Bulvių gratiną sudaro plonais griežinėliais supjaustytos bulvės, iškeptos sodriame ir kreminiame padaže. Nors ir paprastas, parudavęs paviršius yra ypač patrauklus, todėl jis yra universalus patiekalas. JAV žinomos kaip šukuotos bulvės, daugelis šalių turi savo šio patiekalo versiją. Japonija jį taip pat priėmė, o dabar tai vakarietiško stiliaus japonų patiekalas, dažniausiai randamas restoranuose ir namų virtuvėse. Šis bulvių ir bešamelio padažo derinys yra populiarus tiek tarp jaunų, tiek tarp vyresnių.
Gratinas atsirado kaip prancūziškas patiekalas su kreminiu baltu padažu, dažnai su makaronais, keptu orkaitėje. Įrašai rodo, kad gratino versija Japonijos vakarietiško stiliaus restoranuose pasirodė jau praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, tačiau plačiai išpopuliarėjo po kelių dešimtmečių. Kai krosnys tapo dažnesnės Japonijos namų ūkiuose, gratino populiarumas atitinkamai išaugo. Bėgant metams šis patiekalas tobulėjo, kad atitiktų japonų skonį, tvirtai įsišaknijęs japonų virtuvėje. Nors „gratinas“ Japonijoje dažnai reiškia „makaronų gratiną“, bulvių gratinas turi panašų populiarumą, kaip ir visame pasaulyje.
Sūrio įdėjimas į padažą praturtina patiekalą ir pagerina jo skonį – nors tai neprivaloma, jei pageidaujama. Panko (džiūvėsėlių) užpilas suteikia esminę traškią tekstūrą, kurios nereikėtų praleisti. Be bešamelio padažo paruošimo, kuris pats nėra ypač sunkus, receptas apima keletą sudėtingų žingsnių. Nors visas kepimo laikas dėl kepimo yra apie valandą, paruošimo laikas yra minimalus. Bulvių gratinas yra puikus garnyras prie japoniškų vakarietiškų patiekalų, tokių kaip mėsainių kepsniai ar japoniškos jautienos kepsniai, taip pat tinka ir amerikietiško stiliaus patiekalams. Karšta, burbuliuojanti bulvių gratinas atneš žiemos šilumą ant bet kurio stalo. Išbandykite šį puikų patiekalą per šventes!
Bulvių gratinas
Kreminis orkaitėje keptų bulvių troškinys, populiarus Japonijoje kaip vakarietiško stiliaus patiekalas
Porcijos: 4 porcijos
*Nuorodose gali būti skelbimas. #Uždirbti komisiniai
- 4 bulvių
- 1 šaukštelis aliejus
- 1/2 svogūnas
- 1 Valg sviesto
- 2 Valg Panko duonos trupiniai
- 1 Valg petražolės susmulkinti
Bešamelio padažas
- 3 Valg sviesto
- 3 Valg universalūs miltai
- 2 puodeliai pieno
- 1 šaukštelis druskos
- 1/8 šaukštelis baltųjų pipirų
- 2 oz lydantis sūris, susmulkintas mocarela, ar tu
-
Įkaitinkite orkaitę iki 450 ° F (215 ° C).
-
Nulupkite ir supjaustykite bulves 1/8 colio (3 mm) gabalėliais. Mirkykite juos vandenyje 5 minutes, tada nukoškite. Bulvių griežinėlius vienu sluoksniu išdėliokite lėkštėje, uždenkite plastikine plėvele ir 4-5 minutes padėkite į mikrobangų krosnelę. Atidėkite į šalį.
-
Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Atidėkite į šalį.
-
Į nedidelį dubenį įdėkite 1 valgomąjį šaukštą sviesto ir panko, 20 sekundžių palaikykite mikrobangų krosnelėje, tada išmaišykite. Smulkiai supjaustykite petražoles. Atidėkite į šalį.
-
Paruoškite bešamelio padažą: 3 šaukštus sviesto pakaitinkite, kol ištirps, tada suberkite miltus ir virkite porą minučių, kol pradės burbuliuoti. Palaipsniui pilkite pieną, nuolat maišydami šluotele, kad nesusidarytų gumuliukų. Kai padažas sutirštės, pagardinkite druska ir pipirais, tada įmaišykite sūrį ir leiskite jam ištirpti.
-
Kepimo indo dugną ištepkite bešamelio padažu. Vienu sluoksniu sudėkite pusę virtų bulvių griežinėlių, tada ant viršaus uždėkite pusę virto svogūno. Ant sluoksnio užtepkite pusę bešamelio padažo, tada sudėkite likusias bulvių skilteles ir svogūną. Galiausiai ant viršaus užpilame likusį padažą.
-
Ant viršaus uždėkite panko ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Prieš patiekdami papuoškite kapotomis petražolėmis.
