Gerai, iš karto prisipažinsiu, kad tai nėra pats gražiausias patiekalas. Pirmą kartą pamačiusi tai mūsų kaimynystėje esančiame Taivano restorane, man atrodė, kad „kas po velnių! Bet žmogau, žmogau, kai mes pradėjome valgyti šį košę tofu ir šimtmečio kiaušinį 涼拌皮蛋豆腐, tai buvo baboom! Skonio tekstūros sprogimas! Mėgstamiausias visų laikų tofu patiekalas, jį reikia užsisakyti kiekvieną kartą ir visi paeiliui gramdo stiklinio serviravimo indelio dugną.
Šimtmečio kiaušiniai 皮蛋 yra ančių kiaušiniai, kurie buvo konservuoti naudojant molio, pelenų, negesintas kalkes ir ryžių lukštus. Dėl konservavimo balta spalva paverčiama gražia permatoma ruda juoda spalva, o trynys – tamsiai žalia pilka. Skonis tampa aštrus ir sudėtingas, sukelia unikalų priklausomybę. Greičiau kaip kai kurie stiprūs sūriai.
Šlapiuose turguose šimtmečio kiaušiniai parduodami su juodais pelenais, kurie juos dengia, bet paženklinti spinduliuojančiomis baltomis linijomis. Taip grafiškai! Tokiu atveju prieš nulupdami kiaušinio lukštą turėsite nugramdyti pelenus. Jei perkate iš prekybos centrų, pelenai dažnai jau būna nuplauti, paliekant žalią pilką kiaušinio lukštą švarų, kaip parodyta aukščiau esančioje nuotraukoje. Šiuos kiaušinius tereikia nulupti.
Šimtmečio kiaušinių tryniai būna dviejų rūšių. Vienas yra kietesnis ir gali būti švariai perpjautas. Tai tinka patiekalams, kuriuose tryniai turi atlaikyti kepimą ar virimą. Kitas yra minkštesnis ir jo negalima švariai perpjauti. Šis minkštesnis yra žinomas kaip 糖心皮蛋, išvertus kaip „cukraus širdies šimtmečio kiaušinis“ ir naudojamas valgyti vieną kaip užkandį / garnyrą arba patiekaluose, kuriuose trynius galima ištirpinti. Šis 糖心皮蛋 yra tas, kurio reikia šio patiekalo sėkmei.
Aukščiau esančioje nuotraukoje rodome supjaustytus šimtmečio kiaušinius. Gražūs permatomi rudi baltymai supjaustyti mažais griežinėliais. Minkštas pilkai žalias trynys taip pat supjaustomas, tačiau matosi rezultato lipnumas. Nesvarbu, nes vėliau maišant tryniai ištirps su tofu.
Kai vanduo atvės, išimkite tofu ir palikite ant rankšluosčių, kad susigertų papildomas vanduo.
Dėl akcento pridedame citrusinį ir gaivų kalendros skonį, kad būtų kontrastas su šimtmečio kiaušinio aštrumu. Tik šiek tiek, susmulkinta.
Pirmiausia sumaišome kalendrą ir šimtmečio kiaušinį, savo šaukštu dar labiau sutrinkite kiaušinį. Pažiūrėkite, kaip iš kalendros susidaro gražios žalios dėmės?
Įpilkite šilkinio tofu ir pradėkite trinti bei maišyti. Taip pasiekiame bendrą kreminę tekstūrą. Kiaušinio trynys turėtų šiek tiek ištirpti į tofu, kai plakate.
Kai viskas sumaišoma su trupučiu viso kito, laikas pagardinti. Pilame sojos padažą, sezamo aliejų ir druską, kol kiekvienas kąsnelis bus malonus. Visi skoniai įsilies į tofu ir šimtmečio kiaušinį, todėl kiekvienas kąsnis bus kuo tobulesnis. Tada laikas atvėsti ir leisti išsiskirti skoniams.
Oi, viskas padaryta ir tai tikrai bjauru! Kai būsite pasiruošę vakarienei, tiesiog išimkite jį iš šaldytuvo ir įdėkite mažą šaukštelį. Pažadu, labai skanus šaukštas po šaukšto, koše tofu ir šimtmečio kiaušinis bus super hitas prie pietų stalo!
Sutrintas tofu ir šimtmečio kiaušinis
Ingredientai:
Nurodymai:
Atsargiai išimkite tofu į maišytuvo dubenį. Atskirai užvirkite vandens tiek, kad apsemtų tofu. Kai vanduo užvirs, nukelkite nuo ugnies ir supilkite į maišytuvo dubenį prie šonų (ty ne ant tofu viršaus), kol vanduo apsems tofu. Leiskite sėdėti 10 minučių arba tol, kol vanduo bus pakankamai atvėsęs.
Išimkite tofu ir padėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų.
Nubraukite pelenus nuo šimtmečio kiaušinių, jei tokių yra. Nuplaukite. Sulaužykite ir nulupkite kiaušinių lukštus. Kiaušinius supjaustykite mažais kubeliais, ypač baltymus.
Nuplaukite ir susmulkinkite kalendrą.
Sumaišykite kubeliais pjaustytą šimtmečio kiaušinį ir kalendrą. Įpilkite tofu ir maišykite, kol visiškai susimaišys.
Įpilkite sezamo aliejaus, sojos padažo ir cukraus. Išmaišykite ir tada ragaukite. Tada sureguliuokite pagal skonį įberdami druskos.
Viską supilkite į serviravimo dubenį, uždenkite ir palikite atvėsti mažiausiai 2 valandas. Patiekite šaltą su serviravimo šaukštu. Mėgaukitės!
Eggy Delights Honkongo kulinarijoje: