, kiekvieną kartą maišydami, kad ištirptų iki vientisos masės.
Įpilkite kvapiosios medžiagos: Kai manote, kad mišinys pakankamai sausas, įmaišykite rožių esenciją ir įpilkite pakankamai maistinio gelio, kad gautumėte šviesiai rausvą spalvą. Atkreipkite dėmesį, kad šiek tiek maistinių dažų gelio yra labai naudinga, todėl po truputį įlašinkite, kol pasieksite norimą spalvą. Virkite dar minutę.
Leiskite saldainiams sustingti: Gelinius saldainius supilkite į pergamentiniu popieriumi išklotą dėklą. Lengvai aliejumi patepta mentele išlyginkite viršų. Leiskite saldainiams sustingti 24 valandas kambario temperatūroje. Saldainiai neturi prilipti prie piršto.
Supjaustyti ir milteliai: Sumaišykite 3 šaukštus cukraus pudros ir 3 šaukštus kukurūzų krakmolo. Mišiniu apibarstykite darbinį paviršių, tada ant jo apverskite saldainių viršutinę pusę. Nulupkite pergamentinį popierių. Viršų ir šonus pabarstykite cukraus/krakmolo mišiniu. Lengvai aliejumi pateptu peiliu saldainį supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais. Visas supjaustytas puses gausiai apibarstykite cukraus/krakmolo mišiniu, kad kvadratėliai nesuliptų. Tada! Jūsų turkiškas malonumas yra pasirengęs mėgautis!
Saugykla: Laikyti hermetiškame inde kambario temperatūroje. Tarp saldainių sluoksnių padėkite pergamentinio popieriaus lapą. Išsilaiko iki mėnesio.