Turinys:
Ruginės duonos INGREDIENTAI
- 150 ml drungno vandens
- 300 ml verdančio vandens
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- 300 g. + 3 v.š. ruginių miltų
- 300 g. rupių kvietinių miltų
- 30 g. sauso raugo
- 30 g. salyklo
- 2 a.š. sausų mielių
- 2 v.š. druskos
- 2 v.š. kmynų
- 2 v.š. medaus
- saulėgrąžų
GAMINIMAS
- Raugo paruošimui, į indą su drungnu vandeniu sudėti 3 v.š. ruginių miltų, sausą raugą, mieles ir medų. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir palikti pakilti, apie 30 min.
- Salyklo paruošimui, į didesnį dubenį sudėti salyklą, aliejų, kmynus, druską ir saulėgrąžas (skaldytus grūdus, sezamo sėklas, linų sėklas ir kt.). Viską užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti, uždengti ir palikti ataušti.
- Į dubenį su salyklo mišiniu suberti po 300 g. ruginių ir kvietinių miltų, supilti raugą ir išminkyti tešlą. Gali prireikti papildomai miltų.
- Suformuotą pagranduką uždengti ir laikyti šiltai apie 2 val., kad pakiltų.
- Dar kartą išminkyti tešlą, suformuoti kepaliuką ir įdėti jį į aliejumi išteptą kepimo formą. Uždengti ir laikyti šiltai dar apie 1 val.
- Į orkaitę būtinai įstatyti indą su verdančiu vandeniu. Prieš kepant duoną reikia apglostyti vandeniu. Pirmąsias 10 min kepti iki 250 C įkaitintoje orkaitėje atvirai, vėliau uždengti folija ar kepino popieriumi, sumažinti temperatūrą iki 200 C ir kepti dar apie 1 val.
- Iškepusį kepaliuką išimti iš formos, apglostyti vandeniu, uždengti drėgnu lininiu rankšluosčiu ir palikti ataušti ant grotelių.