Klasikinis Valdorfo salotų receptas per 15 minučių
Padėkos susirinkimai pas tetą Gertą visada jautėsi ypatingi, kupini juoko, skanių aromatų ir nepakartojamo tradicijos jausmo. Tetos Gertos Valdorfo salotos užėmė išskirtinę vietą tarp daugybės jos stalo patiekalų.
Ji kiekvienais metais išdidžiai patiekdavo ją kaip gaivų kontrastą sunkesniam, tradiciniam Padėkos dienos patiekalui. Salotos su traškiais obuoliais, traškiais salierais ir sultingomis vynuogėmis, įmaišytomis į kreminį padažą ir papuoštos graikiniais riešutais, pagyvino patiekalą nuostabiu gaivumu.
Teta Gert tiksliai žinojo, kaip tai padaryti teisingai, subalansuodama saldumą ir traškumą su kiekvienu ingredientu, paruoštu iki tobulumo. Laikui bėgant šios Valdorfo salotos tapo svarbia mūsų Padėkos dienos patirties dalimi, simbolizuojančia tiek šventę, tiek tetos Gert šilumą ir svetingumą.
Patiekalas įkūnijo jos dvasią – jis buvo paprastas, kviečiantis ir įsimintinas. Dalijimasis juo prie Padėkos stalo viršijo tradiciją; tai suteikė galimybę mėgautis prisiminimais ir išlaikyti jos palikimą gyvą su kiekvienu brangiu kąsniu.
Kas yra Valdorfo salotos?
Valdorfo salotos yra klasikinis amerikietiškas patiekalas, gaminamas iš šviežių obuolių, salierų ir vynuogių, supiltų į kreminį padažą ir paprastai papuoštas graikiniais riešutais. „Waldorf“ viešbutis Niujorke (dabar „Waldorf-Astoria“) pirmą kartą jį sukūrė 1890-aisiais ir greitai tapo mėgstamiausiu.
Padažas dažniausiai turi majonezo pagrindą, nors kai kuriuose variantuose naudojamas jogurtas arba grietinė, kad tekstūra būtų lengvesnė. Salotos džiugina gaiviu skonių ir tekstūrų deriniu: obuolių saldumu ir traškumu, sultingu vynuogių šukavimu, traškiais salierais ir sodriu graikinių riešutų riešutų aromatu.
Nors kai kuriuose receptuose yra įvairių variantų, pavyzdžiui, džiovintų vaisių, citrusinių vaisių žievelės ar net žalumynų, pavyzdžiui, romėnų ar salotų, tradicinės Valdorfo salotos išlieka paprastu, bet elegantišku garnyru. Dėl savo mėgstamos reputacijos kaip lengvo užkandžio ir kontrastingo sunkesniems patiekalams jis tapo populiarus pasirinkimu Padėkos dienos ir kitų švenčių proga.
Penki fondo faktai
- Sukurta 1890 m: Oscaras Tschirky, Niujorko „Waldorf-Astoria“ viešbučio šeimininkas, pirmasis sukūrė Valdorfo salotas. Iš pradžių jis buvo patiektas per labdaros balių 1896 m. ir greitai tapo hitu.
- Originale salotų nėra: Originaliame Valdorfo salotų recepte, kuriame buvo tik obuoliai, salierai, vynuogės ir graikiniai riešutai, salotos nebuvo. Tik vėlesnėse versijose salotos buvo dedamos kaip pagrindas.
- Įžymūs svečių pasirodymai: Valdorfo salotos simbolizavo prabangą ir rafinuotumą bėgant metams, dažnai patiekiamos aukšto lygio renginiuose ir vakarėliuose. Tai tapo vienu garsiausių XX amžiaus pradžios Niujorko patiekalų.
- Tradicinio posūkis: Šiandien yra daug Valdorfo salotų variantų, kurių priedai, pavyzdžiui, vištiena, kalakutiena ar jogurtas, pakeičia majonezą. Kai kurie netgi apima kitus vaisius, tokius kaip ananasai ar granatai, kad jie būtų unikalūs.
- Padėkos dienos pagrindinis dalykas: Valdorfo salotos tapo mėgstamu patiekalu ant šventinių stalų, ypač per Padėkos dieną, kur jos suteikia gaivų kontrastą tradiciškai patiekiamiems sotiems, pikantiškiems patiekalams.
📖 Receptas

Spausdinti receptą
Valdorfo salotos
Klasikinės amerikietiškos salotos, dažnai patiekiamos per Padėkos dieną
Ingredientai
- 2 didelis obuoliai saldaus ir aitroko mišinys, pavyzdžiui, Honeycrisp ir Granny Smith, ištrintas ir supjaustytas kubeliais
- 1 puodelis raudonos vynuogės be sėklų blogieji
- 1 puodelis salierų plonais griežinėliais
- ½ puodelis graikiniai riešutai grubiai pjaustyti ir lengvai paskrudinti
- ½ puodelis majonezo arba pusė majonezo ir pusė graikiško jogurto lengvesniam variantui
- 1 šaukštas citrinos sultys kad obuoliai neparuduotų ir pridėtų ryškumo
- 1 šaukštas medus neprivaloma, kad būtų šiek tiek saldumo
- druskos ir pipirų paragauti
Instrukcijos
-
Dideliame dubenyje sumaišykite kubeliais supjaustytus obuolius, per pusę perpjautas vynuoges, griežinėliais pjaustytus salierus ir skrudintus graikinius riešutus.
-
Atskirame mažame dubenyje išplakite majonezą, citrinos sultis, medų (jei naudojate), druską ir pipirus.
-
Užpilkite padažą ant obuolių mišinio ir plakite, kol visi ingredientai gerai pasidengs.
-
Pagardinkite prieskoniais pagal skonį, jei reikia, įpilkite daugiau citrinos sulčių arba druskos.
-
Prieš patiekdami salotas atvėsinkite apie 15-20 minučių, kad skoniai susimaišytų.
Pastabos
Šios salotos siūlo traškų, kreminį kąsnelį su reikiamu traškumo ir saldumo kiekiu – puikus, gaivus priedas šventiniams patiekalams ar bet kokiai progai.