Daugiau kelionių užkandžių! Mes vis dar turime daugiau pakalbėti apie nuostabų maistą, kurį valgėme kelionėje į Guangdong 廣東 Chaoshan 潮汕 rajoną. O, mieli skaitytojai, tai buvo toks pasakiškas maistas! Visada taip miela atsidurti vietoje, kur viskas, ką valgai, yra skanu, amiritai!?
Taigi šis įrašas yra apie Chaoshan specialybę, žalios marinuotos jūros gėrybės 潮汕生腌海鲜. Šviežios, šviežios jūros gėrybės, marinuotos sojos padaže, vynu ir aromatinėmis medžiagomis, yra retas malonumas. Tai nesudėtingas gamybos procesas, kuriam reikia tik sojos padažo, aromatinių medžiagų, aliejaus ir šiek tiek laiko. Vienintelis ir svarbus! žalių marinuotų jūros gėrybių gudrybė yra ta, kad jūros gėrybės turi būti itin šviežios.
Deja, Honkonge tokio maisto niekur nėra. Manau, kad tai neleidžiama. Tai suprantama, nes, kaip sakiau, jūros gėrybės turi būti velniškai šviežios. Bet bėda, žmogau, vis tiek 😔.
Štai kodėl mes važiavome taksi naktinėmis gatvėmis Šantou 汕頭, pirmame mūsų kelionės Chaoshano mieste, vyro darbas (kelionės priežastis) padaryta tą dieną. Malonaus ir plepio taksisto paklausėme, ar dar yra restoranų, tiekiančių žalias marinuotas jūros gėrybes. Jis nusijuokė ir pasakė, kad, žinoma, buvo (taip!). Jis nuvežė mus į 長平胖姐, ką pažadėjo, vieną geriausių mieste. (Oficialaus angliško pavadinimo nėra, bet vertimas yra „Changping Fat Sister. Cute, ane?”)
Įėjus į priekinę restorano dalį buvo labai skaudu. Vyko mūsų pasirinktų pasiūlymų banketas: nuostabios, blizgančios, marinuotos žalios jūros gėrybės ir dar daugiau, daug daugiau. O džiaugsmas! Priešingai iš viršaus iš kairės: žalios marinuotos mantis krevetės, žalios marinuotos austrės, žalias marinuotas omaras ir žalias marinuotas krabas.
Ne tik marinuotos jūros gėrybės, bet ir visos Chaoshan jūros gėrybės! Čia siūlomi garsieji „Chaoshan žuvies ryžiai“ 潮汕魚飯. Šis patiekalas išsivystė iš senų laikų, kai žvejų laivai ilgai išplaukdavo į jūrą. Ryžių su savimi jie neturėjo, o visiškai išgyveno iš sugautos žuvies, todėl šį žuvies patiekalą vadino „žuvies ryžiais“. Naudodami mažesnes žuvis, kurios neparduotų, žuvis trumpam užplikydavo jūros vandenyje, o paskui supjaustydavo sveikas, nepažeistus vidurius ir žvynus. Tada žuvims buvo leista išdžiūti.
Naudojant šį metodą, gaunama saldi, sultinga žuvies mėsa, nes visi itin šviežios žuvies skoniai išlaikomi, nes iškepta žuvis yra nepažeista, nesulaužyta oda. Genialus metodas, amirite! Norėdami valgyti, pirmiausia nulupkite odą, žvynus ir viskas. Jis turėtų gana lengvai nusileisti vienu ypu. Tada galėsite prisivalgyti visą jūros saldų baltą mėsą.
Oooo… pagal laikrodžio rodyklę iš viršaus dešinėje: virtos ir marinuotos vištienos pėdutės, žuvies pyragas, džiovintos ir marinuotos mažos krevetės, keptos daržovės ir tt Tiek daug, iš ko rinktis!
Begalinės jūros gėrybės! Nesame visiškai tikri, kokie yra kai kurie iš jų, nes mes jų nebandėme. Mano geriausias spėjimas iš viršaus į kairę pagal laikrodžio rodyklę: trys puodai kriauklės? su kaupu tiek šviežių, tiek džiovintų čili ir Sechuano pipirų (nežinia, kaip tai valgoma), virta kriauklė su kiaute, garuose virta žuvis. Tiek daug pasirinkimų!!
Galiausiai nusprendėme, nes buvo labai sunku, kai buvo rodomi visi puikūs dalykai. Turiu galvoje, bičiuli, kaip nuspręsti tarp skanaus ir skanesnio? Šiek tiek pasvarstę pagaliau galėjome išeiti iš parduotuvės ir grįžti į viešbutį, apsikrovę maišais ir maišeliais žalių marinuotų jūros gėrybių. Vidurnakčio šventės metas!
Gerai, dabar išsamiai apie mūsų nuostabų grobį. Grįžę į viešbutį viską išdėliojome ant stalo. Oooo, tik pažiūrėk į tai, ar tavo burna nenusileidžia pamačius tai? Žalios marinuotos jūros sraigės 腌花螺 ir neapdoroti marinuoti sraigiai 腌血蚶 plaukioja saldžiame, bet pikantiškame marinavimo marinate iš sojų padažo, acto, vyno, cukraus, kalendros, čili ir česnako.
Dantų krapštuku iš sraigių išskobėme kramtomą, česnakinio skonio išmirkytą mėsą, kol sraigės jau buvo atidarytos. Tiesiog reikėjo išpešti viduje esančią putlią mėsą.
Atkreipkite dėmesį, kad marinavimo marinatas yra vienodas visoms jūros gėrybėms. Tačiau marinavimo laikas skiriasi priklausomai nuo jūros gėrybių. Vieni marinuojami tik trumpą laiką, kiti marinuojami per naktį.
Tai šio marinuoto šou žvaigždė – žalias marinuotas krabas 腌螃蟹. Tai mano mėgstamiausia, mėgstamiausia, mėgstamiausia!! Naudojant tą patį puikų marinatą, aprašytą aukščiau, krabai marinuojami per naktį, kad viskas įsigertų. Rezultatas? Krabų mėsa tampa permatoma ir šiek tiek lipni, mirkoma ir pagardinta marinatu. Ir ikrai! Ar matote tą gražią, gražią raudoną ikrą? OMG, kaip puiku!
Žalios marinuotos austrės, gaivus, putlus austrių gardumas, slystantis gerklėje.
Šis patiekalas buvo neįprastas. Tobulas užkandis/užkandis. Mažos krevetės, marinuotos dviejų skirtingų skonių, tada išdžiovintos, kad skoniai liktų įsisavinti mažose krevetėse. Kramtomas, krevetes, kvapnus, tai buvo puikus tekstūros kontrastas su marinuotų jūros gėrybių minkštumu.
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – dar viena mano mėgstamiausia marinuota krevetės 生醃蝦. Krevetės išlukštenamos ir trumpą laiką marinuojamos. Marinuota krevečių mėsa virsta skaniausia želatinos, bet kramtomos tekstūros, turinčios saldžiausią jūros skonį. O, tai taip gerai, defo mano mėgstamiausia kartu su krabu.
Jūros gėrybių mėgėjai, nepamirškite išsiurbti viso to puikaus gurkšnio iš krevečių galvos!
O, beveik pamiršau. Tai nepastebėta tinkamos autentiškos Chaoshan žalių marinuotų jūros gėrybių šventės dalis. Jį PRIVALOTE turėti su dubeniu ar dviem paprastojo 白粥. Iš pradžių maniau, kad tai atrodo kaip keista ir nereikalinga jūros gėrybių šventės dalis, amiritas?
Bet kai tik išbandysite, greitai suprasite absoliučią paprastos baltųjų ryžių košės svarbą mišiniui. Švelnus kremiškumas suteikia puikų atsvarą ir balansą marinuotų jūros gėrybių nykimui. Tai antroji pusė, ying prie yang.
O, kaip mes tą vakarą vaišinome! Tai buvo labai skanu! Vėliau dar kartą paragavome žalių marinuotų jūros gėrybių Chaozhou 潮州, antrajame Chaošano regiono mieste, kuriame aplankėme, bet, nors ir buvo labai gerai, tai nebuvo tokia gera kaip vidurnakčio puota, kurią tą vakarą surengėme savo viešbučio kambaryje. Manau, taip yra todėl, kad Šantou miestas yra visai šalia jūros. Šviežumas yra geriausia, amiritai?!
Jei kada nors turėsite galimybę nuvykti į Šantou ar Čaodžou ar bet kurį kitą Chaoshan regiono miestą ir esate jūros gėrybių mėgėjas, išbandykite neapdorotas marinuotas jūros gėrybes. Pažadu, tai patirtis, kurios nepamiršite. Žinau, kad dar neradome ir jau bandome rasti dingsčių grįžti atgal ir pasimėgauti tos jūros gėrybių nuostabumu!