Miso grotelių kepta menkė (鱈の味噌焼き) gaminama marinuojant menkės filė į miso pagrindu pagamintą padažą ir kepant juos keptuvėje. Fermentuota miso pasta padeda švelninti žuvį, tuo pačiu pridedant puikų saldžių ir pikantiškų skonių pusiausvyrą. Jei ryte pradėsite marinuoti, žuvys bus tobulai pagardintos ir paruoštos gaminti maistą. Tai sveikas ir skanus pagrindinis patiekalas, puikiai tinkantis užimtoms savaitės naktims.
Kas yra Misozuke?
Misozuke-LITERELIškai „Miso Marinade“ japonų kalba-yra tradicinė ir laiko patikrinta maisto gaminimo technika, kuri vis dar naudojama šiuolaikinėse japonų virtuvėse. Tai paprastas, tačiau galingas metodas: žuvies ar mėsos marinavimas miso pagrindu pagamintu padažu, siekiant pagerinti skonį, švelnumą ir tinkamumą.
„Misozuke“ buvo naudojamas kartoms Japonijoje, iš pradžių kaip būdas išsaugoti ingredientus prieš šaldymą. Dėl druskos kiekio Miso, marinatas sulėtina bakterijų augimą ir padeda ilgiau išlaikyti žuvį šviežią. Be išsaugojimo, „Misozuke“ atneša ką nors ypatingo ant stalo: jis nubrėžia drėgmės perteklių, koncentruoja Umami ir prideda sodrų, pikantišką aromatą – visa tai sušvelnina bet kokius nepageidaujamus žuvies kvapus. Dar viena premija? Tai padeda užfiksuoti svarbias maistines medžiagas, tokias kaip omega-3 riebalų rūgštis, kurios marinavimo proceso metu išlieka nepažeisti.
Šiomis dienomis mums gali nereikėti marinuoti, kad būtų galima išsaugoti, tačiau „Misozuke“ vis tiek šviečia kaip būdas padaryti ingredientų skonį nuostabų – ir trunka tik šiek tiek ilgiau savo šaldytuve. Tai skoningas, laiko taupantis triukas, gražiai veikiantis įtemptomis darbo dienomis.
Vienas geriausių dalykų, susijusių su „Misozuke“, yra tai, koks jis universalus. Jis veikia su daugybe rūšių žuvų-galvokite apie sezoninius mėgstamiausius tokius favoritus kaip geltona spalva ar žirgų skumbrė, arba kaip „Soaples“, pavyzdžiui, skumbrės, lašiša ar menkė. Galite lengvai pakeisti dalykus, atsižvelgiant į tai, kas yra sezono metu ar tai, ką turite po ranka.
Tai ne tik žuvys, bet ir tokios mėsos, kaip vištiena, kiauliena ir jautiena, taip pat nuostabiai nuneša į miso marinatą. Jis siūlo mėsą, daro ją sultingą ir prideda skanų pikantišką saldų skonį, kuris puikiai tinka kepti ant grotelių-ar keptuvėje ar per atvirą liepsną.

Kaip skonis yra Miso keptas menkės skonis?
Marinas Miso pagrindu pagaminto padažo marinuojantis švelnaus skonio menkę paverčia jį kažkuo tikrai ypatingu. Rezultatas yra drėgna, švelni tekstūra – net su žuvimis, kurios kitaip gali išdžiūti virimo metu. Marinadas, paprastai pagamintas iš miso pastos, sojos padažo, sake, mirin ir cukraus, pagerina natūralų žuvies skonį, pridedant gražiai subalansuotą saldų ir pikantišką skonį.
Nors marinavimo procesas padeda išlaikyti sultingą žuvį, ji taip pat nubrėžia drėgmės perteklių, o tai sutelkia natūralų menkės Umami. Skonis yra turtingas ir labai patenkintas-kitaip skiriasi nuo švaraus druskos keptų žuvų paprastumo.
Miso kepto menkės patarimai ir pakeitimai
- „Miso Marinade“ yra saldiklių, tokių kaip cukrus ir mirinas, kurie kepant gali greitai degti. Norėdami to išvengti, prieš kepdami būtinai švelniai nuvalykite bet kokį marinato perteklių iš žuvies. Virkite ant vidutinės ir silpnos ugnies ir atidžiai stebėkite, kad įsitikintumėte, jog jis per daug paruduos. Kepimo keptuvės pamušalas su aliuminio folijos lapu taip pat gali padėti sumažinti deginimą ir palengvinti valymą.
- COD yra klasikinis ir skanus pasirinkimas miso marinuoti, tačiau tai nėra vienintelis pasirinkimas. Jei esate baltos žuvies gerbėjas, jūros ešeriai ar tilapijos yra puikūs pakaitalai – jie abu gražiai sugeria miso skonius ir virkite iki švelnaus apdailos.
- Šiame recepte naudojamas „White Miso“ („Shiro Miso“), kuris yra švelnus ir šiek tiek saldus. Konkretus baltojo miso tipas, vadinamas Saikyo Miso Idealiai tinka šiam patiekalui dėl švelnaus saldumo ir sklandaus skonio, tačiau jį gali būti sunku rasti už Japonijos ribų. Tačiau awase miso– Raudonos ir baltos Miso mišinys – taip pat yra puikus pasirinkimas. Jei jau turite „Awase Miso“ po ranka, nedvejodami naudokite. Tiesiog atminkite, kad jis yra šiek tiek sūrus, todėl galbūt norėsite sureguliuoti pridėdami šiek tiek daugiau cukraus ar mirin, kad būtų galima subalansuoti skonį.
- Geriausia naudoti nelipnią keptuvę, kad žuvis nesikištų. Prieš kepdami keptuvės paviršių užtepkite nedidelį kiekį aliejaus. Kaip alternatyva, galite susmulkinti ir išlyginti aliuminio folijos lapą, įdėti jį į keptuvę ir virti žuvį ant viršaus – tai taip pat padeda išvengti prilipimo.



Konkurso menkės filė, marinuota balta miso pasta, tada kepama, kol puikiai kepama karamelizacija.
- 2 filė menkė
- 1/2 TSP druska
- 1/2 TSP aliejus
Miso mišinys
- 4 Kasas Balta miso pasta ()
- 1 Kasas Sake
- 1 Kasas MIRIN
- 1/2 Kasas cukrus
-
Pabarstykite druską per visą žuvį. Apvyniokite popieriniais rankšluosčiais ir valandą leiskite jam pailsėti šaldytuve. Pašalinkite kuo daugiau drėgmės.
-
Į dubenį sumaišykite miso mišinio ingredientus. Atidėti.
-
Filė padenkite MISO mišiniu. Uždenkite plastikine plėvele ir leiskite marinuoti 4–5 valandas. Tada visiškai nuimkite MISO mišinį, kad virimo metu likusi Miso nedega.
-
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ir žemos ugnies nedideliu kiekiu aliejaus. Į keptuvę įdėkite žuvies filė ir virkite 4-5 minutes, tada apverskite ir virkite dar 4-5 minutes, kol paruduos.
