Aš tikrai turiu milijoną priežasčių mėgti salotas ir visai nebūdama liekna smilga iš Lietuvos vidurio, tiesiog man tai labai skanu. Kaip kita lietuvė Turkijoje kartą pasakė (gal tiksliau Facebooke parašė), kad nemoka jau valgyti be bliūdo salotų. Taip pat ir su manimi, nemoku jau kitaip, nes man labai skanu. Ar tai kepta mėsa. ar įdarytos daržovės ar paprastas troškinys, ar plovas, visada šalia darausi salotas.
Helim sūris yra kilęs iš Kipro, tačiau populiarus tiek Graikijoje, tiek Turkijoje. Žinoma, turkai dažnai jo nežino, nes paprasčiausiai vertina savo tradiciškus sūrius ir būtinai klasik.
Keptų paprikų salotos – tiks prie bet kurio patiekalo, faktas. Svarbu nepatingėti ir iškepti jas skirtingų rūšių. Galima kepti ne tik paprikas, bet ir pipirus ar čiles. O svarbiausia reikia kepti kartu, kad sultys susimaišytų ir skirtingi paprikiniai/pipiriniai skoniai susigertų ir salotos būtų dar įspūdingesnės.
Bulvių salotos su prieskoninėmis žolelėmis – labai populiarios skandinavijoje ir vokietijoje. Kiekvienoje šalyje su savomis inerpretacijomis, bet visada labai skanios. Anksčiau galvodavau, kad bulvių salotos tai kaip mūsų balta mišrainė turi būti, bet pasirodo nebūtinai. Jos gali būti ruošiamos ir su sultiniu, ir su garstyčiomis, ir su begale įvairiausių žolelių ir dar daug įvairiausių interpetacijų. Priklauso nuo šeimininkė užmojo ir kiek turi virtų bulvių. Aš niekaip negaliu atsidžiaugti pasaulio įvairovės posūkiu, kai galima drąsiai miksuoti neįtikinamiausiu rakursu.
Kai pas mane vyksta mergaičių vakarėliai, stengiuosi, kad užkandžiai būtų kuo mažiau kaloringi, sveikesni, įdomesni, išradingesni ir tiesiog labiausiai tinkantys prie burbuliukų 🙂
Šis tobulas lašišos salotų su lęšiais receptas yra publikuotas Nidos Degutienės knygoje Knyga „Žuvis pasaulio virtuvėse“. O knygą nuoširdžiai rekomenduoju įsigyti, nes ten tiek daug puikių žuviškų receptų!
Labai tvarkingos, klasikinės Viduržemio jūros regiono vegetariškos salotos. Kvapnios, lengvos, bet labai sočios. Šioms salotoms šefas Paul Rankin siūlo naudoti smailianoses Romero rūšies arba, dar kitaip vadinamas pointy nose peppers, paprikas. Labai džiaugiausi, kad parduotuvėje būtent jų ir radau. Kuo jos ypatingos? Šių paprikų skonis daug saldesnis nei paprastų, kvapas – aromatingesnis. Todėl pakepintos šios paprikos suteikia valgančiajam ypatingai daug džiaugsmo – man netgi norėjosi salotose jų šiek tiek daugiau. Bet, žinoma, galima naudoti ir paprastas paprikas.
Tai tikrai puikus patiekalas geriausiems draugams pavaišinti. Greitas, lengvas, įspūdingai atrodantis didžiulėje lėkštėje per visą stalą. Žmonės dedasi…