Sushi yra pagrindinė japoniškos kulinarijos meniškumo dalis, pabrėžianti šviežius skonių ingredientus ir harmoniją. Nesvarbu, ar vakarieniaujate greitai ir atsitiktinai Kaiten-Zushi (Konvejerio juostos suši) Restoranas arba aukštesnio lygio suši restorane, žinodami keletą pagrindinių papročių ir patarimų, galite padėti įvertinti jūsų patiekalą ir gerbti jį supa tradicijas.
Pasiruošimas savo suši patirčiai
„Kaiten-Zushi“ restoranuose galite patys vaikščioti ir sėdėti, tačiau labai rekomenduojama iš anksto rezervuoti rezervaciją. Tai leidžia virėjui pasiruošti jūsų vizitui ir gali padėti užsitikrinti geresnę vakarienės patirtį. Tai taip pat užtikrins, kad sėdėsite, nes įėjimo į vidų gali būti neįmanoma, ypač populiariuose suši restoranuose.
Jei turite dietos apribojimus, geriausia iš anksto pasitarti su restoranu. Nors kai kurie aukščiausios klasės suši restoranai gali sugebėti pakoreguoti meniu, kiti seka fiksuotą pasirinkimą su mažai galimybe pakeisti. Bendravimas gali būti iššūkis, jei šefas nekalba angliškai, todėl japoniškai kalbančio kompaniono turėjimas gali būti naudingas.
Nuotrauka iliustraciniais tikslais
Atmosfera ir apranga
„Kaiten-Zushi“ vietose atmosfera yra atsitiktinė, ir jūs galite pasirinkti suši iš judančio konvejerio juostos savo tempu. Kita vertus, privatiems „Sushi“ restoranams paprastai siūloma tobulesnė ir individualizuota patirtis. Virėjas gali patiekti suši gabalą po gabalu, užtikrindamas optimalų skonių pusiausvyrą. Sėdėdami prie prekystalio leidžia stebėti virėjo meistriškumą iš arti, tačiau jei esate drovūs ar labiau mėgsta privatumą, galite pasirinkti stalą, kai įmanoma. Jei nesate tikri dėl stalo sėdimų vietų prieinamumo, iš anksto pasitarkite su restoranu.
Aukščiausios klasės sušių restoranai, ypač, palaiko ramią ir rafinuotą atmosferą, kur daugiausia dėmesio skiriama virėjo technikai ir pristatymui. Pokalbiai turėtų būti laikomi vidutiniškai, kad būtų gerbiama vakarienės patirtis. Nors įprasta fotografuoti maistą Japonijoje, atsiminkite savo aplinką. Jei nesate tikri, pasitarkite su virėju ar darbuotojais, jei leidžiama fotografuoti ir paskelbti juos socialinės žiniasklaidos paskyrose.
Kalbant apie aprangos lūkesčius, jie gali skirtis pagal vietą. Nors atsitiktinėms aprangoms yra gerai daugumoje „Kaiten-Zushi“ parduotuvių, pavyzdžiui, aukščiausios klasės suši restoranai dažnai tikisi, kad valgytojai apsirengs tvarkingiau. Paprastai laikomas mandagus skrybėlės pašalinimas valgymo metu.
Užsakymas ir natūralus suši srautas
Sushi valgis paprastai seka progresą, pradedant nuo lengvesnių skonių ir pereinant į turtingesnius. Daugelis valgytojų pradeda nuo baltų žuvų, tokių kaip plekšnė, prieš pereidami prie plekšnių, tokių kaip tunas ir lašiša. Krūtelių ir stipriai skonio žuvys, pavyzdžiui, skumbrės, dažnai ateina vėliau. Smallūs įvairių rūšių suši? Peržiūrėkite mūsų vadovą čia.
Omakase
Jei restoranas siūlo Omakase (Virėjo pasirinkimas), galbūt norėsite apsvarstyti galimybę pasirinkti. Ši patirtis leidžia šefui patiekti šviežiausias ir sezoninius atrankos kruopščiai kuruojamą tvarka. Užuot pasirinkę atskirus kūrinius, valgytojai patikėjo patiekalui virėjui. Pakaitalai gali būti apgyvendinti arba jų nėra, todėl rezervuodami turėtumėte susisiekti su restoranu, jei turite dietos apribojimus. Kainos labai skiriasi, todėl rekomenduojama iš anksto tikrinti.
Rankos ar lazdelės?
Abi rankos ir lazdelės yra priimtini būdai, kaip valgyti Nigiri suši. Jei nesate įsitikinęs, kad tvarkote lazdelę, valgyti rankomis yra visiškai gerai ir netgi laikoma tradicine. Galite pasirinkti valgyti suši su rankomis arba lazdelėmis – ir tai jums atrodo patogiausia.

Nuotrauka iliustraciniais tikslais
Venkite „Sushi“ perduoti iš vienos lazdelės poros į kitą, nes tai primena ritualą, naudojamą japonų laidotuvėse. Taip pat manoma, kad blogos manieros per pusę supjaustytų suši gabalą su lazdelėmis arba palikite pusiau suvalgytą gabalą ant savo lėkštės. Sushi yra pagamintas valgyti vienu kąsniu, leidžiančiu visiškai įvertinti skonių pusiausvyrą.
Imbieras ir Wasabi
Marinuotas imbieras (automobilis japonų kalba) yra skirtas išvalyti gomurį tarp skirtingų rūšių suši rūšių, o ne dėti ant žuvies. Tai atgaivina skonio pumpurus, todėl galite visiškai įvertinti kiekvieną suši gabalą, nesikreipdami iš ankstesnio skonio.

Marinuotas imbieras inde „Sushi“ restorane (nuotrauka iliustraciniais tikslais)
Tiems, kuriems tai patinka, stimuliuojantis Wasabi smūgis yra puikus būdas padidinti suši skonį. Tačiau jis taip pat turėtų būti naudojamas saikingai. Daugelis suši virėjų iš anksto pritvirtina tinkamą sumą, kad puikiai papildytų suši, todėl prieš pridedant papildomo, geriausia paragauti sušių. Kai kurie žmonės susimaišo su Wasabi į savo sojos padažą, tačiau nuomonės apie šią praktiką skiriasi. Nors tai paprastai priimtina atsitiktiniuose suši vietose, ji gali būti vertinama kaip netinkama aukščiausios klasės sušių restoranuose. Jei kyla abejonių, geriau pritaikyti Wasabi tiesiai į suši arba paragauti, nes šefas jį paruošė.
„Kaiten-Zushi“ restoranuose tiek „Gari“, tiek „Wasabi“ paprastai galima įsigyti savitarnos pagrindu atskiruose pakuotėse arba mažuose konteineriuose prie prekystalio ar stalo. Šie konteineriai dalijasi svečiais ir nekeičiamos kiekvienam vakarėliui, todėl tarnaudami patys. Aukščiausios klasės sušių restoranuose Gari ir kartais Wasabi paprastai tiekiami valgymo pradžioje, o prireikus jų galima paprašyti daugiau.

Wasabi ir imbieras patiekė su Nigiri Sushi dėklu (nuotrauka iliustraciniais tikslais)
Aš esu padažas
Nors egzistuoja kiti pagardai, sojos padažas yra pats labiausiai paplitęs suši patiekalo akompanimentas. Norėdami standartinio „Nigiri Sushi“, lengvai panardinkite tik žuvies pusę į sojos padažą. Ryžių pusės panardinimas gali sugerti per daug skysčio ir subyrėti, jau nekalbant apie žuvies skonį. Rolls labai lengvai sugeria sojos padažą, jei panardinsite visą kraštą, todėl tiesiog panardinę kampą galite geriau valdyti kiekį. Jei jums sunku panardyti suši su lazdelėmis, tai gali būti rimta priežastis pasirinkti rankų naudojimą.

Skanus tuno nigiri panardintas į sojų padažą „Tsunesushi“ Asakusoje (nuotrauka iliustraciniais tikslais)
Už Naudoti (Battleship Sushi) vis dėlto gali būti sunku panardinti, nes ingredientai gali iškristi pakreipus. Vietoj to, galite naudoti gari gabalėlį, kad lengvai teptumėte sojos padažą ant suši viršaus. Jei yra agurko gabaliukas, kaip kartais būna suši užaugti (Lašišos Roe) Gunkanas, taip pat galite naudoti jį tepdami sojos padažą.
Išreiškiantis dėkingumą
Jei norite pagirti patiekalą, galite pasakyti Oishii desu („Tai skanu“). Taip pat įprasta padėkoti virėjui ar darbuotojams prieš išvykstant. Galite pasakyti Arigatō gozaimasu („Ačiū“) arba Gochisōsama deshita („Buvo skanu“) išreikšti mandagų dėkingumą.

Nuotrauka iliustraciniais tikslais
Apmokėti sąskaitą
Aukščiausios klasės sušių restoranuose sąskaita paprastai yra tvarkoma prie prekystalio arba diskretiškai išdėstyta prieš jus. Norėdami paprašyti čekio mandagiai, galite pasakyti Okanjō OneGaishimasu. Norėdami gauti daugiau informacijos apie naudingas frazes, kurias galite naudoti „Sushi“ restoranuose, apsilankykite mūsų straipsnyje čia.
Nesvarbu, ar griebiate greitą kąsnį „Kaiten-Zushi“ vietoje, ar mėgaudamiesi „Omakase“ trasa prie aukšto lygio suši prekystalio, atsižvelgiant į šias etiketo praktikas, sustiprinsite jūsų suši patirtį, kai lankysitės Japonijoje.