Karalienė Viktorija per savo deimantinį jubiliejų, 1897 m |
Šis atogrąžų vaisius taip pat žinomas kaip „Vaisių karalienė“, daugiausia dėl ryšio su neabejotina karaliene Viktorija. Ji garsiai mėgavosi maisto gaminimu ir taip susižavėjo mangostanu, kad sklido gandai, jog ji pažadėjo riterio titulą kiekvienam, kuris galės atnešti jai šviežio mangostano. Įsivaizduokite, vaisiaus riteris!
Garcinia mangostana L., 1863–1864 m. iš „Gėlės, vaisiai ir rinktinė lapija“ de I’lle de Java“ autorius Berthe Hoola van Nooten |
Ir kodėl nuolankus mangostanas būtų vertas riterio titulo? Na, mangostanas auga tik tropikuose. Kuris labai toli nuo Anglijos, amirite? O mangostanas gan greitai genda. Nemanau, kad kas nors sugebėjo įveikti šiuos šansus atnešti mangostaną karalienei.
Žinoma, šiais laikais įsigyti mangostaną yra daug lengviau, ir mums tuo labai pasisekė! Pirkdami mangostaną patikrinkite, ar vaisiai yra sunkūs (ty sultingesni). Švelniai suspauskite vaisius. Stora žievė turi šiek tiek pasiduoti, o ne kieta. Jei žievelės tikrai kietos, vaisiai jau sugedę. Nusipirkę mangostaną greitai suvalgykite, nes jis blogai išsilaiko.
Gerai, jūs suradote nepagaunamą mangostaną ir išsinešėte sau maišelį vaisių skanėstų. Dabar esate pasiruošę valgyti vieną! Vienintelis klausimas yra, kaip, po velnių, jūs gaunate vaisius?
Tai nepanašus į kitus vaisius. Nėra „žievelės“, kurią būtų galima nulupti. Vaisiai visur kieti. Kaip per tą storą kietą žievę patekti į gležnų vaisių viduje? Nepamirškite, kad subtilus šiuo atveju reiškia labai niūrią.
Taigi, kaip tai daryti? Lengvas peasy. Tiesiog suimkite vaisius vienoje rankoje ir spauskite, kol atsidarys žievė. Gana šaunu, ane?
Laikydami už žalio stiebo, išilgai plyšio pašalinkite žievelę. Venkite liesti balto minkštimo.
Vis dar laikydami už žalio stiebo, po gabalėlį pašalinkite purpurinę rausvą žievelę, visada neliesdami balto minkštimo.
Didžioji žievės dalis pašalinama tik pritvirtinus stiebą.
Labai švelniai laikykite baltą minkštimą vienoje rankoje. Kita ranka turi laikyti už stiebo ir lėtai pasukti. Stiebas atsilaisvins.
Ta-da! Baltas minkštimas ir stiebas yra atskirti.
Vaisiai jau paruošti valgyti. Minkštimas, kaip matote, yra supjaustytas kaip apelsinų. Viduje yra keletas labai minkštų sėklų, kurios yra valgomos. Prieš valgydami galite labai švelniai atskirti dalis arba galite tiesiog įdėti viską į burną. Nom-nom!
Sultingas, aštrus ir saldus su persikų, ličių ir ananasų užuominomis – skanus mangostanas tikrai tinka karalienei!
Fruit-ilicious Honkongo kulinarijoje: