Ruginės duonos ingredientai:

  • 150 ml drungno vandens
  • 300 ml verdančio vandens
  • 3 v.š. alyvuogių aliejausmiel
  • 300 g. + 3 v.š. ruginių miltų
  • 300 g. rupių kvietinių miltų
  • 30 g. sauso raugo
  • 30 g. salyklo
  • 2 a.š. sausų mielių
  • 2 v.š. druskos
  • 2 v.š. kmynų
  • 2 v.š. medaus
  • saulėgrąžų

Gaminimas:

  1. Raugo paruošimui, į indą su drungnu vandeniu sudėti 3 v.š. ruginių miltų, sausą raugą, mieles ir medų. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir palikti pakilti, apie 30 min.
  2. Salyklo paruošimui, į didesnį dubenį sudėti salyklą, aliejų, kmynus, druską ir saulėgrąžas (skaldytus grūdus, sezamo sėklas, linų sėklas ir kt.). Viską užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti, uždengti ir palikti ataušti.
  3. Į dubenį su salyklo mišiniu suberti po 300 g. ruginių ir kvietinių miltų, supilti raugą ir išminkyti tešlą. Gali prireikti papildomai miltų.
  4. Suformuotą pagranduką uždengti ir laikyti šiltai apie 2 val., kad pakiltų.
  5. Dar kartą išminkyti tešlą, suformuoti kepaliuką ir įdėti jį į aliejumi išteptą kepimo formą. Uždengti ir laikyti šiltai dar apie 1 val.
  6. Į orkaitę būtinai įstatyti indą su verdančiu vandeniu. Prieš kepant duoną reikia apglostyti vandeniu. Pirmąsias 10 min kepti iki 250 C įkaitintoje orkaitėje atvirai, vėliau uždengti folija ar kepino popieriumi, sumažinti temperatūrą iki 200 C ir kepti dar apie 1 val.
  7. Iškepusį kepaliuką išimti iš formos, apglostyti vandeniu, uždengti drėgnu lininiu rankšluosčiu ir palikti ataušti ant grotelių.